Efterfødselshold

Efterfødsels-pilates – Funktionel styrke med kropsvægt – Power mom med vægte.

Træning efter fødsel

Vil du gerne i gang med at træne efter din fødsel?

Der kan være mange spørgsmål, eller endda bekymringer, forbundet med træning efter fødslen. Kroppen har gennemgået en drastisk forvandling, både i graviditeten, i forbindelse med fødslen, og i barselsperioden. Det kan være at du har fået en fødselsskade, eller at den motion du dyrkede før du blev gravid virker helt urealistisk nu.

Hvordan træner man overhovedet når man har en lille baby? Og hvad må man, og hvornår? Her kan du finde svar på nogle af de mest stillede spørgsmål, og forhåbentlig få mod på så småt at komme i gang igen.

Hvornår må du træne efter din fødsel?

Hvis du har haft en nogenlunde ukompliceret fødsel er det helt overordnede svar: når du føler dig klar. Ofte er kroppen god til selv at give tegn til, at nu er der overskud til at begynde at tænke på træning igen, men det kan være meget individuelt hvornår man føler sig klar. Nogle har lyst og overskud nærmest med det samme, og for andre strækker det sig over måneder. Der er ikke noget der er rigtigt eller forkert, og det er helt okay hvis din krop har brug for tid til at blive klar. Måske bliver du også selv overrasket over, at det kan tage tid at blive klar til at træne igen.

Hvis du under din fødsel er blevet syet anbefaler man at vente 6-8 uger. Det passer tit godt med at man er inde ved lægen til 8-ugers undersøgelse og der kan få grønt lys til træning.

Har du fået kejsersnit, skal du også have grønt lys af lægen ved din 8-ugers undersøgelse før du kan begynde din træning for alvor. Ved kejsersnit er det særligt vigtigt at træne efter fødsel, og allerhelst få lidt hjælp til at komme godt igang igen og sikre, at kroppens muskler vender tilbage til at aktivere som de gjorde før, når du laver bestemte bevægelser eller øvelser. Det skyldes, at både muskler og bindevæv skal vokse sammen igen, og at nervesystemet godt kan have brug for lidt hjælp til at få musklerne til at spænde op lige så effektivt og hurtigt som før når man har fået et ar ned i muskulaturen.

Før du kan starte på vores efterfødselshold, så skal du til en individuel før-træningssamtale hos en af vores efterfødselsfysioterapeuter Linea, Pia eller Anne. Dette gør vi både for at sikre at du kommer på det rigtige hold, at din krop er klar til at træne, at vi kan tilrettelægge træning så den passer bedst til netop dine behov.

Hvis du er bekymret for, om du har fået det der hedder rectus diestase, eller delte mavemuskler, efter din fødsel, så vil du også kunne få vejledning om dette til før-træningssamtalen. Du kan læse mere om rectus diestase her.

Fordele ved træning efter fødsel

Når man har gennemgået en graviditet og en fødsel er træning som regel ikke det der står øverst på listen. Der kan være meget andet der fylder, døgnet kan være vendt på hovedet, og man skal lære et helt nyt væsen at kende og lande sammen som familie.

Når du er klar til at træne igen, så er der dog mange fordele forbundet ved dette. At bære, vugge eller amme en nyfødt kan være rigtig tungt for arme og skuldre, og der er det ofte en stor fordel at få gang i blodomløbet, og dermed tilførslen af næringsstoffer, med konditionstræning. Det samme gælder opheling af arvæv, smerter o.lign. Desuden kan der være en vis stabiliserende niveau på hormon- og energinivau.

Og husk – lidt er altid meget bedre end ingenting!

Hvordan kan du træne efter din fødsel?

Der er mange forskellige måder hvorpå du kan træne efter din fødsel. Her handler det rigtig meget om at finde ud af hvad der fungerer for dig – både hvad du synes er sjovest, men også hvad der kan give mest mening for dig og din baby praktisk.

Hjemmetræning efter fødsel

Hjemmetræning kan være en god måde at starte genoptræningen efter fødslen. Efter en stor omvæltning som graviditet og fødsel, og i den turbulente periode, der følger efter fødslen, kan det føles godt at begynde stille og roligt med nogle øvelser på en træningsmåtte på gulvet. Der opnås dog stadig de bedste resultater ved at genoptræne sammen med en fysioterapeut enten i hold eller 1 til 1.

Hvis du foretrækker at træne derhjemme, kan det være en fleksibel løsning, der giver dig mulighed for at tilpasse træningen efter din tidsplan og energiniveau. Vi kan som fysioterapeuter udarbejde et skræddersyet program specielt til dine behov efter fødslen.

Løb efter fødsel

Hvis løb er den træningsform du helst vil dyrke efter fødsel, så er det bestemt en mulighed.

Løb er fleksibelt og næsten gratis, og hvis du har eller anskaffer dig en løbevogn så er det også en mulighed at tage baby med (husk dog, at baby skal kunne sidde selv, eller at vognen skal kunne lægges ned, før den kan bruges). Man kan få et væld af forskellige løbevogne, og selvom det virker oplagt bare at bruge barnevogn eller klapvogn, så er det vigtigt at anskaffe en løbevogn hvis du ønsker at tage baby med på turen. Dette er både af hensyn til baby, men også til dig selv og dine skuldre, samt slitaget på vognen. Hvis du køber løbevogn så vær obs på, at man kan låse forhjulet fast, så du ikke skal fiksere styret med armene – det er hårdt for skuldrene.

I vores fysioterapiklinik tilbyder vi hjælp og vejledning i generel efterfødselstræning, men du kan også bestille tid til et tjek hvis du har planer om at begynde at løbe igen. Det kan være en god idé at booke en tid hos en fysioterapeut, der har ekspertise inden for efterfødselstræning, så vi kan vurdere, om du er klar til at genoptage løb direkte, eller om der er behov for målrettede øvelser før eller under løbetræningen. Efter gravditeten kan mange kvinder desværre opleve udfordringer som urinlækage under løb på grund af en svag eller udtrættet bækkenbund, og vi kan hjælpe med at guide dig gennem den første fase af træningen, så du kan komme godt i gang igen.

Hvis du har løbet helt op til fødslen, er det muligt at starte næsten på samme niveau som før, men for de fleste vil en længere pause betyde, at det er bedst at starte gradvist igen for at undgå skader. Vores efterfødselsfysioterapeuter, Pia, Linea og Anne, er her for at hjælpe dig med at planlægge din træning og genoptræning efter fødslen.

Hvis du aldrig har løbet før, er det vigtigt at følge et begynderløbeprogram for at sikre en gradvis tilvænning af senevævet og undgå hyppige løbeskader. Hvis du ønsker et skræddersyet program eller hjælp til at komme i gang med løb, er du velkommen til at kontakte vores efterfødselsfysioterapeuter eller en af vores sportsfysioterapeuter her på vores hjemmeside. Vi er her for at støtte dig på din rejse mod en sund og skånsom tilbagevenden til løb efter fødslen.

Træning på hold

Mange synes, at holdtræning giver rigtig god mening i efterfødselsforløbet, og det er der mange grunde til. På et hold er der en fysioterapeut der guider og hjælper dig, så du får det maksimale udbytte af din træning og hurtigere kan komme tilbage i form, eller styrke din krop efter graviditeten. Du kan have din baby med, så træningen tidligt bliver noget I laver sammen og har det sjovt med.

Holdene vi har i KompletFysio har alle fokus på styrke og stabilitet, og tager højde for de forskellige gener der kan forekomme efter graviditet og fødsel som rectus diestase, udfordringer med bækkenbunden, nedsat styrke, bækken- eller baldesmerter, holdningsproblemer eller ømme trætte skuldre.

Vi har 2 koncepter for efterfødselstræning hos KompletFysio:

  • Efterfødselspilates og Power-mom.
  • Efterfødselspilates arbejder med grundstyrke og stabilitet, og inkluerer redskaber som bolde og pilates-udstyr.

Power-mom er mere styrketræningsrettet, det vil sige at det handler om færre, men tungere, gentagelser med stor fokus på teknik.

Fælles for begge hold er, at det er små hold med 4-5 deltagere, hvor der er fokus på dig og dine behov. Hos os kan du komme præcis som du er – der er plads til alle, uanset form eller tidligere erfaring med træning.

Overvejer du at starte på efterfødselshold, så kontakt Pia eller Anne for at høre om mulighederne, og evt. booke tid til en før-træningsundersøgelse.

Kontakt os

Hvis du ønsker yderligere information om efterfødselstræning, eller ønsker at booke en tid til en individuel vurdering for at komme på hold, er du mere end velkommen til at kontakte os.

Vi har 3 dygtige efterfødselsfysioterapeuter, som er særligt uddannet til at vejlede og træne i efterfødselsperioden, nemlig Pia, Anne og Linea. Du kan finde direkte kontaktinformation på dem her, og kontakt dem endelig hvis du har spørgsmål til efterfødselstræning.

Du kan også nemt booke en tid online på vores hjemmeside, eller du kan ringe til os på 30480785. Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser hurtigst muligt.

Praktisk information om efterfødselshold

Tid

Power Mom

Tirsdag: 10:00 – 11:15

Fredag: 10:30-11:45

Efterfødsels-pilates

Mandag: 10:45-12:00

Onsdag: 10:00 – 11:15

Torsdag: 09:15 – 10:30

Sted

KompletFysio
Sindshvilevej 15, 2000 Frederiksberg

Pris og deltagere

1 gang om ugen i 8 uger: 1.600,- forudbetalt

Antal pladser på holdet: 4

Fysioterapeut

Anne
Pia

Påklædning

Træningstøj og sko. Der er mulighed for at du kommer til at svede, så medbring evt. et lille håndklæde.

Din barnevogn kan stå udenfor, eller i baggården

Booking

Kontakt Anne på anne@kompletfysio.dk eller Pia på pia@kompletfysio.dk.

sygeforsikring-danmark-logo

Tilskud

Du kan spare op til 133 kr.- ved første behandling og 88 kr.- på de efterfølgende behandlinger*.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.