Hjernerystelse

Hjernerystelser er en relativt almindelig form for hovedskade, der kan forekomme som følge af en stærk rystelse eller slag mod hovedet.

Hjernerystelse

Hjernerystelser er en relativt almindelig form for hovedskade, der kan forekomme som følge af en stærk rystelse eller slag mod hovedet. Selvom hjernerystelse regnes for en mild hovedskade, så kan det give betydelige symptomer der kan være meget generende for den ramte.

Hvad er en hjernerystelse?

En hjernerystelse opstår, når hjernen pludseligt udsættes for en voldsom bevægelse inde i kraniet. Der kan være forskellige årsager til, at bevægelsen opstår, fx sportsulykker, bilulykker, fald og endda i hverdagslivet. Man mener, at årsagen til symptomerne er en mild forstuvning af de hinder som hjernen er ophængt i inde i kraniet. Forstuvningen kan medføre midlertidige forstyrrelser i hjernens normale funktion, og så får man symptomer på hjernerystelse.

Symptomer på hjernerystelse

Symptomer på hjernerystelse kan variere fra person til person. Ofte vil man opleve hovedpine, svimmelhed, kvalme, opkastning, balanceproblemer, træthed og nedsat koncentrationsevne. Disse symptomer opstår normalt kort tid efter skaden, men kan også vente et par dage med at dukke op, og de kan vare i flere dage eller uger. Det er vigtigt at søge medicinsk hjælp, hvis man mistænker, at man har en hjernerystelse, da det er meget vigtigt at man behandler en hjernerystelse korrekt.

Der er desværre risiko for kroniske symptomer, hvis man ikke reagerer på hjernens behov under en hjernerystelse, og desto tidligere man sætter ind, desto bedre er prognosen.

Behandling af hjernerystelse

Behandlingen af hjernerystelse afhænger af hvor længe du har haft det. I den helt akutte fase, hvor skaden lige er sket, vil man normalt anbefale hvile og skånsom håndtering af hjernen for at lade den komme sig. Vigtigst er det helt at undgå skærm de første 2 døgn efter påvirkningen, så hjernen får ro. Det er afgørende at undgå yderligere belastning, da det kan forværre tilstanden. Går man til egen læge vil de typisk anbefale, at man tager det stille og roligt, undgår fysisk aktivitet og skærmbrug, og sørger for tilstrækkelig hvile og søvn.

Det er vigtigt at undgå alkohol og andre stoffer, der kan påvirke hjernens funktion, mens man komme sig fra en hjernerystelse, men man må gerne tage milde smertestillende.

Har man fået en hjernerystelse kan fysioterapi hjælpe med at genoprette balance og koordination, samt reducere svimmelhed og andre symptomer. Under behandlingen vil fysioterapeuten desuden tilrettelægge et øvelsesprogram, der er skræddersyet til dit behov og graden af hjernerystelse.

Hvis man har fået en hovedskade vil man ofte have spændinger eller låsninger i nakken,, som kan give symptomer der ligner en hjernerystelse fuldstændig. Det er derfor altid en god idé at få sin hjermerystelse vurderet hos en fysioterapeut, så man kan få bedre klarhed over hvad der er hvad, og hvordan man bedst sætter ind mod symptomerne.

Post-commotio syndrom

Det er også vigtigt at være opmærksom på potentielle komplikationer ved hjernerystelse. Nogle kan være uheldige at opleve langvarige symptomer, der kaldes post-commotio syndrom. Har man post-commotio syndrom vil man fortsat være plaget af symptomer som vedvarende hovedpine, træthed og kognitive problemer. I sådanne tilfælde er det vigtigt at søge yderligere lægehjælp og behandling for at håndtere disse symptomer.

Ofte vil en fysioterapeut også kunne være behjælpelig. Her vil behandlingen være målrettet at få ro på nervesystemet, at mindske symptomer som hovedpine, at være sikker på, at der ikke er andre symptomer som fx. spændinger, som er med til at give symptomer, og hjælp til hvordan man træner bedst. Har man haft et langt forløb, kan der være behov for en egentlig genoptræning.

Specialister i hjernerystelse

Hos KompletFysio har vi flere behandlere som har arbejdet i mange år med komplekse tilstande som hjernerystelse, og har set mange patienter med hjernerystelse.

Vores klinik er netop lavet til, at vi kigger på helheden og på hvad der skal til for at opnå den bedring du drømmer om. Vi har god tid og ro i vores behandling, så der er plads til, at man er træt, svimmel eller måske har hukommelsesproblemer.

Vores behandlere som især kigger på hjernerystelse er Nicklas, Pia, Lasse og Emma.

Du kan kontakte os direkte og læse mere om vores behandlere her, eller du kan benytte vores online tidsbestilling for at komme igang med din behandling.

Træning efter hjernerystelse

Træning er rigtig vigtigt for kroppens og hjernens funktion, så det er ganske vigtigt at man kommer igang med at bevæge sig igen efter en hjernerystelse. Men både timingen og valg af træning er vigtigt, når man har eller for nyligt har haft en hjernerystelse.

Det er vigtigt at følge en gradvis tilgang til træningen, og undgå pludselige belastninger eller risikofyldte aktiviteter, da de kan øge risikoen for gentagne hjernerystelser. En fysioterapeut kan give dig vejledning om, hvornår det er sikkert at genoptage aktiviteter og sport.

Specialister i hjernerystelse

Hos KompletFysio har vi flere behandlere som har arbejdet i mange år med komplekse tilstande som hjernerystelse, og har set mange patienter med hjernerystelse.

Vores klinik er netop lavet til, at vi kigger på helheden og på hvad der skal til for at opnå den bedring du drømmer om. Vi har god tid og ro i vores behandling, så der er plads til, at man er træt, svimmel eller måske har hukommelsesproblemer.

Vores behandlere som især kigger på hjernerystelse er Nicklas, Pia, Lasse og Emma.

Du kan kontakte os direkte og læse mere om vores behandlere her, eller du kan benytte vores online tidsbestilling for at komme igang med din behandling.

Fremragende
På basis af 91 anmeldelser
Rikke Emilia Klok Sander
4. April, 2024
Jeg er kommet hos først KuhreFysio og senere KompletFysio under og efter graviditet. Under graviditet har jeg modtaget behandling af svære bækkensmerter, hvilket løbende har øget mit funktionsniveau og lindret betragteligt. Til første behandling ankom jeg krummet sammen i smerte og tudende, hvilket allerede blev tryllet MEGET bedre efter én time. Kæmpe anbefaling af Anne og Pia, hvis du har graviditetsgener. Til behandling af respirationsgener, astma og længerevarende hoste er jeg kommet hos Emma. Hun får også min varmeste anbefaling. Alle er de yderst kompetente, initiativrige og meget, meget behagelige. Jeg har til enhver tid følt mig respekteret og taget alvorligt, hvilket ellers kan være en udfordring, især med graviditetsrelaterede skader og smerter. Stuhr 5-tal fra mig
Sascha Thoning
25. Marts, 2024
Pia Grønhøj er både dygtig, lydhør, hyggelig og tålmodig. Stor anbefaling herfra.
Chris Poole
23. Marts, 2024
Emma er en meget dygtig fysioterapeut. Hun har hjulpet mig med nogle problemer der bl.a. stammer fra mange års arbejde som fløjtenist. Hun fandt meget hurtigt hvor og hvordan at problemerne kunne forbedres. Hun kan anbefales til alle, men især til musikere der oplever gener når de spiller.
Jeanette Broe
11. Marts, 2024
Virkelig kompetente fys - uanset hvem jeg har været i forløb med. Fordi de alle har forskellige specialer er der altid en der kan det man har brug for! Kommer aldrig til at gå andre steder igen.
Afet Zilbeari (Dobroshti)
27. Februar, 2024
Godt service
Torbjørn Rosvoll
23. Februar, 2024
Dyktige folk!
nicoo E
21. Januar, 2024
Jeg kan varmt anbefale Adam Thagesen han er virkelig en sød og rar person, meget forstående og lyttende, og bedst af alt så kan han virkelig sit kram. 10 stjerner herfra
Audrux B
9. November, 2023
Jeg har gået til fysiopilates hos Pia i over et år. Det er hver gang en god oplevelse, som giver mere overskud til min hverdag. Jeg er næsten kommer helt af med mine smerter i lænd, så jeg vil helt klart anbefale denne blide form for træning hos Pia.
Yvonne Mørck
6. November, 2023
Jeg har haft ortopædiske indlæg det meste af livet, som har fungeret mere eller mindre godt. Ingen behandlere har dog noteret, at jeg har deforme tæer, således at min trædeflade er mindre end normalt. Det fik jeg konstateret hos en kompetent fysioterapeut hos Kompletfysio, som også fik tilpasset et særligt indlæg, Formthotics, til mine fødder. Det har gjort, at jeg nu kan gå længere end før uden smerter, og at jeg bedre kan holde balancen. Råd og vejledning af dygtige fagfolk er afgørende for den individuelle tilpasning af Formthotics indlæg. Yvonne Mørck (67 år)
Susanne Rosenild
14. Oktober, 2023
Emma Bjørn har hjulpet mig super professionelt gennem et udfordrende forløb med smerter. Hun ser på hele kroppen og den aktuelle situation jeg er i. Hun har en meget skarp og faglig vurdering og konkret behandling af det som skal til Hun kan se og mærke sig frem til hvor problemerne er. Gennem dialog om hverdagsforhold har jeg fået konkrete og realistiske råd og øvelser til at tage fat på. Og det hjælper! Uforbeholden anbefaling herfra!

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.