Impingement

Indeklemningssyndrom i skulderen (Impingement)

Impingement i skulderen er en smertefuld og generende tilstand i skulderleddet.

Tilstanden skyldes, at senerne i skulderen bliver klemt eller irriteret, hvilket kan føre til en kraftig irritation og smerte i skulderen. Symptomerne på impingement er smerter samt nedsat bevægelighed og ubehag som fx stivhed i skulderen.

Hvad er indeklemningssyndrom?

Indeklemningssyndrom – eller impingement, som det også kaldes – er først og fremmest en kraftig irritation af en sene i skulderleddet pga mekanisk påvirkning. Senen bliver trykket eller klemt, og den klemte sene har givet navn til syndromet. Når en sene bliver irriteret på den måde, vil den reagere med at udvikle betændelsestilstanden inflammation.

Det er inflammationen i senen der giver de ofte meget typiske symptomer.

Symptomerne på indeklemningssyndrom er smerter, svaghed, stivhed og nedsat bevægelighed.

Det mest udbredte symptom på impingement er smerter i skulderen. Smerten kan variere fra mild til skarp og intens og kan forværres ved bestemte bevægelser. Nogle gange trækker smerten ned på overarmen. Ud over smerten kan man også opleve nedsat bevægelighed i skulderleddet. Dette kan gøre det svært at løfte armene over hovedet eller udføre visse aktiviteter. Nogle mennesker oplever også muskelsvaghed og stivhed i skulderen, som påvirker evnen til at udføre daglige opgaver. Og så kan man have smerter om natten, især når man forsøger at sove på den påvirkede skulder.

Hvordan opstår indeklemningssyndrom i skulderen?

Impingement i skulderen kan skyldes flere faktorer, og det opstår ofte som følge af gentagne bevægelser eller belastninger på skulderen over tid. Nogle af de mest almindelige årsager inkluderer overbelastning, skader og ændret biomekanik. Derudover vil man nemmere få impingement hvis man er oppe i alderen og hvis man ryger, da begge disse faktorer mindsker senens modstandskraft.

Overbelastning af skulderen kan ses ved gentagne bevægelser, såsom kastning i sport eller gentagne arbejdsopgaver, der involverer løft af tunge genstande. Dette kan gradvist irritere senerne og andre strukturer i skulderen og resultere i impingement.

Hvis man har haft en tidligere skade i skulderområdet, såsom en forstuvning, brud eller luksation, kan det også øge risikoen for impingement senere i livet.

Hvis skulderen ikke fungerer optimalt på grund af ændret kropsholdning eller forkortede muskler på forsiden af skulderen, kan det medføre øget tryk på senerne og forårsage impingement.

Behandlinger

Behandlingen af impingement i skulderen afhænger både af sværhedsgraden af tilstanden og individuelle faktorer som alder og aktivitetsniveau. Derudover er det meget relevant hvad det er der har startet irritationen, og om der er tidligere skader.

I tilfælde af mild impingement kan en periode med hvile og undgåelse af aktiviteter, der forværrer symptomerne nogle gange være tilstrækkelig til at lindre smerter og irritationstilstanden. Men ofte vil der være behov for en bredere indsats for at komme symptomerne til livs.

Ofte vil behandlingen både bestå i smertelindrende behandling med hænderne (manuel behandling), samt instrukser og råd ift at forbedre den generelle funktion af skulderen. Til sidst vil der næsten også altid være behov for træning. Enten af selve senen, eller af skulderen som helhed, ud fra hvad fysioterapeuten vurderer er bedst for dig.

Øvelser

Øvelser for impingement i skulderen vil ofte sigte mod to forskellige ting. Enten at hjælpe selve senen med at hele, eller med at stabilisere og optimere selve skulderens funktion.

Senen kan – med den rigtige træning – stimuleres til nydannelse, så den heler bedre og nemmere kan komme ud af irritationstilstanden igen.

Derudover vil de fleste med indeklemningssyndrom have gavn af at træne stabiliserende for skulderleddet. Det skyldes, at et stabilt skulderled belaster senen mindre, og derved vil der være bedre vilkår for en heling af irritationen.

NSAID kur

Ud over øvelser kan det være aktuelt at behandle inflammationen med NSAID. NSAID står for Non-Steroid Anti-Inflammatory Drug, og er især relevant fordi de kan mindske inflammationen i senen og dermed afkorte behandlingsforløbet. Selvom NSAID er håndkøb, skal man dog ikke tage dem i mere end et par dage uden at spørge lægen først.

Impingement i skulderen er en smertefuld tilstand, der kan påvirke dagligdags aktiviteter og livskvalitet. Det er vigtigt at forstå årsagerne til impingement, de mulige symptomer og de tilgængelige behandlingsmuligheder. Med den rette behandling og rehabilitering kan mange mennesker opnå lindring fra smerter og genoprette skulderfunktionen. Hvis du mistænker, at du har impingement i skulderen, så book en tid ved en af vores fysioterapeuter og få en vurdering allerede idag.

Fremragende
På basis af 65 anmeldelser
Yvonne Mørck
6. November, 2023
Jeg har haft ortopædiske indlæg det meste af livet, som har fungeret mere eller mindre godt. Ingen behandlere har dog noteret, at jeg har deforme tæer, således at min trædeflade er mindre end normalt. Det fik jeg konstateret hos en kompetent fysioterapeut hos Kompletfysio, som også fik tilpasset et særligt indlæg, Formthotics, til mine fødder. Det har gjort, at jeg nu kan gå længere end før uden smerter, og at jeg bedre kan holde balancen. Råd og vejledning af dygtige fagfolk er afgørende for den individuelle tilpasning af Formthotics indlæg. Yvonne Mørck (67 år)
Susanne Rosenild
14. Oktober, 2023
Emma Bjørn har hjulpet mig super professionelt gennem et udfordrende forløb med smerter. Hun ser på hele kroppen og den aktuelle situation jeg er i. Hun har en meget skarp og faglig vurdering og konkret behandling af det som skal til Hun kan se og mærke sig frem til hvor problemerne er. Gennem dialog om hverdagsforhold har jeg fået konkrete og realistiske råd og øvelser til at tage fat på. Og det hjælper! Uforbeholden anbefaling herfra!
iara hansen
5. Oktober, 2023
As the name says it is a complete physiotherapist and sports treatment towards rehabilitation. I was treated by the Physiotherapist Adam, very professional, careful, and mindful of providing information, and exercises for my specific needs. Back and full body treatment for complexes pain it is effective on his treatment. I can say that every day I felt better after each treatment. I highly recommend the place, the Physiotherapist works towards your full recovery and pain relief with confidence. After going to many places I can safely say this one is effective. About the place, Personnel are very polite and the premises are charming, extremely clean and cozy.
Stine
3. Oktober, 2023
Jeg har gået til Annes gravid- og efterfødselshold med begge mine børn og kan varmt anbefale det. Det har været med til både at minimere gener og styrke kroppen samtidig med at holdene er hyggelige at gå på.
Raffaella Di Molfetta
30. August, 2023
Very positive experience kompletFysio physiotherapy center is well organised, with equipment and machinery capable of responding to the various needs of patients. The availability and empathy of ADAMA and staff made my therapeutic journey light and almost fun, despite some inevitable pain. On the other hand, that was exactly what had brought me there!! 🙂 I really recommend Adam 🙂 !! Thanks again
Sarah Borrell
18. August, 2023
Dejlig behandling og kæmpe fremskridt med min skulder. Jeg fik nogle gode øvelser som jeg kan bruge på længere sigt.
Mette Matthiesen
10. August, 2023
Jeg har gået på Lineas ankelhold og kan kun anbefale det. Linea leverer med sin positive og energiske tilgang virkelig god træning 😊
Nanna Nielsen
9. August, 2023
Meget imødekommende og professionelt personale på stedet, som er meget kompentente. Jeg har haft en rigtig god oplevelse med KompletFysio v. Lasse, hvor jeg følte mig set, og der blev taget godt hånd om mit problem.
Lotte Spanggaard
7. August, 2023
KompletFysio er den bedste fysioterapeut/fysioterapi, som jeg nogensinde har oplevet. Jeg bliver altid behandlet af Lasse (igennem 5 år), som er en af ejerne. Men har også modtaget behandling af andre. Alle er super professionelle, vidende inden for både deres specialer, men også generel fysioterapi. Der er også adgang til at få lindrende massage og akupunktør behandlinger. Jeg er kæmpe fan. Alle - men især Lasse - har hjulpet mig helt utroligt. Kan give klinikken mine allerbedste anbefalinger.
Josefine Minor Christensen
4. August, 2023
Jeg har gået hos Lasse fra KompletFysio i snart 6 år on/off, og jeg er aldrig gået derfra uden en mærkbar forbedret forskel. Lasse har særlig hjulpet med mine ryg/lænde problemer, og hans kompetente og lyttende væsen er en fornøjelse.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.