Akut skadeshjælp

Akut skadesbehandling er altafgørende for hurtig returning til sport.

Pricem

PRICEM er en praktis guide til behandling af sports- og øvrige akutte skader. Følg denne vejledning – du må gerne printe den ud og have den i holdets medicintaske.

Kompression og Mobilisering er det allermest centrale i en effektiv skadeshåndtering, hvad end der er tale om forstuvning, fibersprængning, vred i knæ med mere, husk det, kompression, kompression, kompression! Og igang med bevægelse indenfor smertegrænsen.

Her et kronologisk overblik

Beskyttelse, protect, (P) og Ro (R) – Overlapper på mange måder hinanden. Med hvile/ro (R) menes blot, at den udefrakommende stress-påvirkning stoppes, fx at en spiller holder op med at spille, efter han har forstuvet sin fod. Beskyttelse (P) suppleres i og med at der i nogle tilfælde vil være anbefalelsesværdigt at anvende skinne frem for kompression.

Is eller nedkølning (I) har tidligere været tilkendt som et særligt vigtigt element ved 1.hjælp for en skade. Undertiden indikerer flere studier såvel som klinisk erfaring, at man ikke klarer sig dårligere uden brugen af nedkøling. Is bør dog ikke underkendes dens smertelindrende effekt på sportsskader.

Kompression (C) udgør den væsentligste indsats for at reducere hævelsen og muligheden for at vende tilbage til sport hurtigere.

Der ligges akut en elastisk forbinding med en fast stramhed omkring skadet område! Bør især benyttes ved fibersprængning, trælår og forstuvninger. Der må ikke opleves sovende/snurrende fornemmelse i hænder/fødder eller misfarvning med kompression. Hold kompressionen på – også om natten.

Elevation (E) af skadet område over hjertets højde er medvirkende til at få hævelsen til at aftage.

Mobilisering (M) refererer både til begrebet aktiv hvile, dvs. at der vedligeholdes og optimeres teknik, styrke, koordination, kondition mv. i størst muligt omfang uden at påvirke skadens opheling.

Fx kan en fodboldspiller med en fibersprængning i baglåret godt styrketræne overkroppen og cykle, selvom der ikke kan løbes endnu. Aktivering, belastning og bevægelse af skadet væv bør vejledes af en fysioterapeut. I takt med helingen af skadet væv, bør træningen typisk tage til i intensitet og blive mere funktionel.

Fremragende
På basis af 91 anmeldelser
Rikke Emilia Klok Sander
4. April, 2024
Jeg er kommet hos først KuhreFysio og senere KompletFysio under og efter graviditet. Under graviditet har jeg modtaget behandling af svære bækkensmerter, hvilket løbende har øget mit funktionsniveau og lindret betragteligt. Til første behandling ankom jeg krummet sammen i smerte og tudende, hvilket allerede blev tryllet MEGET bedre efter én time. Kæmpe anbefaling af Anne og Pia, hvis du har graviditetsgener. Til behandling af respirationsgener, astma og længerevarende hoste er jeg kommet hos Emma. Hun får også min varmeste anbefaling. Alle er de yderst kompetente, initiativrige og meget, meget behagelige. Jeg har til enhver tid følt mig respekteret og taget alvorligt, hvilket ellers kan være en udfordring, især med graviditetsrelaterede skader og smerter. Stuhr 5-tal fra mig
Sascha Thoning
25. Marts, 2024
Pia Grønhøj er både dygtig, lydhør, hyggelig og tålmodig. Stor anbefaling herfra.
Chris Poole
23. Marts, 2024
Emma er en meget dygtig fysioterapeut. Hun har hjulpet mig med nogle problemer der bl.a. stammer fra mange års arbejde som fløjtenist. Hun fandt meget hurtigt hvor og hvordan at problemerne kunne forbedres. Hun kan anbefales til alle, men især til musikere der oplever gener når de spiller.
Jeanette Broe
11. Marts, 2024
Virkelig kompetente fys - uanset hvem jeg har været i forløb med. Fordi de alle har forskellige specialer er der altid en der kan det man har brug for! Kommer aldrig til at gå andre steder igen.
Afet Zilbeari (Dobroshti)
27. Februar, 2024
Godt service
Torbjørn Rosvoll
23. Februar, 2024
Dyktige folk!
nicoo E
21. Januar, 2024
Jeg kan varmt anbefale Adam Thagesen han er virkelig en sød og rar person, meget forstående og lyttende, og bedst af alt så kan han virkelig sit kram. 10 stjerner herfra
Audrux B
9. November, 2023
Jeg har gået til fysiopilates hos Pia i over et år. Det er hver gang en god oplevelse, som giver mere overskud til min hverdag. Jeg er næsten kommer helt af med mine smerter i lænd, så jeg vil helt klart anbefale denne blide form for træning hos Pia.
Yvonne Mørck
6. November, 2023
Jeg har haft ortopædiske indlæg det meste af livet, som har fungeret mere eller mindre godt. Ingen behandlere har dog noteret, at jeg har deforme tæer, således at min trædeflade er mindre end normalt. Det fik jeg konstateret hos en kompetent fysioterapeut hos Kompletfysio, som også fik tilpasset et særligt indlæg, Formthotics, til mine fødder. Det har gjort, at jeg nu kan gå længere end før uden smerter, og at jeg bedre kan holde balancen. Råd og vejledning af dygtige fagfolk er afgørende for den individuelle tilpasning af Formthotics indlæg. Yvonne Mørck (67 år)
Susanne Rosenild
14. Oktober, 2023
Emma Bjørn har hjulpet mig super professionelt gennem et udfordrende forløb med smerter. Hun ser på hele kroppen og den aktuelle situation jeg er i. Hun har en meget skarp og faglig vurdering og konkret behandling af det som skal til Hun kan se og mærke sig frem til hvor problemerne er. Gennem dialog om hverdagsforhold har jeg fået konkrete og realistiske råd og øvelser til at tage fat på. Og det hjælper! Uforbeholden anbefaling herfra!

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.