Delte mavemuskler

Rectus diastase betyder delte mavemuskler, delt rectus abdonimis. Nogle kvinder oplever Rectus diastase efter fødslen. For de fleste trækker musklerne sig sammen igen, men for andre kan det være et problem.

Hvordan behandles rectus diastase?

Hvis du er i tvivl om hvad du skal gøre, træne / ikke træne, så kan vi godt forstå dig, fordi man kan læse sig tør på internettet af holdninger og råd. Desværre findes der endnu ikke en entydig kur på at få lukket mavemusklerne. Dog tyder meget på, at en kombination af korrigeret holdning, afspændt ryg og fokuseret træning uden tunge vægte, er vejen frem.

Sagt med andre ord, øvelser er et supplement til at hjælpe med at lukke mavemusklerne, men kan ikke stå alene. Belastning af kroppen skal justeres, fx som at undgå tunge barnevognsløft op og ned ad trapper. Holdningskorrektion er lige så vigtigt, for at kroppens evne til at skabe bedre balancere af muskelarbejde fra flere muskler øges. Stræk/mobilitet af lændens kraftige fascie der bidrager til træk på mavemusklerne skal reduceret. Kernen til god mobilitet, styrke og holdning er at kunne udføre øvelser korrekt.

Det kan tage op til 2 år inden dine mavemuskler har trukket sig helt sammen. At træne sin krop ud af rectus diastase er også at træne sin tålmodighed. Træk vejret når du træner. Styrk din bækkenbund.

Bækkensmerter

Bækkensmerter under graviditeten generer mange gravide i en periode eller igennem hele graviditeten. For nogle kan smerterne være så invaliderende at de bliver del – eller fuldtidssygemeldt og har svært ved at fuldføre almindelig små dagligdags opgaver.

Bækkenet belastes under hele graviditeten pga. vægtøgning og ændret kropsholdning i takt med at maven vokser. Derudover sker der under graviditeten en ”blødgøring” af alle led og ledbånd pga. hormonelle påvirkninger. Dette er en proces der sker igennem hele graviditeten, så bækkenet kan blive større og mere eftergivelig under fødslen.

Spændte lårmuskler, baldemuskler og lyskemuskler kan medføre til bækkensmerter da øget spænding kan føre til nedsat bevægelighed i leddene.

Typisk er smerterne placeret tværs over lænden, eller mest i den ene side grundet låst bækken.
Ved bækkensmerter har man ofte kun ondt i et led.

Væske i kroppen og graviditet

Væske i kroppen er en meget almindelig graviditetsgene for de fleste kvinder. Væske i kroppen er oftest værst om sommeren eller i slutningen af graviditeten. Nogle vil opleve genen tidligere.

Væske i kroppen skyldes stigende hormonniveauer og øget væskeudtrængning gennem væggen i blodårerne.

En øget mængde af hormonet progesteron giver ineffektive veneklapper og reducerer tilbagestrømningen af blod til hjertet og kan give væske i kroppen. Væske i kroppen er oftest værst i underben, fødder og tæer, og i hænder og fingrene.

Væskeophobning tidligt i graviditeten er en god ide at få tjekket hos egen læge. Væske i koppen kan også være et tegn på svangerskabsforgiftning, men derudover vil du også have symptomer som hovedpine, synsforstyrrelser, kvalme og mavesmerter. Flere vil derudover have forhøjet blodtyrk og protein i urinen.

Graviditetshovedpine

Mange kvinder vil igennem deres graviditet opleve spændingshovedpine. Faktorer som stress, ømme og spændte nakke muskler og væskemangel, væske i kroppen, manglende søvn kan være årsag til hovedpine. Derudover kan den pludselig stigning af hormoner i starten af graviditeten udløse hovedpine. Svangerskabsforgiftning kan også være en udløsende faktor for hovedpine idet hurtig vægtstigning og hævelser og vand i kroppen kan påvirke den indre balance i kroppen.

Flere kvinder oplever færre migræneanfald i løbet af deres graviditet. Det antages at mere stabile hormonniveauer er årsag til dette.

Fremragende
På basis af 91 anmeldelser
Andreas Norup
28. April, 2024
Jeg kan stærkt anbefale Rasmus Frederiksen. Rasmus hjalp mig videre med mit løberknæ med nye øvelser, massage og laserbehandling. Lyttende og professionel.
Mathilde Holberg
28. April, 2024
Jeg havde et forløb hos Rasmus, til er længere forløb ang. mit knæ. Det var en super god individuel tilrettelagt behandling, jeg var yderst tilfreds, og kommer helt klart igen, hvis der skulle opstå noget andet. 🙂
Mathias Ørum
28. April, 2024
Jeg var et smut forbi Rasmus Frederiksen hos KompletFysio med et ankel problem. Behagelig oplevelse gennem hele behandlingsforløbet, sørger for at du forstår din situation og hvad der kommer til at ske fremadrettet! Professionel tilgang og venlig. Jeg kan varmt anbefale Rasmus!
Joanna Lopacinska
25. April, 2024
Det var rart at få professionel hjælp fra Nicklas
Taus Edwards
17. April, 2024
Professionel og kompetente behandlere der virkelig forstår sig på ens problem. Klinikken er hyggelig og sammen med personalet danner det en kanon atmosfærer. Efter 4 intense behandlinger hos Adem er min ryg igen god
Gert Reykdalh
8. April, 2024
Hyggelig klinik, professionel behandling, og det lykkedes da min terapeut, Adam, at få bugt med mine smerter. Yderst tilfreds !
Rikke Emilia Klok Sander
4. April, 2024
Jeg er kommet hos først KuhreFysio og senere KompletFysio under og efter graviditet. Under graviditet har jeg modtaget behandling af svære bækkensmerter, hvilket løbende har øget mit funktionsniveau og lindret betragteligt. Til første behandling ankom jeg krummet sammen i smerte og tudende, hvilket allerede blev tryllet MEGET bedre efter én time. Kæmpe anbefaling af Anne og Pia, hvis du har graviditetsgener. Til behandling af respirationsgener, astma og længerevarende hoste er jeg kommet hos Emma. Hun får også min varmeste anbefaling. Alle er de yderst kompetente, initiativrige og meget, meget behagelige. Jeg har til enhver tid følt mig respekteret og taget alvorligt, hvilket ellers kan være en udfordring, især med graviditetsrelaterede skader og smerter. Stuhr 5-tal fra mig
Sascha Thoning
25. Marts, 2024
Pia Grønhøj er både dygtig, lydhør, hyggelig og tålmodig. Stor anbefaling herfra.
Chris Poole
23. Marts, 2024
Emma er en meget dygtig fysioterapeut. Hun har hjulpet mig med nogle problemer der bl.a. stammer fra mange års arbejde som fløjtenist. Hun fandt meget hurtigt hvor og hvordan at problemerne kunne forbedres. Hun kan anbefales til alle, men især til musikere der oplever gener når de spiller.
Jeanette Broe
11. Marts, 2024
Virkelig kompetente fys - uanset hvem jeg har været i forløb med. Fordi de alle har forskellige specialer er der altid en der kan det man har brug for! Kommer aldrig til at gå andre steder igen.

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.