Springerknæ

Rigtig mange sportsfolk møder på et tidspunkt springerknæ, der er en ret almindelig skade i knæet. Skaden ses især i sportsgrene hvor spring er almindeligt, som atletik, fodbold, basketball, volleyball og ski.

Hvad er springerknæ?

Springerknæ kaldes også infrapatellar tendinopati, og viser sig som gradvist tiltagende smerter i den nederste del af knæskallen, nærmere bestemt i senen.

På forsiden af låret sidder den store knæmuskel Quadriceps femoris, og den ender i en tyk sene ned mod knæet, hvori knæskallen sidder. Ved gentagne hop belastes senen, og hvis belastningen bliver for stor i forhold til senens styrke, så kan der opstå irritation. Over tid og ved gentagne hop eller spring, vil denne irritation blive forværret, og kan give så store smerter, at man må holde pause fra sin sport.

Smerterne man oplever i knæet ved springerknæ skyldes denne kraftige irritation af senen omkring knæskallen. Er man rigtig uheldig, kan der endda opstå forandringer i senevævet over tid, som kan ses på en ultralydsscanning. Dette ses især i sportsgrene med mange gentagne hop.

Behandling af springerknæ

Er man i den spæde start af udviklingen af et springerknæ, kan man nogle gange være heldig at aflastning og midlertidig pause fra sport kan være nok til at vende irritationstilstande til langsom bedring. Desværre er dette vindue kort, ligesom det kan være svært selv at vende tilbage til sporten bagefter – senen vil være særligt udsat for tilbagefald hvis ikke du bliver klædt på til at styrke den.

Har du haft smerter i flere måneder, vil du se ind i en længere genoptræningsperiode, hvor det også vil være en fordel at tage pause fra den udløsende sportsgren, og i stedet dyrke andre typer sport. Din fysioterapeut kan hjælpe dig med præcis vejledning, og vil vurdere præcis hvilke tiltag der er nødvendige i dit forløb.

Øvelser til springerknæ

Behandlingen af springerknæ sigter helt overordnet på at opbygge en stærkere sene, der bedre kan holde til belastningen den bliver udsat for. Det gør man ved at følge et tilrettelagt træningsprogram med tung styrketræning, hvor man træner senen på en specifikt stimulerende måde. Hvis man træner senen tungt under kontrollerede forhold, vil man opnå en øget nydannelse i senenvævet, som både kan være med til at reparere en eksisterende irritation eller arvæv, samt at gøre senen bedre i stand til at tåle hop og spring, og dermed mindske risikoen for tilbagefald.

Ud over træningen vil din fysioterapeut, ud fra dine symptomer og undersøgelsesfund, iværksætte andre relevante behandlingstiltag, som f.eks. udspænding, laserbehandling, taping, eller hvad der måtte være relevant for dit forløb.

Forløb hos os

Hvis du er i tvivl om, om du har springerknæ, så kontakt os i dag for en vurdering. Det er altid en fordel at tage skader lidt i opløbet, hvis muligt, så det er aldrig for tidligt at få tjekket dit knæ. Er man hurtigt ude når man mistænker et springerknæ, kan man være heldig at det kun vil tage et par uger at komme ovenpå igen.

Hvis du allerede ved at du døjer med springerknæ, og gerne vil have kvalificeret behandling og træning så du kan komme godt videre, så kontakt os idag for at komme i gang.

Vi har flere dygtige sportsfysioterapeuter som står klar til at undersøge og hjælpe dig, og som har mange års erfaring med behandling af springerknæ, og med behandling af atleter inden for en lang række sportsgrene.

Fremragende
På basis af 91 anmeldelser
Rikke Emilia Klok Sander
4. April, 2024
Jeg er kommet hos først KuhreFysio og senere KompletFysio under og efter graviditet. Under graviditet har jeg modtaget behandling af svære bækkensmerter, hvilket løbende har øget mit funktionsniveau og lindret betragteligt. Til første behandling ankom jeg krummet sammen i smerte og tudende, hvilket allerede blev tryllet MEGET bedre efter én time. Kæmpe anbefaling af Anne og Pia, hvis du har graviditetsgener. Til behandling af respirationsgener, astma og længerevarende hoste er jeg kommet hos Emma. Hun får også min varmeste anbefaling. Alle er de yderst kompetente, initiativrige og meget, meget behagelige. Jeg har til enhver tid følt mig respekteret og taget alvorligt, hvilket ellers kan være en udfordring, især med graviditetsrelaterede skader og smerter. Stuhr 5-tal fra mig
Sascha Thoning
25. Marts, 2024
Pia Grønhøj er både dygtig, lydhør, hyggelig og tålmodig. Stor anbefaling herfra.
Chris Poole
23. Marts, 2024
Emma er en meget dygtig fysioterapeut. Hun har hjulpet mig med nogle problemer der bl.a. stammer fra mange års arbejde som fløjtenist. Hun fandt meget hurtigt hvor og hvordan at problemerne kunne forbedres. Hun kan anbefales til alle, men især til musikere der oplever gener når de spiller.
Jeanette Broe
11. Marts, 2024
Virkelig kompetente fys - uanset hvem jeg har været i forløb med. Fordi de alle har forskellige specialer er der altid en der kan det man har brug for! Kommer aldrig til at gå andre steder igen.
Afet Zilbeari (Dobroshti)
27. Februar, 2024
Godt service
Torbjørn Rosvoll
23. Februar, 2024
Dyktige folk!
nicoo E
21. Januar, 2024
Jeg kan varmt anbefale Adam Thagesen han er virkelig en sød og rar person, meget forstående og lyttende, og bedst af alt så kan han virkelig sit kram. 10 stjerner herfra
Audrux B
9. November, 2023
Jeg har gået til fysiopilates hos Pia i over et år. Det er hver gang en god oplevelse, som giver mere overskud til min hverdag. Jeg er næsten kommer helt af med mine smerter i lænd, så jeg vil helt klart anbefale denne blide form for træning hos Pia.
Yvonne Mørck
6. November, 2023
Jeg har haft ortopædiske indlæg det meste af livet, som har fungeret mere eller mindre godt. Ingen behandlere har dog noteret, at jeg har deforme tæer, således at min trædeflade er mindre end normalt. Det fik jeg konstateret hos en kompetent fysioterapeut hos Kompletfysio, som også fik tilpasset et særligt indlæg, Formthotics, til mine fødder. Det har gjort, at jeg nu kan gå længere end før uden smerter, og at jeg bedre kan holde balancen. Råd og vejledning af dygtige fagfolk er afgørende for den individuelle tilpasning af Formthotics indlæg. Yvonne Mørck (67 år)
Susanne Rosenild
14. Oktober, 2023
Emma Bjørn har hjulpet mig super professionelt gennem et udfordrende forløb med smerter. Hun ser på hele kroppen og den aktuelle situation jeg er i. Hun har en meget skarp og faglig vurdering og konkret behandling af det som skal til Hun kan se og mærke sig frem til hvor problemerne er. Gennem dialog om hverdagsforhold har jeg fået konkrete og realistiske råd og øvelser til at tage fat på. Og det hjælper! Uforbeholden anbefaling herfra!

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.