Væske i kroppen

Gravid og væske i kroppen, læs mere på denne side

Væske i kroppen

Væskebalancen er afgørende for at opretholde kroppens normale funktioner, men nogle gange oplever man at have væske i kroppen på en uhensigtsmæssig måde.

Kroppen består primært af væske, der udgør omkring 60% af en voksens vægt. Denne væske er fordelt i celler, væv, organer og blodbanen. En sund væskebalance opretholdes gennem væskeindtag, gennem drikkevarer og fødevarer, og udskillelse gennem urin, sved og afføring. Men opstår der en ubalance eller påvirkning af balancen, kan man opleve det ubehagelige fænomen at have væske i kroppen.

Vand i kroppen som gravid

Graviditet er en særlig tid i en kvindes liv, hvor hendes krop gennemgår en række betydningsfulde ændringer for at støtte fosterets vækst og udvikling. En af disse ændringer er en dramatisk stigning i den samlede mængde af væske i kroppen. Dette skyldes flere faktorer, herunder hormonelle ændringer, øget blodvolumen og udviklingen af moderkagen. Hormonpåvirkningen og den ekstra mængde væske i kroppen vil gøre, at der både er mere væske i kroppen som udgangspunkt, og at tilbageløbet af væsken til blodbanen og hjertet er dårligere. Det kan være stærkt generende at have væske i kroppen, og går ofte ud over komforten for den gravide.

Graviditet medfører bl.a. en betydelig stigning i den samlede mængde blod i kroppen. Dette er nødvendigt for at opretholde en tilstrækkelig blodforsyning til både moderen og fosteret. Den øgede blodmængde betyder, at kroppen skal bevare mere væske for at opretholde blodets normale konsistens og blodtryk.
Når der opstår øget væsketryk i den gravides krop, vil væsken oftest samle sig i især ben, fødder og hænder. Dette kalder man ødem.

Heldigvis kan man gøre en hel del for at minimere generne fra væsken i kroppen.

Man kan behandle med hænderne for at hjælpe væsken tilbage i vævet igen, hvilket ofte vil give øjblikkelig lindring. Man kan også lære øvelser, som kan hjælpe med at omfordele væsken i løbet af dagen. Og til sidst kan det være relevant at kigge på hvordan du fx sidder, om støttestrømper er relevant, og evt hvad du spiser – for at se om væskeophobningen kan minimeres yderligere.

Vi har flere dygtige fysioterapeuter der er eksperter i gravidbehandling, og som kan vejlede og hjælpe dig med både væske i kroppen og øvrige graviditetsgener.

Vand i kroppen efter fødsel

Efter fødslen gennemlever kvinder en række fysiologiske ændringer, der påvirker deres væskebalance. Under fødslen miskes en betydelig mængde væske, både i form af sved, blodtab, fostervand og ved udstødelsen af moderkagen. Hvis moderen vælger at amme, vil dette også have en stor indvirkning på hendes væskebalance. Produktionen af modermælk kræver øget væskeindtag, da mælken består af en betydelig mængde vand.

I døgnene umiddelbart efter fødslen kan der desuden opstå en temmelig stor ophobning af væske pga de store skift i hormonniveauer. Dette er helt normalt, men kan være meget generende.

Det bedste man kan gøre efter fødslen er at drikke rigeligt med vand, lave venepumpeøvelser og – når du er klar – begynde at genoptræne bækkenbunden, som er vigtig for tilbageløbet af væske i kroppen. Du kan læse mere om træning efter fødsel på vores side om efterfødselstræning.

Væske i kroppen ved menstruation

Ud over de store forandringer i forbindelse med graviditet og fødsel, oplever mange kvinder også ændringer i deres krops væskeniveauer i løbet af menstruationscyklussen. Udsvinget i væskeniveauet kan påvirke deres velvære og aktivitetsniveau.

Under selve menstruationen kan hormonelle svingninger, især østrogen og progesteron, påvirke væskebalance og føre til øget væskeretention. Dette kan resultere i hævelse og ømhed i bryster og maven samt generel oppustethed og ubehag.

Heldigvis kan disse gener lindres hos en fysiotereapeut. Lette træningsøvelser kan fremme cirkulationen og reducere hævelse, og strækøvelser kan bidrage til at lindre symptomerne.

Væske i kroppen ved stress

Væskebalancen i kroppen kan også blive påvirket betydeligt af stress.

Når en person oplever stress, udløses kroppens kamp-eller-flugt respons, der påvirker flere systemer, herunder både hormonelle og neurologiske. Ændringer i især kroppens hormonniveauer vil påvirke væskebalancen på flere måder.

Stress øger først og fremmest produktionen af stresshormoner som cortisol. Stresshormoner kan påvirke kroppen til øget vandladning og efterfølgende let dehydrering. Stress påvirker desuden fordøjelsessystemet ganske kraftigt, fordi det ikke er så praktisk at skulle på toilettet imens man bliver jagtet af en løve. Kroppen gemmer affaldsprodukterne væk, indtil der er “sikkert igen”, og det betyder at stress kan få fordøjelsen til at gå mere eller mindre i stå. Symptomerne på dette vil være oppustethed og forstoppelse, og forstoppelsen vil påvirke væskefordelingen i kroppen.

Og slutteligt kan stress øge hjertefrekvensen og blodtrykket, hvilket kan påvirke blodvolumen og dermed væskebalance.

Hvis du døjer med stress, eller er i tvivl om du er stresset, så book en tid idag til vurdering. På klinikken har vi to behandlere, der på hver sin måde arbejder med stress. Lasse kombinerer kognitiv terapi og fysioterapi, og du kan læse om hans koncept Kognitiv fysioterapi her. Emma arbejder med nerveystem, stress og vejrtrækning, og du kan læse mere om hende her.

Fremragende
På basis af 65 anmeldelser
Yvonne Mørck
6. November, 2023
Jeg har haft ortopædiske indlæg det meste af livet, som har fungeret mere eller mindre godt. Ingen behandlere har dog noteret, at jeg har deforme tæer, således at min trædeflade er mindre end normalt. Det fik jeg konstateret hos en kompetent fysioterapeut hos Kompletfysio, som også fik tilpasset et særligt indlæg, Formthotics, til mine fødder. Det har gjort, at jeg nu kan gå længere end før uden smerter, og at jeg bedre kan holde balancen. Råd og vejledning af dygtige fagfolk er afgørende for den individuelle tilpasning af Formthotics indlæg. Yvonne Mørck (67 år)
Susanne Rosenild
14. Oktober, 2023
Emma Bjørn har hjulpet mig super professionelt gennem et udfordrende forløb med smerter. Hun ser på hele kroppen og den aktuelle situation jeg er i. Hun har en meget skarp og faglig vurdering og konkret behandling af det som skal til Hun kan se og mærke sig frem til hvor problemerne er. Gennem dialog om hverdagsforhold har jeg fået konkrete og realistiske råd og øvelser til at tage fat på. Og det hjælper! Uforbeholden anbefaling herfra!
iara hansen
5. Oktober, 2023
As the name says it is a complete physiotherapist and sports treatment towards rehabilitation. I was treated by the Physiotherapist Adam, very professional, careful, and mindful of providing information, and exercises for my specific needs. Back and full body treatment for complexes pain it is effective on his treatment. I can say that every day I felt better after each treatment. I highly recommend the place, the Physiotherapist works towards your full recovery and pain relief with confidence. After going to many places I can safely say this one is effective. About the place, Personnel are very polite and the premises are charming, extremely clean and cozy.
Stine
3. Oktober, 2023
Jeg har gået til Annes gravid- og efterfødselshold med begge mine børn og kan varmt anbefale det. Det har været med til både at minimere gener og styrke kroppen samtidig med at holdene er hyggelige at gå på.
Raffaella Di Molfetta
30. August, 2023
Very positive experience kompletFysio physiotherapy center is well organised, with equipment and machinery capable of responding to the various needs of patients. The availability and empathy of ADAMA and staff made my therapeutic journey light and almost fun, despite some inevitable pain. On the other hand, that was exactly what had brought me there!! 🙂 I really recommend Adam 🙂 !! Thanks again
Sarah Borrell
18. August, 2023
Dejlig behandling og kæmpe fremskridt med min skulder. Jeg fik nogle gode øvelser som jeg kan bruge på længere sigt.
Mette Matthiesen
10. August, 2023
Jeg har gået på Lineas ankelhold og kan kun anbefale det. Linea leverer med sin positive og energiske tilgang virkelig god træning 😊
Nanna Nielsen
9. August, 2023
Meget imødekommende og professionelt personale på stedet, som er meget kompentente. Jeg har haft en rigtig god oplevelse med KompletFysio v. Lasse, hvor jeg følte mig set, og der blev taget godt hånd om mit problem.
Lotte Spanggaard
7. August, 2023
KompletFysio er den bedste fysioterapeut/fysioterapi, som jeg nogensinde har oplevet. Jeg bliver altid behandlet af Lasse (igennem 5 år), som er en af ejerne. Men har også modtaget behandling af andre. Alle er super professionelle, vidende inden for både deres specialer, men også generel fysioterapi. Der er også adgang til at få lindrende massage og akupunktør behandlinger. Jeg er kæmpe fan. Alle - men især Lasse - har hjulpet mig helt utroligt. Kan give klinikken mine allerbedste anbefalinger.
Josefine Minor Christensen
4. August, 2023
Jeg har gået hos Lasse fra KompletFysio i snart 6 år on/off, og jeg er aldrig gået derfra uden en mærkbar forbedret forskel. Lasse har særlig hjulpet med mine ryg/lænde problemer, og hans kompetente og lyttende væsen er en fornøjelse.

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.