Osgood Schlatter-knæ

Osgoogd-Schlatter knæ er en vækstrelateret sportsskade, hyppigst forekommende hos børn og unge mellem 10-15 år.

Hvad er et Osgood-Schlatter knæ?

Ved Osgood Schlatter oplever man en kraftig irritation i et område lige under knæet.

Når man vokser som barn, sker nydannelsen af skelettet fra såkaldte vækstzoner i knoglerne. De sidder placeret helt bestemte steder på de lange knogler, og er en samling af celler, der producerer knoglevæv, så knoglerne i arme og ben kan blive længere efterhånden som man vokser. Ved Osgood Schlatter kommer der en irritation, eller inflammatorisk tilstand ved vækstzonen og knoglefremspringet lige under knæet.

Osgood Schlatter opstår pga. træk af knæskalssenen i fæstet på knoglefremspringet. Når man vokser lidt i ryk, kan man i perioder opleve at senen ikke helt er fulgt med i takt med at det andet væv vokser, og at der derfor kommer perioder hvor senen er særligt sårbar for belastning, indtil den har tilpasset sig sin nye længde. Osgood Schlatter er en tilstand, hvor senen, i en af disse vækstspurtperioder, udsættes for for stor belastning og dermed gentagne mikrotraumer.

Osgood Schlatter begynder med smerter ved sportsaktiviteter, men kan senere også give smerter ved andre dagligdags aktiviteter. Direkte tryk mod området er smertefuldt.

Behandling af Osgood Schlatter Knæ

Det vigtigste element ved behandling af Osgood Schlatter er aflastning af knæet. Aflastning betyder ikke total ro, for hvis man vil fremme helingen af senen og dæmpe inflammationsprocessen, er det vigtigt at man fortsat træner. Træningen skal dog tilpasses præcist til lige præcis dig eller dit barn, for at undgå forværring.

Ved behandling ved en fysioterapeut vil der – efter en grundig undersøgelse og udredning – blive lagt en plan for det videre forløb, som både vil indeholde en aflastningsplan, en træningsplan og en plan for smertelindring så længe det er nødvendigt.

I forhold til aflastning vil I blive vejledt i, hvordan/hvor længe der skal holdes pause eller reduceres i sportsaktiviteter eller øvrige aktiviteter, såfremt det er relevant.

Øvelser til Osgood-Schlatter knæ

Aflastning af knæet er vigtigt for at bremse inflammationen og undgå nye mikrotraumer i senen, men næsten lige så vigtig er styrkeøvelser for knæet. Tung, senestimulerende træning fremmer helingen, men det er vigtigt at der er tale om styrkeøvelser som ikke overbelaster knæet. Derfor er det vigtigt, at træningen tilpasses knæet efter en grundig undersøgelse. Udspænding og stræk af lårets muskler vil også være en del behandlingen, for at øge smidigheden i den store lårmuskels bindevæv og dermed også i senen.

Smertelindrende tiltag til Osgood-schlatter knæ

Til smertelindring anbefaler vi kinesiotape, compex/el-terapi, og manuel behandling af senen og det omkringliggende væv. En lille knæskinne kan evt. anvendes ved aktivitet, hvis det er relevant. Skinnen virker ved at afklemme senen en anelse, hvorved stress på knoglen lindres.

Endelig kan man købe hælcups, en blød gel-sål, med kappe omkring hæl, eller få lavet et indlæg til skoene, hvorved stødabsorberingen øges.

Din fysioterapeut vil kunne vejlede dig om hvilke af alle disse tiltag der er relevante.

Forløb uden behandling

De fleste vælger at igangsætte behandling for at afkorte forløbet og kunne fortsætte med sportsaktiviteter i videst muligt omfang. Man kan dog også vælge at lade naturen gå sin gang, og lade inflammationen gå i sig selv. Smerterne vil oftest svinde gradvis, og brænde ud efter 6-18 måneder, i takt med at knoglens vækstzone vokser færdig.

Fremragende
På basis af 65 anmeldelser
Yvonne Mørck
6. November, 2023
Jeg har haft ortopædiske indlæg det meste af livet, som har fungeret mere eller mindre godt. Ingen behandlere har dog noteret, at jeg har deforme tæer, således at min trædeflade er mindre end normalt. Det fik jeg konstateret hos en kompetent fysioterapeut hos Kompletfysio, som også fik tilpasset et særligt indlæg, Formthotics, til mine fødder. Det har gjort, at jeg nu kan gå længere end før uden smerter, og at jeg bedre kan holde balancen. Råd og vejledning af dygtige fagfolk er afgørende for den individuelle tilpasning af Formthotics indlæg. Yvonne Mørck (67 år)
Susanne Rosenild
14. Oktober, 2023
Emma Bjørn har hjulpet mig super professionelt gennem et udfordrende forløb med smerter. Hun ser på hele kroppen og den aktuelle situation jeg er i. Hun har en meget skarp og faglig vurdering og konkret behandling af det som skal til Hun kan se og mærke sig frem til hvor problemerne er. Gennem dialog om hverdagsforhold har jeg fået konkrete og realistiske råd og øvelser til at tage fat på. Og det hjælper! Uforbeholden anbefaling herfra!
iara hansen
5. Oktober, 2023
As the name says it is a complete physiotherapist and sports treatment towards rehabilitation. I was treated by the Physiotherapist Adam, very professional, careful, and mindful of providing information, and exercises for my specific needs. Back and full body treatment for complexes pain it is effective on his treatment. I can say that every day I felt better after each treatment. I highly recommend the place, the Physiotherapist works towards your full recovery and pain relief with confidence. After going to many places I can safely say this one is effective. About the place, Personnel are very polite and the premises are charming, extremely clean and cozy.
Stine
3. Oktober, 2023
Jeg har gået til Annes gravid- og efterfødselshold med begge mine børn og kan varmt anbefale det. Det har været med til både at minimere gener og styrke kroppen samtidig med at holdene er hyggelige at gå på.
Raffaella Di Molfetta
30. August, 2023
Very positive experience kompletFysio physiotherapy center is well organised, with equipment and machinery capable of responding to the various needs of patients. The availability and empathy of ADAMA and staff made my therapeutic journey light and almost fun, despite some inevitable pain. On the other hand, that was exactly what had brought me there!! 🙂 I really recommend Adam 🙂 !! Thanks again
Sarah Borrell
18. August, 2023
Dejlig behandling og kæmpe fremskridt med min skulder. Jeg fik nogle gode øvelser som jeg kan bruge på længere sigt.
Mette Matthiesen
10. August, 2023
Jeg har gået på Lineas ankelhold og kan kun anbefale det. Linea leverer med sin positive og energiske tilgang virkelig god træning 😊
Nanna Nielsen
9. August, 2023
Meget imødekommende og professionelt personale på stedet, som er meget kompentente. Jeg har haft en rigtig god oplevelse med KompletFysio v. Lasse, hvor jeg følte mig set, og der blev taget godt hånd om mit problem.
Lotte Spanggaard
7. August, 2023
KompletFysio er den bedste fysioterapeut/fysioterapi, som jeg nogensinde har oplevet. Jeg bliver altid behandlet af Lasse (igennem 5 år), som er en af ejerne. Men har også modtaget behandling af andre. Alle er super professionelle, vidende inden for både deres specialer, men også generel fysioterapi. Der er også adgang til at få lindrende massage og akupunktør behandlinger. Jeg er kæmpe fan. Alle - men især Lasse - har hjulpet mig helt utroligt. Kan give klinikken mine allerbedste anbefalinger.
Josefine Minor Christensen
4. August, 2023
Jeg har gået hos Lasse fra KompletFysio i snart 6 år on/off, og jeg er aldrig gået derfra uden en mærkbar forbedret forskel. Lasse har særlig hjulpet med mine ryg/lænde problemer, og hans kompetente og lyttende væsen er en fornøjelse.

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.