Formthotics såler

Hvad er Formthotics?

Formthotics er en termoformbar indlægssål med en meget høj tilpasningsgrad til den enkelte fod og krop. Igennem 40 år har Foot Sience International udviklet og forbedret på sålerne i samarbejde med fysioterapeuter, bevægelsesspecialister, anatomer og biomekanikere. 

Resultatet er en sål, der kan bruges af langt de fleste, og som støtter fodens naturlige stabilitet og funktion. Samtidig begrænser de ikke foden så meget, at fodens egen styrke nedsættes fordi foden støttes for meget. 

Sålerne er specialtilpassede til den enkelte fod, og det er netop denne specialtilpasning der især gør, at sålerne kan gøre så stor en forskel på kroppens biomekanik. 

I klinikken ser vi hver uge klienter, som henvender sig med smerter i ryg eller bækken, og som ender med et sæt Formthotics – og som oplever væsentlig symptomreduktion alene pga. sålerne. 

Hvem har gavn af Formthotics?

 

Alle aldersgrupper og mange forskellige udfordringer kan hjælpes af Formthotics.

Læs nedenfor, hvordan Formthotics er særligt elevante for dig, hvis du har en af følgende udfordringer

Smerter i fødderne

Smerter i fødderne kan dække over en vid række af problemstillinger, men ofte er en af de største vedligeholdende faktorer uhensigtsmæssige biomekaniske forhold i foden. På sigt vil dette kunne medføre irritation og smerter fra fodens led, ledbånd, muskler og bindevæv. 

En sål der er særligt tilpasset foden vil kunne optimere biomekanikken og mindske risikoen for smerter i fødderne

Hælspore

Hælspore skyldes en forkortelse i bindevævet under foden og på bagsiden af kroppen. Hvis bindevævet et sted på bagsiden af kroppen er forkortet, betyder det at der kommer et øget træk fra bindevævet der hvor det hæfter på knoglehinden under foden. Med tiden bliver knoglehinden irriteret, og det medfører smerterne. 

Formthotics kan støtte kroppen til at mindske trækket på bindevævet på kroppens bagside, og kan også aflaste punktet hvor det hæfter på knoglehinden

Smerter i ryggen

Fødderne er kroppens fundament, og rygsøjlen er kroppens mast. Hvis der ikke er optimal biomekanik i føder og ankler, især når vi går eller løber, vil kroppen være nødt til at kompensere for dette længere oppe. Denne kompensation foregår ofte i ryggen, hvilket kan medføre smerter i typisk lænd eller nakke. 

Formthotics optimerer biomekanikken i fod og ankel, og sikrer en så optimal afvikling under gang som muligt – hvilket aflaster ryggen.

Smerter i bækkenet

Smerter i bækkenet kan, ligesom smerter fra ryggen, skyldes biomekaniske udfordringer i fod eller ankel. I bækkenet vil man især se problemet hvis det er den ene fod der særligt har udfordringer, eller hvis den måde man går på fødderne er meget forskellig fra venstre til højre, eller hvis benene ikke er lige lange. Formthotics vil udjævne forskellene mellem de to sider ved at tilpasse sig specifikt til den enkelte fod under termoudformningen. 

Uens benlængde

En uens benlængde kan give smerter i bækken eller lænd, da kroppen forsøger at kompensere for forskellen, for at sørge for at rygsøjlen kan være så lige som muligt. 

Ofte vil fysioterapeuten hurtigt mistænke uens benlængde, da det korte ben typisk vil have både platfod og overstrukket knæ – begge dele gør nemlig benet et par mm længere. 

Formthotics vil tilpasse sig foden, og forsøge at udligne trykket fra hælene på de to sider, sådan at det lange bens sål bliver en smule lavere, og et korte bens sål bliver en smule højere. Der er kun tale om tilretning på få mm, men sammen med Formthotics’ øvrige egenskaber vil det ofte give en betydelig symptomlindring

Står og går meget på jobbet, som fx. butiksansatte eller sygeplejersker

Mange timer på benene giver øget risiko for hælspore, nedfalden forfod, knyster eller smerter fra fødderne. Vi har på klinikken god erfaring for, at fødderne er mindre ømme efter endt arbejsdag hvis man har Formthotics i sine arbejdssko. Mange af os fysioterapeuter arbejder selv med Formthotics i skoene, da den stabilitet de giver hjælper os i vores hårde manuelle arbejde ved briksene.

"Bygningsfejl” i fødderne som fx. nedfalden forfod, hammertå, knyster, er platfodet mv.

Disse mindre fejlstilinger kan være enten medfødte eller nogle der dukker op senere i livet. Fx. er det meget almindeligt for kvinder at have nedfalden forfod, ligesom mange er platfodede. Fejlstillingerne kan øge disponeringen for smerter i fødder, knæ eller ryg over tid, og nogle af fejlstillingerne kan også i sig selv give smerter. Formthotics støtter fejlstillingerne, så konsekvenserne af disse over tid bliver mindre udtalt.

Skader i foden, eller har brækket en knogle i fod eller ankel

Mange der har haft skader i foden, eller har været så uheldig at brække foden, har gavn af den ekstra støtte som Formthotics giver. Ofte vil der være stift væv omkring sådan en skade, enten arvæv eller irriterede ledkapsler og stramt bindevæv, og der kan det være gavnligt at sørge for at foden belastes så biomekanisk optimalt som muligt.

Ammer, er gravid eller planlægger at blive det

Under en graviditet bliver ledbåndene i hele kroppen blødere, også dem i fødderne. Det betyder, at der er øget risiko for både nedsunken forfod, platfodethed og smerter i fødderne. Formthotics støtter fødder, tæer og svangbue optimalt  under graviditet, og kan termoudformes igen efter fødsel og igen efter endt ammeforløb, hvor hhv vægtfordelingen og hormonpåvirkningen af fødderne ændrer sig drastisk.

Slidgigt i ryg, knæ eller hofte

Slidgigt medfører ofte smerter og stivhed. Det er ofte bl.a. belastningen fra stand og gang som generer de ramte led, og her kan det være aktuelt at kigge på stødabsorpbtionen i de benyttede sko. Desto bedre stødarbsorption, des mindre belastning på knæ, hofte og ryg – men samtidig må skoene helst heller ikke blive hverken for store eller for tunge. Formthotics løser dette med det særlige indlæg Shock Stop, som er udviklet specifikt til at nedsætte belastningen på slidgigtramte led.

Springerknæ

Ligesom ved slidgigt kan symptomer på springerknæ afhjælpes med bedre stødarbsorption. Springerknæ skyldes gentagne træk i senen der hæfter på knæskallen, og trækkene kommer især ved landing. Hvis man nedsætter impact i landing, kan man aflaste senen og dermed skabe bedre betingelser for, at kroppen selv kan regenerere senen. Du kan læse mere om springerknæ på vores side under “Bliv klog på din skade”.

Udfordringer med balancen

Balanceudfordringer kan skyldes mange forskellige ting. Det kan handle om synet, om det indre øre, om en infektion – og det kan også skyldes nedsat stillingssans. 

Formthotics støtter foden, så underlaget bliver mere stabilt når man går og står, og sørger for at mere af foden får fat i underlaget. Man kan simpelt hen bruge mere af foden til at stå på, og foden er samtidig bedre støttet. Og så er Formthotics specifikt udviklet til også at øge den neuromuskulære forbindelse, altså at øge hjernens bevidsthed om hvad der sker i foden. Og netop dét kan også være med til at øge balancen.

Er over 65 år

Formthotics kan modvirke risikoen for fald, da de sørger for at man har en større flade at stå på. Sålerne tilpasser sig foden sådan at en større del af foden er i underlaget, og des større understøttelsesflade vi står på, des større balance. Samtidig øger Formthotics forbindelsen mellem hjerne og fod, så hjernen er bedre klar over hvad foden foretager sig. Dette skyldes, at sålerne stimulerer det der hedder proprioceptionen (stillingssansen). Proprioceptionen er meget vigtig i faldforebyggelse, og er også den del af vores balance som vi nemmest kan påvirke. Formthotics fremmer proprioceptionen i både fødder, ankler, knæ og hofter. 

Ud over de balancemæssige fordele ved Formthotics til ældre vil man ofte få en mere naturlig gang med sålerne, fordi de støtter og afhjælper mindre aldersfejlstillinger i fødderne. Den mere naturlige og frie gang bibeholder kroppens afværgefunktioner og støtter generelt kroppen bedst muligt mhp at undgå at udvikle aldersrelaterede smerter i bækken og ryg.

Hvordan virker Formthotics, og hvordan kan en lille sål gøre så stor en forskel?

Formthotics virker ved, at sålerne i ekstremt detaljeret grad tilpasser sig den enkeltes fod, og støtter der hvor foden har brug for det. Støtten medfører små ændringer i fodens biomekanik, som siden forplanter sig til resten af kroppen – i særdeleshed rygsøjlen. 

Formthotics er udviklet med stort fokus på netop samspillet mellem resten af kroppen og fødderne, og målet er at sikre optimal neurobiologisk balance mellem fødder, krop og hjerne. I 1992 fremsatte Yale-professoren i ortopædi og genoptræning Panjabi sin teori om stabilitet i kroppen. Han beskrev, hvordan kroppens stabilitet dannes af 3 elementer: musklerne (det aktive), led og det bløde væv (det passive), og det neurologiske (nerveledning). 

Skaberne af Formthotics har netop beskæftiget sig med, hvordan man kunne udvikle en sål der kunne støtte op om alle 3 elementer – altså både øge fyringen til musklerne, øge stabiliteten i leddene, og øge nerveledningen. Resultatet blev Formthotics 

 

Hvordan opleves det at få et par Formthotics?

En af vores klienter fortæller om sin oplevelse. Hun havde mange års erfaring med dyre bandagist-såler, men havde en helt anden effekt på sine fodsmerter med Formthotics.

“Jeg har haft ortopædiske indlæg det meste af livet, som har fungeret mere eller mindre godt. Ingen behandlere har dog noteret, at jeg har deforme tæer, således at min trædeflade er mindre end normalt. Det fik jeg konstateret hos en kompetent fysioterapeut hos Kompletfysio, som også fik tilpasset et særligt indlæg, Formthotics, til mine fødder. Det har gjort, at jeg nu kan gå længere end før uden smerter, og at jeg bedre kan holde balancen. Råd og vejledning af dygtige fagfolk er afgørende for den individuelle tilpasning af Formthotics indlæg.”

Yvonne Mørck (67 år)

Hvordan får man lavet et par Formthotics såler?

Sålerne findes i forskellige varianter, og er alle forstøbte i en standartstøbning. Formthotics er hypoallergiske og er lavet af letvægts Formax-skum, som pga. tætheden i cellerne er vandtæt. De er tilsat et antimikrobielt middel som gør, at overfalden er meget vanskelig for bakterier og svampe at vokse på. Det betyder, at der er mindre risiko for infektion, og at sålerne sjældent lugter.

Formax-skummet er termoformbart, og ved opvarmning bliver det blødt og kan modelleres helt som foden har behov for. Tilpasning af Formthotics foregår derfor sådan, at du sammen med din fysioterapeut vælger den type sål som fungerer bedst til dit behov og de relevante problematikker. Dernæst vil sålen blive varmet op, og du vil blive bedt om at gå en tur med dem i skoene. Imens du går turen, vil der ske en termoudformning af sålerne. Termoudformning betyder, at sålerne vil tilpasse sig til din fod ved at skummet vil svulme lidt op der hvor der er behov for støtte, og lave en lille fordybning der hvor der ikke er. 

Når sålerne er kølet af vil de således være formet til din fod. 

Næste gang du ser din fysioterapeut vil han eller hun så vurdere, om sålen i termoudformningen har nået det ønskede mål. Hvis ikke, kan fysioterapeuten nemt supplere med kiler, puder eller hvad der ellers måtte være behov for, sådan at slutresultatet bliver en højt tilpasset sål, der er optimal for dig. Dét betyder, at ingen tilpassede Formthotics er helt ens, ikke engang højre og venstre på den samme person. Og en af de store fordele ved Formthotics er, at de kan varmes op og termoudformes igen og igen, hvis fodens behov ændrer sig efter fx. en graviditet eller skade. 

Et par formthotics holder lige så længe som de sko de er lavet til.

Overvejer du, om Formthotics er noget for dig? – Så book en tid idag hos Anne, Mikkel, Pia eller Emma, som alle har mange års erfaring i at udforme Formthotics.

Priser for formthotics såler

Konsultationspris (30 min)320,-
Pris (pr. sålesæt)750,-

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.