Whiplash

Whiplash, eller piskesmæld, er en skade, der ofte opstår som følge af en pludselig og kraftig bevægelse af nakken. Ofte vil man se den type bevægelse ved ulykker, fx. trafik- eller rideulykker.
Whiplash kan have en betydelig indvirkning på både livskvalitet og krop, da det hos de fleste medfører en lang række generende symptomer.

Hvad er whiplash?

I fagkredse kalder man også whiplash for CAD, som står for Cervikal acceleration-deceleration. Navnet beskriver den bevægelse der typisk sker, når man får whiplash. Cervikal betyder nakke, og acceleration-deceleration beskriver, hvordan hovedet først bagoverbøjes, og dernæst foroverbøjes. Dén bevægelse ses især når man i trafikuheld bliver påkørt bagfra, men kan også forekomme i andre situationer, helt fra tog- og cykelulykker til bungee-jumping, skydiving, rutchebaner eller udløsning af Hövding-cykelkraver.

Piskesmæld kan være både akut og kronisk. Symptomerne er smerte i nakke, ryg og skuldre, hovedpine, kognitive påvirkning som træthed, og føleforstyrrelser i arme og ben. Nogle mærker symptomer straks efter ulykken, mens de hos andre først dukker op efter nogle dage.

Vi ved fortsat ikke helt hvorfor nogen får piskesmæld ved CAD-påvirkning og andre ikke gør. Men en teori er, at der kan være tale om en forstuvning af de små ligamenter i nakken.

Noget tyder også på, at sensitiviteten af vores nervesystemer, som er vidt forskellig fra person til person, også har indflydelse på, om man er så uheldig at blive ramt af piskesmæld efter en ulykke eller ej.

Diagnosticering og fysioterapeutisk undersøgelse af whiplash

Diagnosen whiplash stilles som regel, når man har udelukket at der er sket andre skader på nakken. Hos mange bedres whiplash heldigivs efter nogle uger til måneder, men hos andre kan der være en tendens til at det bliver kronisk. Dette gælder især, hvis man har kognitive symptomer som fx træthed eller koncentrationsbesvær. Man kalder det kronisk whiplash hvis der er gået mere end 6 måneder og man fortsat har symptomer.

Desto tidligere man påbegynder behandling efter ulykken, desto bedre prognose er der – men heldigvis betyder dét ikke, at man ikke kan arbejde med sin kroniske whiplash og opnå bedring.

Mange opsøger en fysioterapeut for at få behandling mod whiplash, og på klinikken har vi mange års erfaring med den tilstand.

Ved den første behandling vil du før behandlingsstart blive undersøgt grundigt. Efter at have spurgt grundigt ind til hvad der skete i ulykken, og hvordan du har det, vil fysioterapeuten kigge på hvordan din nakke og ryg ser ud og bevæger sig. Dernæst vil fysioterapeuten udføre forskellige tests, både af muskler og sener, men også neurologiske test for at vurdere påvirkningen. Muligvis vil fysioterapeuten også kigge på, hvordan dit kæbeled bevæger sig. Det er nemlig ikke ualmindeligt, at kæben også er ret irriteret hvis man har fået whiplash.

Behandling af Whiplash

Behandlingen af whiplash-skader sigter først og fremmest mod at lindre smerter og reducere irritationen i muskler, sener og ledbånd, Sekundært vil man arbejde hen imod at forbedre bevægeligheden i nakken, og genoprette styrken i muskulaturen i nakke, ryg og skuldre.

Smertelindringen kan opnåes både gennem manuel behandling, altså behandling med hænderne, eller ved at bruge akupunktur, blide øvelser eller K-laserbehandling, som er særligt effektivt hvis man mistænker en lille forstuvning af nakkeligamenterne. K-laseren og blide bevægelsesøvelser vil også være med til at mindske irritationen over tid.

Når smerterne er aftagende, vil fysioterapeuten begynde at målrette øvelserne og den manuelle behandling mod bevægelighed af nakken. Og til sidst vil målet med behandlingen være, at øge styrken i nakke, skulder og ryg, samt at få krop og nervesystem til at arbejde godt sammen igen efter skaden.

Må man træne med whiplash?

Ja, meget gerne. Faktisk viser den nyeste forskning, at man kommer sig bedre og hurtigere, hvis man træner og bevæger sig, frem for hvis man fx fikserer nakken i en krave.

Men det er ikke al træning der er godt for piskesmæld. En del træning kan være for voldsomt, og det er derfor vigtigt at få professionel vejledning i, hvordan og hvor meget du kan træne.

Vores fysioterapeuter står klar til at hjælpe dig med både behandling og træning af whiplash.

I forskningen kan vi se, at desto hurtigere whiplash behandles, des større er sandsynligheden for at komme af med sympotmerne igen.

Book en tid idag, så vi hurtigt kan komme igang med at behandle dig, og øge chancerne for at du kommer dine symptomer til livs.

Fremragende
På basis af 65 anmeldelser
Yvonne Mørck
6. November, 2023
Jeg har haft ortopædiske indlæg det meste af livet, som har fungeret mere eller mindre godt. Ingen behandlere har dog noteret, at jeg har deforme tæer, således at min trædeflade er mindre end normalt. Det fik jeg konstateret hos en kompetent fysioterapeut hos Kompletfysio, som også fik tilpasset et særligt indlæg, Formthotics, til mine fødder. Det har gjort, at jeg nu kan gå længere end før uden smerter, og at jeg bedre kan holde balancen. Råd og vejledning af dygtige fagfolk er afgørende for den individuelle tilpasning af Formthotics indlæg. Yvonne Mørck (67 år)
Susanne Rosenild
14. Oktober, 2023
Emma Bjørn har hjulpet mig super professionelt gennem et udfordrende forløb med smerter. Hun ser på hele kroppen og den aktuelle situation jeg er i. Hun har en meget skarp og faglig vurdering og konkret behandling af det som skal til Hun kan se og mærke sig frem til hvor problemerne er. Gennem dialog om hverdagsforhold har jeg fået konkrete og realistiske råd og øvelser til at tage fat på. Og det hjælper! Uforbeholden anbefaling herfra!
iara hansen
5. Oktober, 2023
As the name says it is a complete physiotherapist and sports treatment towards rehabilitation. I was treated by the Physiotherapist Adam, very professional, careful, and mindful of providing information, and exercises for my specific needs. Back and full body treatment for complexes pain it is effective on his treatment. I can say that every day I felt better after each treatment. I highly recommend the place, the Physiotherapist works towards your full recovery and pain relief with confidence. After going to many places I can safely say this one is effective. About the place, Personnel are very polite and the premises are charming, extremely clean and cozy.
Stine
3. Oktober, 2023
Jeg har gået til Annes gravid- og efterfødselshold med begge mine børn og kan varmt anbefale det. Det har været med til både at minimere gener og styrke kroppen samtidig med at holdene er hyggelige at gå på.
Raffaella Di Molfetta
30. August, 2023
Very positive experience kompletFysio physiotherapy center is well organised, with equipment and machinery capable of responding to the various needs of patients. The availability and empathy of ADAMA and staff made my therapeutic journey light and almost fun, despite some inevitable pain. On the other hand, that was exactly what had brought me there!! 🙂 I really recommend Adam 🙂 !! Thanks again
Sarah Borrell
18. August, 2023
Dejlig behandling og kæmpe fremskridt med min skulder. Jeg fik nogle gode øvelser som jeg kan bruge på længere sigt.
Mette Matthiesen
10. August, 2023
Jeg har gået på Lineas ankelhold og kan kun anbefale det. Linea leverer med sin positive og energiske tilgang virkelig god træning 😊
Nanna Nielsen
9. August, 2023
Meget imødekommende og professionelt personale på stedet, som er meget kompentente. Jeg har haft en rigtig god oplevelse med KompletFysio v. Lasse, hvor jeg følte mig set, og der blev taget godt hånd om mit problem.
Lotte Spanggaard
7. August, 2023
KompletFysio er den bedste fysioterapeut/fysioterapi, som jeg nogensinde har oplevet. Jeg bliver altid behandlet af Lasse (igennem 5 år), som er en af ejerne. Men har også modtaget behandling af andre. Alle er super professionelle, vidende inden for både deres specialer, men også generel fysioterapi. Der er også adgang til at få lindrende massage og akupunktør behandlinger. Jeg er kæmpe fan. Alle - men især Lasse - har hjulpet mig helt utroligt. Kan give klinikken mine allerbedste anbefalinger.
Josefine Minor Christensen
4. August, 2023
Jeg har gået hos Lasse fra KompletFysio i snart 6 år on/off, og jeg er aldrig gået derfra uden en mærkbar forbedret forskel. Lasse har særlig hjulpet med mine ryg/lænde problemer, og hans kompetente og lyttende væsen er en fornøjelse.

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.