Osgood-Schlatter knæ

Osgoogd-Schlatter knæ er en vækstrelateret sportsskade, hyppigst forekommende hos børn og unge mellem 10-15 år.

Hvad er et Osgood-Schlatter knæ

Ved Osgood Schlatter oplever man en kraftig irritation i et område lige under knæet.

Når man vokser som barn, sker nydannelsen af skelettet fra såkaldte vækstzoner i knoglerne. De sidder placeret helt bestemte steder på de lange knogler, og er en samling af celler, der producerer knoglevæv, så knoglerne i arme og ben kan blive længere efterhånden som man vokser. Ved Osgood Schlatter kommer der en irritation, eller inflammatorisk tilstand ved vækstzonen og knoglefremspringet lige under knæet.

Osgood Schlatter opstår pga. træk af knæskalssenen i fæstet på knoglefremspringet. Når man vokser lidt i ryk, kan man i perioder opleve at senen ikke helt er fulgt med i takt med at det andet væv vokser, og at der derfor kommer perioder hvor senen er særligt sårbar for belastning, indtil den har tilpasset sig sin nye længde. Osgood Schlatter er en tilstand, hvor senen, i en af disse vækstspurtperioder, udsættes for for stor belastning og dermed gentagne mikrotraumer.

Osgood Schlatter begynder med smerter ved sportsaktiviteter, men kan senere også give smerter ved andre dagligdags aktiviteter. Direkte tryk mod området er smertefuldt.

Behandling af Osgood Schlatter Knæ

Det vigtigste element ved behandling af Osgood Schlatter er aflastning af knæet. Aflastning betyder ikke total ro, for hvis man vil fremme helingen af senen og dæmpe inflammationsprocessen, er det vigtigt at man fortsat træner. Træningen skal dog tilpasses præcist til lige præcis dig eller dit barn, for at undgå forværring.

Ved behandling ved en fysioterapeut vil der – efter en grundig undersøgelse og udredning – blive lagt en plan for det videre forløb, som både vil indeholde en aflastningsplan, en træningsplan og en plan for smertelindring så længe det er nødvendigt.

I forhold til aflastning vil I blive vejledt i, hvordan/hvor længe der skal holdes pause eller reduceres i sportsaktiviteter eller øvrige aktiviteter, såfremt det er relevant.

Øvelser til Osgood-Schlatter knæ

Aflastning af knæet er vigtigt for at bremse inflammationen og undgå nye mikrotraumer i senen, men næsten lige så vigtig er styrkeøvelser for knæet. Tung, senestimulerende træning fremmer helingen, men det er vigtigt at der er tale om styrkeøvelser som ikke overbelaster knæet. Derfor er det vigtigt, at træningen tilpasses knæet efter en grundig undersøgelse. Udspænding og stræk af lårets muskler vil også være en del behandlingen, for at øge smidigheden i den store lårmuskels bindevæv og dermed også i senen.

Smertelindrende tiltag til Osgood-schlatter knæ

Til smertelindring anbefaler vi kinesiotape, compex/el-terapi, og manuel behandling af senen og det omkringliggende væv. En lille knæskinne kan evt. anvendes ved aktivitet, hvis det er relevant. Skinnen virker ved at afklemme senen en anelse, hvorved stress på knoglen lindres.
Endelig kan man købe hælcups, en blød gel-sål, med kappe omkring hæl, eller få lavet et indlæg til skoene, hvorved stødabsorberingen øges.

Din fysioterapeut vil kunne vejlede dig om hvilke af alle disse tiltag der er relevante.

Forløb uden behandling

De fleste vælger at igangsætte behandling for at afkorte forløbet og kunne fortsætte med sportsaktiviteter i videst muligt omfang. Man kan dog også vælge at lade naturen gå sin gang, og lade inflammationen gå i sig selv. Smerterne vil oftest svinde gradvis, og brænde ud efter 6-18 måneder, i takt med at knoglens vækstzone vokser færdig.

Det siger vores kunder

Der er bare ikke noget bedre
end at starte weekenden med en
god omgang effektiv fysioterapi.

Tak for al jeres hjælp.

– Nina Lind
3. september 2019

Jeg er blevet behandlet af Linea for problemer med min ene skulder. Linea er meget dygtig og jeg følte jeg var i gode hænder fra første minut. Efter en række behandlinger og mange hjemmeøvelser senere er min skulder nu blevet normal igen. Så behandlingen var helt klart været en succes.

– Anders Thrane Michelsen
12. maj 2019

Imødekommende og super dygtigt personale. Jeg har gået hos Anne siden februar grundet graviditet og hun har hjulpet mig igennem smerter så jeg kan nyde min graviditet alligevel.

KompletFysio får min varmeste anbefaling.

– Henriette Skaarup
29. maj 2018

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.