Hjernerystelse

Hjernerystelser er en relativt almindelig form for hovedskade, der kan forekomme som følge af en stærk rystelse eller slag mod hovedet.

Hjernerystelse

Hjernerystelser er en relativt almindelig form for hovedskade, der kan forekomme som følge af en stærk rystelse eller slag mod hovedet. Selvom hjernerystelse regnes for en mild hovedskade, så kan det give betydelige symptomer der kan være meget generende for den ramte.

Hvad er en hjernerystelse?

En hjernerystelse opstår, når hjernen pludseligt udsættes for en voldsom bevægelse inde i kraniet. Der kan være forskellige årsager til, at bevægelsen opstår, fx sportsulykker, bilulykker, fald og endda i hverdagslivet. Man mener, at årsagen til symptomerne er en mild forstuvning af de hinder som hjernen er ophængt i inde i kraniet. Forstuvningen kan medføre midlertidige forstyrrelser i hjernens normale funktion, og så får man symptomer på hjernerystelse.

Symptomer på hjernerystelse

Symptomer på hjernerystelse kan variere fra person til person. Ofte vil man opleve hovedpine, svimmelhed, kvalme, opkastning, balanceproblemer, træthed og nedsat koncentrationsevne. Disse symptomer opstår normalt kort tid efter skaden, men kan også vente et par dage med at dukke op, og de kan vare i flere dage eller uger. Det er vigtigt at søge medicinsk hjælp, hvis man mistænker, at man har en hjernerystelse, da det er meget vigtigt at man behandler en hjernerystelse korrekt.

Der er desværre risiko for kroniske symptomer, hvis man ikke reagerer på hjernens behov under en hjernerystelse, og desto tidligere man sætter ind, desto bedre er prognosen.

Behandling af hjernerystelse

Behandlingen af hjernerystelse afhænger af hvor længe du har haft det. I den helt akutte fase, hvor skaden lige er sket, vil man normalt anbefale hvile og skånsom håndtering af hjernen for at lade den komme sig. Vigtigst er det helt at undgå skærm de første 2 døgn efter påvirkningen, så hjernen får ro. Det er afgørende at undgå yderligere belastning, da det kan forværre tilstanden. Går man til egen læge vil de typisk anbefale, at man tager det stille og roligt, undgår fysisk aktivitet og skærmbrug, og sørger for tilstrækkelig hvile og søvn.

Det er vigtigt at undgå alkohol og andre stoffer, der kan påvirke hjernens funktion, mens man komme sig fra en hjernerystelse, men man må gerne tage milde smertestillende.

Har man fået en hjernerystelse kan fysioterapi hjælpe med at genoprette balance og koordination, samt reducere svimmelhed og andre symptomer. Under behandlingen vil fysioterapeuten desuden tilrettelægge et øvelsesprogram, der er skræddersyet til dit behov og graden af hjernerystelse.

Hvis man har fået en hovedskade vil man ofte have spændinger eller låsninger i nakken,, som kan give symptomer der ligner en hjernerystelse fuldstændig. Det er derfor altid en god idé at få sin hjermerystelse vurderet hos en fysioterapeut, så man kan få bedre klarhed over hvad der er hvad, og hvordan man bedst sætter ind mod symptomerne.

Post-commotio syndrom

Det er også vigtigt at være opmærksom på potentielle komplikationer ved hjernerystelse. Nogle kan være uheldige at opleve langvarige symptomer, der kaldes post-commotio syndrom. Har man post-commotio syndrom vil man fortsat være plaget af symptomer som vedvarende hovedpine, træthed og kognitive problemer. I sådanne tilfælde er det vigtigt at søge yderligere lægehjælp og behandling for at håndtere disse symptomer.

Ofte vil en fysioterapeut også kunne være behjælpelig. Her vil behandlingen være målrettet at få ro på nervesystemet, at mindske symptomer som hovedpine, at være sikker på, at der ikke er andre symptomer som fx. spændinger, som er med til at give symptomer, og hjælp til hvordan man træner bedst. Har man haft et langt forløb, kan der være behov for en egentlig genoptræning.

Specialister i hjernerystelse

Hos KompletFysio har vi flere behandlere som har arbejdet i mange år med komplekse tilstande som hjernerystelse, og har set mange patienter med hjernerystelse.

Vores klinik er netop lavet til, at vi kigger på helheden og på hvad der skal til for at opnå den bedring du drømmer om. Vi har god tid og ro i vores behandling, så der er plads til, at man er træt, svimmel eller måske har hukommelsesproblemer.

Vores behandlere som især kigger på hjernerystelse er Nicklas, Pia, Lasse og Emma.

Du kan kontakte os direkte og læse mere om vores behandlere her, eller du kan benytte vores online tidsbestilling for at komme igang med din behandling.

Træning efter hjernerystelse

Træning er rigtig vigtigt for kroppens og hjernens funktion, så det er ganske vigtigt at man kommer igang med at bevæge sig igen efter en hjernerystelse. Men både timingen og valg af træning er vigtigt, når man har eller for nyligt har haft en hjernerystelse.

Det er vigtigt at følge en gradvis tilgang til træningen, og undgå pludselige belastninger eller risikofyldte aktiviteter, da de kan øge risikoen for gentagne hjernerystelser. En fysioterapeut kan give dig vejledning om, hvornår det er sikkert at genoptage aktiviteter og sport.

Specialister i hjernerystelse

Hos KompletFysio har vi flere behandlere som har arbejdet i mange år med komplekse tilstande som hjernerystelse, og har set mange patienter med hjernerystelse.

Vores klinik er netop lavet til, at vi kigger på helheden og på hvad der skal til for at opnå den bedring du drømmer om. Vi har god tid og ro i vores behandling, så der er plads til, at man er træt, svimmel eller måske har hukommelsesproblemer.

Vores behandlere som især kigger på hjernerystelse er Nicklas, Pia, Lasse og Emma.

Du kan kontakte os direkte og læse mere om vores behandlere her, eller du kan benytte vores online tidsbestilling for at komme igang med din behandling.

Fremragende
På basis af 65 anmeldelser
Yvonne Mørck
6. November, 2023
Jeg har haft ortopædiske indlæg det meste af livet, som har fungeret mere eller mindre godt. Ingen behandlere har dog noteret, at jeg har deforme tæer, således at min trædeflade er mindre end normalt. Det fik jeg konstateret hos en kompetent fysioterapeut hos Kompletfysio, som også fik tilpasset et særligt indlæg, Formthotics, til mine fødder. Det har gjort, at jeg nu kan gå længere end før uden smerter, og at jeg bedre kan holde balancen. Råd og vejledning af dygtige fagfolk er afgørende for den individuelle tilpasning af Formthotics indlæg. Yvonne Mørck (67 år)
Susanne Rosenild
14. Oktober, 2023
Emma Bjørn har hjulpet mig super professionelt gennem et udfordrende forløb med smerter. Hun ser på hele kroppen og den aktuelle situation jeg er i. Hun har en meget skarp og faglig vurdering og konkret behandling af det som skal til Hun kan se og mærke sig frem til hvor problemerne er. Gennem dialog om hverdagsforhold har jeg fået konkrete og realistiske råd og øvelser til at tage fat på. Og det hjælper! Uforbeholden anbefaling herfra!
iara hansen
5. Oktober, 2023
As the name says it is a complete physiotherapist and sports treatment towards rehabilitation. I was treated by the Physiotherapist Adam, very professional, careful, and mindful of providing information, and exercises for my specific needs. Back and full body treatment for complexes pain it is effective on his treatment. I can say that every day I felt better after each treatment. I highly recommend the place, the Physiotherapist works towards your full recovery and pain relief with confidence. After going to many places I can safely say this one is effective. About the place, Personnel are very polite and the premises are charming, extremely clean and cozy.
Stine
3. Oktober, 2023
Jeg har gået til Annes gravid- og efterfødselshold med begge mine børn og kan varmt anbefale det. Det har været med til både at minimere gener og styrke kroppen samtidig med at holdene er hyggelige at gå på.
Raffaella Di Molfetta
30. August, 2023
Very positive experience kompletFysio physiotherapy center is well organised, with equipment and machinery capable of responding to the various needs of patients. The availability and empathy of ADAMA and staff made my therapeutic journey light and almost fun, despite some inevitable pain. On the other hand, that was exactly what had brought me there!! 🙂 I really recommend Adam 🙂 !! Thanks again
Sarah Borrell
18. August, 2023
Dejlig behandling og kæmpe fremskridt med min skulder. Jeg fik nogle gode øvelser som jeg kan bruge på længere sigt.
Mette Matthiesen
10. August, 2023
Jeg har gået på Lineas ankelhold og kan kun anbefale det. Linea leverer med sin positive og energiske tilgang virkelig god træning 😊
Nanna Nielsen
9. August, 2023
Meget imødekommende og professionelt personale på stedet, som er meget kompentente. Jeg har haft en rigtig god oplevelse med KompletFysio v. Lasse, hvor jeg følte mig set, og der blev taget godt hånd om mit problem.
Lotte Spanggaard
7. August, 2023
KompletFysio er den bedste fysioterapeut/fysioterapi, som jeg nogensinde har oplevet. Jeg bliver altid behandlet af Lasse (igennem 5 år), som er en af ejerne. Men har også modtaget behandling af andre. Alle er super professionelle, vidende inden for både deres specialer, men også generel fysioterapi. Der er også adgang til at få lindrende massage og akupunktør behandlinger. Jeg er kæmpe fan. Alle - men især Lasse - har hjulpet mig helt utroligt. Kan give klinikken mine allerbedste anbefalinger.
Josefine Minor Christensen
4. August, 2023
Jeg har gået hos Lasse fra KompletFysio i snart 6 år on/off, og jeg er aldrig gået derfra uden en mærkbar forbedret forskel. Lasse har særlig hjulpet med mine ryg/lænde problemer, og hans kompetente og lyttende væsen er en fornøjelse.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.