Frossen skulder

Har du meget nedsat bevægelighed i skulderen, kan det være det man kalder en frossen skulder.

Frossen skulder/Kapsulitis

Har du meget nedsat bevægelighed i skulderen, kan det være det man kalder en frossen skulder. Frossen skulder er en smertefuld tilstand, der primært påvirker skulderens ledkapsel. Ledkapslen er et bindevæv, der omslutter skulderleddet og hjælper med at opretholde stabilitet. Når du udvikler en frossen skulder, gennemgår denne ledkapsel gradvise forandringer, der fører til smerter, stivhed og nedsat bevægelighed i skulderen.

Bevægeligheden i skulderleddet vil være betydeligt nedsat pga. en reaktion eller skrumpning af ledkapslen. Den nedsatte bevægelighed kommer snigende, den er nedsat i alle retninger, men især i udadrotation, og det medfører stærke smerter. Smerter der kan hindre en i at lave daglige aktiviteter som at tage tøj på og løfte et glas vand.

Nogle gange har man tidligere haft en skade på samme skulder, før man udvikler frossen skulder. Men tilstanden kan sagtens opstå uden nærmere årsag, og vi forstår stadig ikke helt hvorfor det sker, eller hvad der helt præcist sker i ledkapslen.

Prognosen er desværre langvarig, men de fleste bliver heldigvis helt symptomfrie igen. Det kan bare godt tage 1-3 år.

Forløbet inddeles i 3 faser:

  • Ingen eller let nedsat bevægelighed og stærke, konstante smerter
  • Tiltagende nedsat bevægelighed, men aftagende smerter
  • Bevægeligheden bedres langsomt, men er fortsat nedsat. Smerterne bedres fortsat

Behandling af frossen skulder

En frossen skulder kan være en udfordrende tilstand, men med den rette behandling er det ofte muligt at øge bevægeligheden og reducere smerterne.

Behandling af en frossen skulder er en proces, der kræver tålmodighed og samarbejde.

I 1. fase, hvor smerterne dominerer, vil målet primært være at smertelindre.
Det kan evt. være relevant at supplere med smertestillende medicin.

Når vi når til 2. fase, hvor smerterne begynder at dale, men bevægeligheden mindskes, vil øvelser typisk blive relevante. Vi vil arbejde sammen for at udvikle et skræddersyet øvelsesprogram, der gradvist øger din skulders bevægelighed og styrke. Programmet kan omfatte strækøvelser, passive bevægelser og gradvist avancerede øvelser, alt afhængig af din skulders tilstand.

I 3. fase videreudvikler vi øvelserne, så de bliver mere krævende. I denne fase er skulderleddet på vej tilbage til normalen, og skulderen kan således også tåle mere, både ift. behandlingen med hænderne og øvelser/træning. Målet med behandlingen her vil være at hjælpe skulderen godt i mål, og afkorte forløbet til fuld funktion igen.

Øvelser til frossen skulder

Det kræver en individuel vurdering og plan at lægge et øvelsesprogram for en frossen skulder, men helt grundlæggende vil øvelserne have fokus på bevægelighed, smertelindring og styrke. Blide bevægelser øger blodgennemstrømingen også til den irriterede ledkapsel, og kan virke smertelindrende. Senere bliver det muligt så småt at begynde at strække den krympede ledkapsel, så den genvinder sin smidighed, og til sidst er det vigtigt at få bygget styrke op i muskulaturen omkring skulderen, så den bliver stabil og stærk igen.

Massage af frossen skulder

En stor del af behandlingen af en frossen skulder vil være massage eller manuel behandling, altså behandling med hænderne på skulderen. Manuel behandling kan både være smertelindrende, og afkorte forløbet. Desuden ser vi ofte, at frosne skuldre også ophober mange spændinger i skulder-/nakkeområdet helt generelt i forløbet. Det kan både skyldes at skulderen naturligt bevæges mindre, men også at smerterne i sig selv gør at man har tendens til at spænde op. Disse spændinger er meget uhensigtsmæssige, da de både forværrer smerterne og også gør det sværere at arbejde med selve skulderleddet. Derfor vil en vigtig del af behandlingen være at sørge for, at der ikke opstår for mange muskelspændinger i området som forværrer tilstanden.

Ud over dette vil man længere henne i forløbet også kunne begynde at arbejde med smidigheden af ledkapslen, som kan løsnes med fx. mobilisering.

Book

I starten kan det være svært at gennemskue, om det man har er en frossen skulder. Det gør mest bare ondt, og tilstanden kan i starten ligne andre skulderskader.

Det er dog vigtigt hurtigst muligt at afgøre, om det er en ægte frossen skulder, for at undgå fejlbehandling og for at kunne sætte ind med den rette behandling hurtigst muligt.

Vores fysioterapeuter har stor erfaring med skulderskader og skuldersmerter. Book en tid hos os og få lagt en plan for din skulder.

Fremragende
På basis af 91 anmeldelser
Andreas Norup
28. April, 2024
Jeg kan stærkt anbefale Rasmus Frederiksen. Rasmus hjalp mig videre med mit løberknæ med nye øvelser, massage og laserbehandling. Lyttende og professionel.
Mathilde Holberg
28. April, 2024
Jeg havde et forløb hos Rasmus, til er længere forløb ang. mit knæ. Det var en super god individuel tilrettelagt behandling, jeg var yderst tilfreds, og kommer helt klart igen, hvis der skulle opstå noget andet. 🙂
Mathias Ørum
28. April, 2024
Jeg var et smut forbi Rasmus Frederiksen hos KompletFysio med et ankel problem. Behagelig oplevelse gennem hele behandlingsforløbet, sørger for at du forstår din situation og hvad der kommer til at ske fremadrettet! Professionel tilgang og venlig. Jeg kan varmt anbefale Rasmus!
Joanna Lopacinska
25. April, 2024
Det var rart at få professionel hjælp fra Nicklas
Taus Edwards
17. April, 2024
Professionel og kompetente behandlere der virkelig forstår sig på ens problem. Klinikken er hyggelig og sammen med personalet danner det en kanon atmosfærer. Efter 4 intense behandlinger hos Adem er min ryg igen god
Gert Reykdalh
8. April, 2024
Hyggelig klinik, professionel behandling, og det lykkedes da min terapeut, Adam, at få bugt med mine smerter. Yderst tilfreds !
Rikke Emilia Klok Sander
4. April, 2024
Jeg er kommet hos først KuhreFysio og senere KompletFysio under og efter graviditet. Under graviditet har jeg modtaget behandling af svære bækkensmerter, hvilket løbende har øget mit funktionsniveau og lindret betragteligt. Til første behandling ankom jeg krummet sammen i smerte og tudende, hvilket allerede blev tryllet MEGET bedre efter én time. Kæmpe anbefaling af Anne og Pia, hvis du har graviditetsgener. Til behandling af respirationsgener, astma og længerevarende hoste er jeg kommet hos Emma. Hun får også min varmeste anbefaling. Alle er de yderst kompetente, initiativrige og meget, meget behagelige. Jeg har til enhver tid følt mig respekteret og taget alvorligt, hvilket ellers kan være en udfordring, især med graviditetsrelaterede skader og smerter. Stuhr 5-tal fra mig
Sascha Thoning
25. Marts, 2024
Pia Grønhøj er både dygtig, lydhør, hyggelig og tålmodig. Stor anbefaling herfra.
Chris Poole
23. Marts, 2024
Emma er en meget dygtig fysioterapeut. Hun har hjulpet mig med nogle problemer der bl.a. stammer fra mange års arbejde som fløjtenist. Hun fandt meget hurtigt hvor og hvordan at problemerne kunne forbedres. Hun kan anbefales til alle, men især til musikere der oplever gener når de spiller.
Jeanette Broe
11. Marts, 2024
Virkelig kompetente fys - uanset hvem jeg har været i forløb med. Fordi de alle har forskellige specialer er der altid en der kan det man har brug for! Kommer aldrig til at gå andre steder igen.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.