Whiplash

Whiplash, eller piskesmæld, er en skade, der ofte opstår som følge af en pludselig og kraftig bevægelse af nakken. Ofte vil man se den type bevægelse ved ulykker, fx. trafik- eller rideulykker.
Whiplash kan have en betydelig indvirkning på både livskvalitet og krop, da det hos de fleste medfører en lang række generende symptomer.

Hvad er whiplash?

I fagkredse kalder man også whiplash for CAD, som står for Cervikal acceleration-deceleration. Navnet beskriver den bevægelse der typisk sker, når man får whiplash. Cervikal betyder nakke, og acceleration-deceleration beskriver, hvordan hovedet først bagoverbøjes, og dernæst foroverbøjes. Dén bevægelse ses især når man i trafikuheld bliver påkørt bagfra, men kan også forekomme i andre situationer, helt fra tog- og cykelulykker til bungee-jumping, skydiving, rutchebaner eller udløsning af Hövding-cykelkraver.

Piskesmæld kan være både akut og kronisk. Symptomerne er smerte i nakke, ryg og skuldre, hovedpine, kognitive påvirkning som træthed, og føleforstyrrelser i arme og ben. Nogle mærker symptomer straks efter ulykken, mens de hos andre først dukker op efter nogle dage.

Vi ved fortsat ikke helt hvorfor nogen får piskesmæld ved CAD-påvirkning og andre ikke gør. Men en teori er, at der kan være tale om en forstuvning af de små ligamenter i nakken.

Noget tyder også på, at sensitiviteten af vores nervesystemer, som er vidt forskellig fra person til person, også har indflydelse på, om man er så uheldig at blive ramt af piskesmæld efter en ulykke eller ej.

Diagnosticering og fysioterapeutisk undersøgelse af whiplash

Diagnosen whiplash stilles som regel, når man har udelukket at der er sket andre skader på nakken. Hos mange bedres whiplash heldigivs efter nogle uger til måneder, men hos andre kan der være en tendens til at det bliver kronisk. Dette gælder især, hvis man har kognitive symptomer som fx træthed eller koncentrationsbesvær. Man kalder det kronisk whiplash hvis der er gået mere end 6 måneder og man fortsat har symptomer.

Desto tidligere man påbegynder behandling efter ulykken, desto bedre prognose er der – men heldigvis betyder dét ikke, at man ikke kan arbejde med sin kroniske whiplash og opnå bedring.

Mange opsøger en fysioterapeut for at få behandling mod whiplash, og på klinikken har vi mange års erfaring med den tilstand.

Ved den første behandling vil du før behandlingsstart blive undersøgt grundigt. Efter at have spurgt grundigt ind til hvad der skete i ulykken, og hvordan du har det, vil fysioterapeuten kigge på hvordan din nakke og ryg ser ud og bevæger sig. Dernæst vil fysioterapeuten udføre forskellige tests, både af muskler og sener, men også neurologiske test for at vurdere påvirkningen. Muligvis vil fysioterapeuten også kigge på, hvordan dit kæbeled bevæger sig. Det er nemlig ikke ualmindeligt, at kæben også er ret irriteret hvis man har fået whiplash.

Behandling af Whiplash

Behandlingen af whiplash-skader sigter først og fremmest mod at lindre smerter og reducere irritationen i muskler, sener og ledbånd, Sekundært vil man arbejde hen imod at forbedre bevægeligheden i nakken, og genoprette styrken i muskulaturen i nakke, ryg og skuldre.

Smertelindringen kan opnåes både gennem manuel behandling, altså behandling med hænderne, eller ved at bruge akupunktur, blide øvelser eller K-laserbehandling, som er særligt effektivt hvis man mistænker en lille forstuvning af nakkeligamenterne. K-laseren og blide bevægelsesøvelser vil også være med til at mindske irritationen over tid.

Når smerterne er aftagende, vil fysioterapeuten begynde at målrette øvelserne og den manuelle behandling mod bevægelighed af nakken. Og til sidst vil målet med behandlingen være, at øge styrken i nakke, skulder og ryg, samt at få krop og nervesystem til at arbejde godt sammen igen efter skaden.

Må man træne med whiplash?

Ja, meget gerne. Faktisk viser den nyeste forskning, at man kommer sig bedre og hurtigere, hvis man træner og bevæger sig, frem for hvis man fx fikserer nakken i en krave.

Men det er ikke al træning der er godt for piskesmæld. En del træning kan være for voldsomt, og det er derfor vigtigt at få professionel vejledning i, hvordan og hvor meget du kan træne.

Vores fysioterapeuter står klar til at hjælpe dig med både behandling og træning af whiplash.

I forskningen kan vi se, at desto hurtigere whiplash behandles, des større er sandsynligheden for at komme af med sympotmerne igen.

Book en tid idag, så vi hurtigt kan komme igang med at behandle dig, og øge chancerne for at du kommer dine symptomer til livs.

Fremragende
På basis af 101 anmeldelser
Allan Hansen
25. Juni, 2024
Adam hos KompletFysio er en utrolig dygtig fysioterapeut. Fra første besøg følte jeg mig godt taget imod og i gode hænder. Adam lytter til sine patienter og tilpasser behandlingen efter ens behov. Hans behandlinger har hjulpet mig meget, og de øvelser, han har anbefalet, har gjort en stor forskel i min hverdag. Jeg kan varmt anbefale Adam.
Ole Bjørn Andersen
18. Juni, 2024
Jeg har fået og får behandling af Nicklas. Det er en meget kompetent behandling, som har nedsat antallet af dage med spændingshovedpine. Jeg kan kun anbefale KompletFysio.
Claus Rasmussen
9. Juni, 2024
Blev opereret for en overrevet akillessene i oktober 23. Var til to konsultationer i slutningen af januar 24, og derefter på et "ankelhold" en gang om ugen frem til slutningen af april 24. Fik rigtig god vejledning og træning, samt gode råd til hjemmetræning. Kunne i slutningen af april gå 15 km uden problemer. Behandlingen var meget kompetent og der var en behagelig stemning.
Luis Grau
14. Maj, 2024
After becoming a father, the back gets surely compromised… I had a Great massage and service by Andreas, will definitely visit again.
Sebastian Billstrøm
13. Maj, 2024
Jeg har været hos Nicklas i snart et års tid og han har hjulpet mig igennem mange skader. Han kan virkelig anbefales og han er klart den bedste fys jeg har haft, by far.
Andreas Norup
28. April, 2024
Jeg kan stærkt anbefale Rasmus Frederiksen. Rasmus hjalp mig videre med mit løberknæ med nye øvelser, massage og laserbehandling. Lyttende og professionel.
Mathilde Holberg
28. April, 2024
Jeg havde et forløb hos Rasmus, til er længere forløb ang. mit knæ. Det var en super god individuel tilrettelagt behandling, jeg var yderst tilfreds, og kommer helt klart igen, hvis der skulle opstå noget andet. :)
Mathias Ørum
28. April, 2024
Jeg var et smut forbi Rasmus Frederiksen hos KompletFysio med et ankel problem. Behagelig oplevelse gennem hele behandlingsforløbet, sørger for at du forstår din situation og hvad der kommer til at ske fremadrettet! Professionel tilgang og venlig. Jeg kan varmt anbefale Rasmus!
Joanna Lopacinska
25. April, 2024
Det var rart at få professionel hjælp fra Nicklas
Taus Edwards
17. April, 2024
Professionel og kompetente behandlere der virkelig forstår sig på ens problem. Klinikken er hyggelig og sammen med personalet danner det en kanon atmosfærer. Efter 4 intense behandlinger hos Adem er min ryg igen god

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.