Osgood Schlatter-knæ

Osgoogd-Schlatter knæ er en vækstrelateret sportsskade, hyppigst forekommende hos børn og unge mellem 10-15 år.

Hvad er et Osgood-Schlatter knæ?

Ved Osgood Schlatter oplever man en kraftig irritation i et område lige under knæet.

Når man vokser som barn, sker nydannelsen af skelettet fra såkaldte vækstzoner i knoglerne. De sidder placeret helt bestemte steder på de lange knogler, og er en samling af celler, der producerer knoglevæv, så knoglerne i arme og ben kan blive længere efterhånden som man vokser. Ved Osgood Schlatter kommer der en irritation, eller inflammatorisk tilstand ved vækstzonen og knoglefremspringet lige under knæet.

Osgood Schlatter opstår pga. træk af knæskalssenen i fæstet på knoglefremspringet. Når man vokser lidt i ryk, kan man i perioder opleve at senen ikke helt er fulgt med i takt med at det andet væv vokser, og at der derfor kommer perioder hvor senen er særligt sårbar for belastning, indtil den har tilpasset sig sin nye længde. Osgood Schlatter er en tilstand, hvor senen, i en af disse vækstspurtperioder, udsættes for for stor belastning og dermed gentagne mikrotraumer.

Osgood Schlatter begynder med smerter ved sportsaktiviteter, men kan senere også give smerter ved andre dagligdags aktiviteter. Direkte tryk mod området er smertefuldt.

Behandling af Osgood Schlatter Knæ

Det vigtigste element ved behandling af Osgood Schlatter er aflastning af knæet. Aflastning betyder ikke total ro, for hvis man vil fremme helingen af senen og dæmpe inflammationsprocessen, er det vigtigt at man fortsat træner. Træningen skal dog tilpasses præcist til lige præcis dig eller dit barn, for at undgå forværring.

Ved behandling ved en fysioterapeut vil der – efter en grundig undersøgelse og udredning – blive lagt en plan for det videre forløb, som både vil indeholde en aflastningsplan, en træningsplan og en plan for smertelindring så længe det er nødvendigt.

I forhold til aflastning vil I blive vejledt i, hvordan/hvor længe der skal holdes pause eller reduceres i sportsaktiviteter eller øvrige aktiviteter, såfremt det er relevant.

Øvelser til Osgood-Schlatter knæ

Aflastning af knæet er vigtigt for at bremse inflammationen og undgå nye mikrotraumer i senen, men næsten lige så vigtig er styrkeøvelser for knæet. Tung, senestimulerende træning fremmer helingen, men det er vigtigt at der er tale om styrkeøvelser som ikke overbelaster knæet. Derfor er det vigtigt, at træningen tilpasses knæet efter en grundig undersøgelse. Udspænding og stræk af lårets muskler vil også være en del behandlingen, for at øge smidigheden i den store lårmuskels bindevæv og dermed også i senen.

Smertelindrende tiltag til Osgood-schlatter knæ

Til smertelindring anbefaler vi kinesiotape, compex/el-terapi, og manuel behandling af senen og det omkringliggende væv. En lille knæskinne kan evt. anvendes ved aktivitet, hvis det er relevant. Skinnen virker ved at afklemme senen en anelse, hvorved stress på knoglen lindres.

Endelig kan man købe hælcups, en blød gel-sål, med kappe omkring hæl, eller få lavet et indlæg til skoene, hvorved stødabsorberingen øges.

Din fysioterapeut vil kunne vejlede dig om hvilke af alle disse tiltag der er relevante.

Forløb uden behandling

De fleste vælger at igangsætte behandling for at afkorte forløbet og kunne fortsætte med sportsaktiviteter i videst muligt omfang. Man kan dog også vælge at lade naturen gå sin gang, og lade inflammationen gå i sig selv. Smerterne vil oftest svinde gradvis, og brænde ud efter 6-18 måneder, i takt med at knoglens vækstzone vokser færdig.

Fremragende
På basis af 91 anmeldelser
Andreas Norup
28. April, 2024
Jeg kan stærkt anbefale Rasmus Frederiksen. Rasmus hjalp mig videre med mit løberknæ med nye øvelser, massage og laserbehandling. Lyttende og professionel.
Mathilde Holberg
28. April, 2024
Jeg havde et forløb hos Rasmus, til er længere forløb ang. mit knæ. Det var en super god individuel tilrettelagt behandling, jeg var yderst tilfreds, og kommer helt klart igen, hvis der skulle opstå noget andet. 🙂
Mathias Ørum
28. April, 2024
Jeg var et smut forbi Rasmus Frederiksen hos KompletFysio med et ankel problem. Behagelig oplevelse gennem hele behandlingsforløbet, sørger for at du forstår din situation og hvad der kommer til at ske fremadrettet! Professionel tilgang og venlig. Jeg kan varmt anbefale Rasmus!
Joanna Lopacinska
25. April, 2024
Det var rart at få professionel hjælp fra Nicklas
Taus Edwards
17. April, 2024
Professionel og kompetente behandlere der virkelig forstår sig på ens problem. Klinikken er hyggelig og sammen med personalet danner det en kanon atmosfærer. Efter 4 intense behandlinger hos Adem er min ryg igen god
Gert Reykdalh
8. April, 2024
Hyggelig klinik, professionel behandling, og det lykkedes da min terapeut, Adam, at få bugt med mine smerter. Yderst tilfreds !
Rikke Emilia Klok Sander
4. April, 2024
Jeg er kommet hos først KuhreFysio og senere KompletFysio under og efter graviditet. Under graviditet har jeg modtaget behandling af svære bækkensmerter, hvilket løbende har øget mit funktionsniveau og lindret betragteligt. Til første behandling ankom jeg krummet sammen i smerte og tudende, hvilket allerede blev tryllet MEGET bedre efter én time. Kæmpe anbefaling af Anne og Pia, hvis du har graviditetsgener. Til behandling af respirationsgener, astma og længerevarende hoste er jeg kommet hos Emma. Hun får også min varmeste anbefaling. Alle er de yderst kompetente, initiativrige og meget, meget behagelige. Jeg har til enhver tid følt mig respekteret og taget alvorligt, hvilket ellers kan være en udfordring, især med graviditetsrelaterede skader og smerter. Stuhr 5-tal fra mig
Sascha Thoning
25. Marts, 2024
Pia Grønhøj er både dygtig, lydhør, hyggelig og tålmodig. Stor anbefaling herfra.
Chris Poole
23. Marts, 2024
Emma er en meget dygtig fysioterapeut. Hun har hjulpet mig med nogle problemer der bl.a. stammer fra mange års arbejde som fløjtenist. Hun fandt meget hurtigt hvor og hvordan at problemerne kunne forbedres. Hun kan anbefales til alle, men især til musikere der oplever gener når de spiller.
Jeanette Broe
11. Marts, 2024
Virkelig kompetente fys - uanset hvem jeg har været i forløb med. Fordi de alle har forskellige specialer er der altid en der kan det man har brug for! Kommer aldrig til at gå andre steder igen.

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.