Fod og ankel

Smerter i ankel eller fod opstår oftest ved enten en direkte skade i området, som vrid, brud, overbelastning eller at smerterne kommer fra et andet sted i kroppen.

Ondt i anklen eller foden?

Ankel- eller fodskader opstår hyppigt i forbindelse med sport. Oftest bliver et ledbånd forstrækket, ankelforstuvning. Yderligere ser vi mange med inpingement/afklemningssmerter fortil i anklen m.fl. diagnoser.

Typiske årsager

Anklen består af flere led, mange små ligamenter og ledbånd. Det er vigtigt at bestemme hvilken type skade der er tale om.

Vi undersøger dig grundigt og informerer dig om den smertegivende/beskadigede struktur, og om hvordan du skal forholde dig til smerten. Så snart du har du fået stillet den konkrete diagnose, bliver det nemmere at aflaste de smertegivende strukturer og vi kan behandle din ankel.

Herunder kan du læse om to diagnoser: ankelforstuvning og fodboldankel.

Footballer’s ankle / Fodboldankel

I fagterminologi kaldet anterior ankel impingement, men som navnet antyder opleves hos flere fodboldspillere. Fodboldankel opstår som følge af gentagne småskader i anklen.

Symptomer

På forsiden af anklen opleves smerter, når foden bøjes op, fordi ledkapslen kommer i klemme. Kan opleves fx ved gang og løb. Tryk på forsiden af anklen giver smerter og ofte er der mindre bevægelighed og stabilitet i anklen.

Undersøgelse og behandling

Vi undersøger grundigt din ankelbevægelighed. Vi undersøger om der er sket biomekaniske påvirkninger i fod, knæ og hofte. Det er vigtigt at undersøge hvorvidt muskler er påvirkede for at sikre dig en sikker tilbagevendelse til sport.

Vi mobilisering og hjælper til selvmobilisering af ankelen. Vi vejleder dig i din genoptræning. Vi anvender kinesiotape, traditionel sportstape og compes/strøm til fremmelse af heelingsproces og genoptræning.

Forstuvning

Ankelforstuvning opstår ved forvridning hen over ankelledet, hvor et eller flere ledbånd overstrækkes.

Symptomer

Typiske symptomer på en ankelskade vil være hævelse, begrænset bevægelighed, smerte og ømhed. Ved misfarve skal overrivning mistænkes.

Undersøgelse og behandling

Akut ankelskade skal altid behandles med kompression med det samme for at undgå hævelse. Opstået hævelse i en ankel kan tage flere uger at komme til livs. Læs mere om akut skadesbehandling.

Ved en ankelskade er det vigtigt at kunne udelukke mistanken om et knoglebrud, dette gøres ved en undersøgelse af den skadede ankel, hvor man systematisk gennemgår de strukturer, der muligvis er involveret i skaden.

fysioterapiklinikken på Frederiksberg vejleder vi dig i genoptræning, mobilisering og bandagering. Vi anvender kinesiotape, traditionel sportstape og compes/strøm til fremmelse af helingsproces og genoptræning.

sygeforsikring-danmark-logo

Tilskud

Du kan spare op til 133 kr.- ved første behandling og 88 kr.- på de efterfølgende behandlinger*.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.