Impingement

Indeklemningssyndrom i skulderen (Impingement)

Impingement i skulderen er en smertefuld og generende tilstand i skulderleddet.

Tilstanden skyldes, at senerne i skulderen bliver klemt eller irriteret, hvilket kan føre til en kraftig irritation og smerte i skulderen. Symptomerne på impingement er smerter samt nedsat bevægelighed og ubehag som fx stivhed i skulderen.

Hvad er indeklemningssyndrom?

Indeklemningssyndrom – eller impingement, som det også kaldes – er først og fremmest en kraftig irritation af en sene i skulderleddet pga mekanisk påvirkning. Senen bliver trykket eller klemt, og den klemte sene har givet navn til syndromet. Når en sene bliver irriteret på den måde, vil den reagere med at udvikle betændelsestilstanden inflammation.

Det er inflammationen i senen der giver de ofte meget typiske symptomer.

Symptomerne på indeklemningssyndrom er smerter, svaghed, stivhed og nedsat bevægelighed.

Det mest udbredte symptom på impingement er smerter i skulderen. Smerten kan variere fra mild til skarp og intens og kan forværres ved bestemte bevægelser. Nogle gange trækker smerten ned på overarmen. Ud over smerten kan man også opleve nedsat bevægelighed i skulderleddet. Dette kan gøre det svært at løfte armene over hovedet eller udføre visse aktiviteter. Nogle mennesker oplever også muskelsvaghed og stivhed i skulderen, som påvirker evnen til at udføre daglige opgaver. Og så kan man have smerter om natten, især når man forsøger at sove på den påvirkede skulder.

Hvordan opstår indeklemningssyndrom i skulderen?

Impingement i skulderen kan skyldes flere faktorer, og det opstår ofte som følge af gentagne bevægelser eller belastninger på skulderen over tid. Nogle af de mest almindelige årsager inkluderer overbelastning, skader og ændret biomekanik. Derudover vil man nemmere få impingement hvis man er oppe i alderen og hvis man ryger, da begge disse faktorer mindsker senens modstandskraft.

Overbelastning af skulderen kan ses ved gentagne bevægelser, såsom kastning i sport eller gentagne arbejdsopgaver, der involverer løft af tunge genstande. Dette kan gradvist irritere senerne og andre strukturer i skulderen og resultere i impingement.

Hvis man har haft en tidligere skade i skulderområdet, såsom en forstuvning, brud eller luksation, kan det også øge risikoen for impingement senere i livet.

Hvis skulderen ikke fungerer optimalt på grund af ændret kropsholdning eller forkortede muskler på forsiden af skulderen, kan det medføre øget tryk på senerne og forårsage impingement.

Behandlinger

Behandlingen af impingement i skulderen afhænger både af sværhedsgraden af tilstanden og individuelle faktorer som alder og aktivitetsniveau. Derudover er det meget relevant hvad det er der har startet irritationen, og om der er tidligere skader.

I tilfælde af mild impingement kan en periode med hvile og undgåelse af aktiviteter, der forværrer symptomerne nogle gange være tilstrækkelig til at lindre smerter og irritationstilstanden. Men ofte vil der være behov for en bredere indsats for at komme symptomerne til livs.

Ofte vil behandlingen både bestå i smertelindrende behandling med hænderne (manuel behandling), samt instrukser og råd ift at forbedre den generelle funktion af skulderen. Til sidst vil der næsten også altid være behov for træning. Enten af selve senen, eller af skulderen som helhed, ud fra hvad fysioterapeuten vurderer er bedst for dig.

Øvelser

Øvelser for impingement i skulderen vil ofte sigte mod to forskellige ting. Enten at hjælpe selve senen med at hele, eller med at stabilisere og optimere selve skulderens funktion.

Senen kan – med den rigtige træning – stimuleres til nydannelse, så den heler bedre og nemmere kan komme ud af irritationstilstanden igen.

Derudover vil de fleste med indeklemningssyndrom have gavn af at træne stabiliserende for skulderleddet. Det skyldes, at et stabilt skulderled belaster senen mindre, og derved vil der være bedre vilkår for en heling af irritationen.

NSAID kur

Ud over øvelser kan det være aktuelt at behandle inflammationen med NSAID. NSAID står for Non-Steroid Anti-Inflammatory Drug, og er især relevant fordi de kan mindske inflammationen i senen og dermed afkorte behandlingsforløbet. Selvom NSAID er håndkøb, skal man dog ikke tage dem i mere end et par dage uden at spørge lægen først.

Impingement i skulderen er en smertefuld tilstand, der kan påvirke dagligdags aktiviteter og livskvalitet. Det er vigtigt at forstå årsagerne til impingement, de mulige symptomer og de tilgængelige behandlingsmuligheder. Med den rette behandling og rehabilitering kan mange mennesker opnå lindring fra smerter og genoprette skulderfunktionen. Hvis du mistænker, at du har impingement i skulderen, så book en tid ved en af vores fysioterapeuter og få en vurdering allerede idag.

Fremragende
På basis af 91 anmeldelser
Andreas Norup
28. April, 2024
Jeg kan stærkt anbefale Rasmus Frederiksen. Rasmus hjalp mig videre med mit løberknæ med nye øvelser, massage og laserbehandling. Lyttende og professionel.
Mathilde Holberg
28. April, 2024
Jeg havde et forløb hos Rasmus, til er længere forløb ang. mit knæ. Det var en super god individuel tilrettelagt behandling, jeg var yderst tilfreds, og kommer helt klart igen, hvis der skulle opstå noget andet. 🙂
Mathias Ørum
28. April, 2024
Jeg var et smut forbi Rasmus Frederiksen hos KompletFysio med et ankel problem. Behagelig oplevelse gennem hele behandlingsforløbet, sørger for at du forstår din situation og hvad der kommer til at ske fremadrettet! Professionel tilgang og venlig. Jeg kan varmt anbefale Rasmus!
Joanna Lopacinska
25. April, 2024
Det var rart at få professionel hjælp fra Nicklas
Taus Edwards
17. April, 2024
Professionel og kompetente behandlere der virkelig forstår sig på ens problem. Klinikken er hyggelig og sammen med personalet danner det en kanon atmosfærer. Efter 4 intense behandlinger hos Adem er min ryg igen god
Gert Reykdalh
8. April, 2024
Hyggelig klinik, professionel behandling, og det lykkedes da min terapeut, Adam, at få bugt med mine smerter. Yderst tilfreds !
Rikke Emilia Klok Sander
4. April, 2024
Jeg er kommet hos først KuhreFysio og senere KompletFysio under og efter graviditet. Under graviditet har jeg modtaget behandling af svære bækkensmerter, hvilket løbende har øget mit funktionsniveau og lindret betragteligt. Til første behandling ankom jeg krummet sammen i smerte og tudende, hvilket allerede blev tryllet MEGET bedre efter én time. Kæmpe anbefaling af Anne og Pia, hvis du har graviditetsgener. Til behandling af respirationsgener, astma og længerevarende hoste er jeg kommet hos Emma. Hun får også min varmeste anbefaling. Alle er de yderst kompetente, initiativrige og meget, meget behagelige. Jeg har til enhver tid følt mig respekteret og taget alvorligt, hvilket ellers kan være en udfordring, især med graviditetsrelaterede skader og smerter. Stuhr 5-tal fra mig
Sascha Thoning
25. Marts, 2024
Pia Grønhøj er både dygtig, lydhør, hyggelig og tålmodig. Stor anbefaling herfra.
Chris Poole
23. Marts, 2024
Emma er en meget dygtig fysioterapeut. Hun har hjulpet mig med nogle problemer der bl.a. stammer fra mange års arbejde som fløjtenist. Hun fandt meget hurtigt hvor og hvordan at problemerne kunne forbedres. Hun kan anbefales til alle, men især til musikere der oplever gener når de spiller.
Jeanette Broe
11. Marts, 2024
Virkelig kompetente fys - uanset hvem jeg har været i forløb med. Fordi de alle har forskellige specialer er der altid en der kan det man har brug for! Kommer aldrig til at gå andre steder igen.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.