Dysfunktionel respiration

Vores vejrtrækning styres ubevidst og er designet til at foregå uhindret og let – men stress, smerter eller indgreb i kroppens balance kan forstyrre dette system. Vi kalder det dysfunktionel respiration, fordi der ikke som sådan er noget galt med selve luftvejene – men arbejdsfordelingen over hvilke muskler der laver hvad når man trækker vejret (funktion) er blevet forstyrret (dys-).

Hvorfor får man dysfunktionel respiration?

Normalt har vi et finstemt system der sørger for, at vi ikke bruger ret meget energi på at trække vejret. Indåndingen foregår ved, at mellemgulvet trækker sig sammen og trækker lungerne nedad og ud, så deres rumfang øges og luften suges ned i lungerne. Indåndingen skabes ved at mellemgulvet slapper af, og lader det udspændte, elastiske lungevæv trække sig selv tilbage til udgangspunktet.

Men nogle gange bliver dette system forstyrret, og det kan ske af en lang række årsager. Stress eller smerter kan påvirke vejrtrækningen, men også operationer i kroppen, infektioner – som fx. Covid-19 – brækkede knogler, fald eller ubehagelige oplevelser kan alt sammen være med til at starte et alternativt vejrtrækningsmønster.

Hvad er dysfunktionel respiration og hvordan føles det?

Mønsteret vil være forskelligt fra menneske til menneske, men overordnet kan man sige, at mange af de muskler der sidder omkring skuldre, nakke, hals og bryst begynder at forsøge at hjælpe til med at øge rumfanget i lungerne. På kort sigt gør det ikke så meget, men der skal ikke gå mange dage før det vil give andre problemer i form af stivhed af muskulaturen mellem ribbenene, af de muskler der forsøger at hjælpe, og af mellemgulvet selv. Måske mærker du, at det er sværere at trække vejret eller føler dig hurtigere forpustet, eller måske har du smerter i brystkasse, ryg, mave eller skuldre.

Når man har trukket vejret anderledes i en periode sker der også det, at hjernen, vores hovedcomputer, automatisk regulerer vejrtrækningen efter det nye mønster, og det er en af årsagerne til at det kan være svært selv at normalisere sit vejrtrækningsmønster når det først er blevet dysfunktionelt.

Hvordan behandler man dysfunktionel respiration?

Behandlingen vil altid starte med en grundig udredning og undersøgelse af både din bevægelighed i ryg, skuldre og nakke såvel som en separat undersøgelse af dit åndedræt. Åndedrætsmønsteret – de strategier man benytter til at øge lungerumfanget – er forskelligt hos alle, så første step er at vi sammen klarlægger præcis hvad der sker i din krop, og hvordan du trækker vejret.

Med udgangspunkt i dette vil vi dernæst gennemgå åndedrætsøvelser for at gen-lære det naturlige vejrtrækningsmønster, og arbejde manuelt med de muskler der i stedet arbejder og er blevet stivgjort. Behandlingen vil derfor altid være en kombination af manuel behandling og øvelser, og øvelserne vil i høj grad tage udgangspunkt i dit åndedræt og nervesystemets regulering af dette.

Mellemgulvet

Vores åndedrætsmuskel

Mellemgulvsmusklen diaphragma er vores primære åndedrætsmuskel og ligger som en faldskærm under lungerne og adskiller brystkassen fra mavesækken. Ved sammentrækning presses musklen ned mod maven, mens lungerne udvides og man indånder luft. Det modsatte sker når vi puster luften ud igen.

Fun fact

Når åndedrætsmusklen trækker sig sammen og presser ned mod maven, skubber musklen til organerne i maven. Dette er lettere i stående stilling end liggende og derfor er det lettere at synge når man står op end når man ligger ned.

Åndedrætsterapeutisk behandling består af:

 • Neurofysiologisk træning af respirationsmønstre
 • Behandling og træning af gener fra m. diaphragma
 • Behandling af synke-, tale- og sangbesvær
 • Behandling af øvrige gener fra struben og tungen
 • Visualiseringsøvelser
 • Mindfulness
 • Parasympaticusstimulation
 • Behandling af nedsat eller ophørt peristaltik
 • Behandling af lungelidelser
 • Mestringsstrategier til lungelidelser
 • Graded exposure
 • Covid-19-rehabilitering
 • Mentaltræningsøvelser
 • Patientinformation om åndedrætscentret, respirationsmønstre mv
 • Pleurastræk for stimulation af surfaktantproduktion
 • Træning af CO2-tolerancen
 • Performanceoptimering og træning af O2-udnyttelsesgraden
Fremragende
På basis af 65 anmeldelser
Yvonne Mørck
6. November, 2023
Jeg har haft ortopædiske indlæg det meste af livet, som har fungeret mere eller mindre godt. Ingen behandlere har dog noteret, at jeg har deforme tæer, således at min trædeflade er mindre end normalt. Det fik jeg konstateret hos en kompetent fysioterapeut hos Kompletfysio, som også fik tilpasset et særligt indlæg, Formthotics, til mine fødder. Det har gjort, at jeg nu kan gå længere end før uden smerter, og at jeg bedre kan holde balancen. Råd og vejledning af dygtige fagfolk er afgørende for den individuelle tilpasning af Formthotics indlæg. Yvonne Mørck (67 år)
Susanne Rosenild
14. Oktober, 2023
Emma Bjørn har hjulpet mig super professionelt gennem et udfordrende forløb med smerter. Hun ser på hele kroppen og den aktuelle situation jeg er i. Hun har en meget skarp og faglig vurdering og konkret behandling af det som skal til Hun kan se og mærke sig frem til hvor problemerne er. Gennem dialog om hverdagsforhold har jeg fået konkrete og realistiske råd og øvelser til at tage fat på. Og det hjælper! Uforbeholden anbefaling herfra!
iara hansen
5. Oktober, 2023
As the name says it is a complete physiotherapist and sports treatment towards rehabilitation. I was treated by the Physiotherapist Adam, very professional, careful, and mindful of providing information, and exercises for my specific needs. Back and full body treatment for complexes pain it is effective on his treatment. I can say that every day I felt better after each treatment. I highly recommend the place, the Physiotherapist works towards your full recovery and pain relief with confidence. After going to many places I can safely say this one is effective. About the place, Personnel are very polite and the premises are charming, extremely clean and cozy.
Stine
3. Oktober, 2023
Jeg har gået til Annes gravid- og efterfødselshold med begge mine børn og kan varmt anbefale det. Det har været med til både at minimere gener og styrke kroppen samtidig med at holdene er hyggelige at gå på.
Raffaella Di Molfetta
30. August, 2023
Very positive experience kompletFysio physiotherapy center is well organised, with equipment and machinery capable of responding to the various needs of patients. The availability and empathy of ADAMA and staff made my therapeutic journey light and almost fun, despite some inevitable pain. On the other hand, that was exactly what had brought me there!! 🙂 I really recommend Adam 🙂 !! Thanks again
Sarah Borrell
18. August, 2023
Dejlig behandling og kæmpe fremskridt med min skulder. Jeg fik nogle gode øvelser som jeg kan bruge på længere sigt.
Mette Matthiesen
10. August, 2023
Jeg har gået på Lineas ankelhold og kan kun anbefale det. Linea leverer med sin positive og energiske tilgang virkelig god træning 😊
Nanna Nielsen
9. August, 2023
Meget imødekommende og professionelt personale på stedet, som er meget kompentente. Jeg har haft en rigtig god oplevelse med KompletFysio v. Lasse, hvor jeg følte mig set, og der blev taget godt hånd om mit problem.
Lotte Spanggaard
7. August, 2023
KompletFysio er den bedste fysioterapeut/fysioterapi, som jeg nogensinde har oplevet. Jeg bliver altid behandlet af Lasse (igennem 5 år), som er en af ejerne. Men har også modtaget behandling af andre. Alle er super professionelle, vidende inden for både deres specialer, men også generel fysioterapi. Der er også adgang til at få lindrende massage og akupunktør behandlinger. Jeg er kæmpe fan. Alle - men især Lasse - har hjulpet mig helt utroligt. Kan give klinikken mine allerbedste anbefalinger.
Josefine Minor Christensen
4. August, 2023
Jeg har gået hos Lasse fra KompletFysio i snart 6 år on/off, og jeg er aldrig gået derfra uden en mærkbar forbedret forskel. Lasse har særlig hjulpet med mine ryg/lænde problemer, og hans kompetente og lyttende væsen er en fornøjelse.

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.