Whiplash

Whiplash, eller piskesmæld, er en skade, der ofte opstår som følge af en pludselig og kraftig bevægelse af nakken. Ofte vil man se den type bevægelse ved ulykker, fx. trafik- eller rideulykker.
Whiplash kan have en betydelig indvirkning på både livskvalitet og krop, da det hos de fleste medfører en lang række generende symptomer.

Hvad er whiplash?

I fagkredse kalder man også whiplash for CAD, som står for Cervikal acceleration-deceleration. Navnet beskriver den bevægelse der typisk sker, når man får whiplash. Cervikal betyder nakke, og acceleration-deceleration beskriver, hvordan hovedet først bagoverbøjes, og dernæst foroverbøjes. Dén bevægelse ses især når man i trafikuheld bliver påkørt bagfra, men kan også forekomme i andre situationer, helt fra tog- og cykelulykker til bungee-jumping, skydiving, rutchebaner eller udløsning af Hövding-cykelkraver.

Piskesmæld kan være både akut og kronisk. Symptomerne er smerte i nakke, ryg og skuldre, hovedpine, kognitive påvirkning som træthed, og føleforstyrrelser i arme og ben. Nogle mærker symptomer straks efter ulykken, mens de hos andre først dukker op efter nogle dage.

Vi ved fortsat ikke helt hvorfor nogen får piskesmæld ved CAD-påvirkning og andre ikke gør. Men en teori er, at der kan være tale om en forstuvning af de små ligamenter i nakken.

Noget tyder også på, at sensitiviteten af vores nervesystemer, som er vidt forskellig fra person til person, også har indflydelse på, om man er så uheldig at blive ramt af piskesmæld efter en ulykke eller ej.

Diagnosticering og fysioterapeutisk undersøgelse af whiplash

Diagnosen whiplash stilles som regel, når man har udelukket at der er sket andre skader på nakken. Hos mange bedres whiplash heldigivs efter nogle uger til måneder, men hos andre kan der være en tendens til at det bliver kronisk. Dette gælder især, hvis man har kognitive symptomer som fx træthed eller koncentrationsbesvær. Man kalder det kronisk whiplash hvis der er gået mere end 6 måneder og man fortsat har symptomer.

Desto tidligere man påbegynder behandling efter ulykken, desto bedre prognose er der – men heldigvis betyder dét ikke, at man ikke kan arbejde med sin kroniske whiplash og opnå bedring.

Mange opsøger en fysioterapeut for at få behandling mod whiplash, og på klinikken har vi mange års erfaring med den tilstand.

Ved den første behandling vil du før behandlingsstart blive undersøgt grundigt. Efter at have spurgt grundigt ind til hvad der skete i ulykken, og hvordan du har det, vil fysioterapeuten kigge på hvordan din nakke og ryg ser ud og bevæger sig. Dernæst vil fysioterapeuten udføre forskellige tests, både af muskler og sener, men også neurologiske test for at vurdere påvirkningen. Muligvis vil fysioterapeuten også kigge på, hvordan dit kæbeled bevæger sig. Det er nemlig ikke ualmindeligt, at kæben også er ret irriteret hvis man har fået whiplash.

Behandling af Whiplash

Behandlingen af whiplash-skader sigter først og fremmest mod at lindre smerter og reducere irritationen i muskler, sener og ledbånd, Sekundært vil man arbejde hen imod at forbedre bevægeligheden i nakken, og genoprette styrken i muskulaturen i nakke, ryg og skuldre.

Smertelindringen kan opnåes både gennem manuel behandling, altså behandling med hænderne, eller ved at bruge akupunktur, blide øvelser eller K-laserbehandling, som er særligt effektivt hvis man mistænker en lille forstuvning af nakkeligamenterne. K-laseren og blide bevægelsesøvelser vil også være med til at mindske irritationen over tid.

Når smerterne er aftagende, vil fysioterapeuten begynde at målrette øvelserne og den manuelle behandling mod bevægelighed af nakken. Og til sidst vil målet med behandlingen være, at øge styrken i nakke, skulder og ryg, samt at få krop og nervesystem til at arbejde godt sammen igen efter skaden.

Må man træne med whiplash?

Ja, meget gerne. Faktisk viser den nyeste forskning, at man kommer sig bedre og hurtigere, hvis man træner og bevæger sig, frem for hvis man fx fikserer nakken i en krave.

Men det er ikke al træning der er godt for piskesmæld. En del træning kan være for voldsomt, og det er derfor vigtigt at få professionel vejledning i, hvordan og hvor meget du kan træne.

Vores fysioterapeuter står klar til at hjælpe dig med både behandling og træning af whiplash.

I forskningen kan vi se, at desto hurtigere whiplash behandles, des større er sandsynligheden for at komme af med sympotmerne igen.

Book en tid idag, så vi hurtigt kan komme igang med at behandle dig, og øge chancerne for at du kommer dine symptomer til livs.

Fremragende
På basis af 91 anmeldelser
Rikke Emilia Klok Sander
4. April, 2024
Jeg er kommet hos først KuhreFysio og senere KompletFysio under og efter graviditet. Under graviditet har jeg modtaget behandling af svære bækkensmerter, hvilket løbende har øget mit funktionsniveau og lindret betragteligt. Til første behandling ankom jeg krummet sammen i smerte og tudende, hvilket allerede blev tryllet MEGET bedre efter én time. Kæmpe anbefaling af Anne og Pia, hvis du har graviditetsgener. Til behandling af respirationsgener, astma og længerevarende hoste er jeg kommet hos Emma. Hun får også min varmeste anbefaling. Alle er de yderst kompetente, initiativrige og meget, meget behagelige. Jeg har til enhver tid følt mig respekteret og taget alvorligt, hvilket ellers kan være en udfordring, især med graviditetsrelaterede skader og smerter. Stuhr 5-tal fra mig
Sascha Thoning
25. Marts, 2024
Pia Grønhøj er både dygtig, lydhør, hyggelig og tålmodig. Stor anbefaling herfra.
Chris Poole
23. Marts, 2024
Emma er en meget dygtig fysioterapeut. Hun har hjulpet mig med nogle problemer der bl.a. stammer fra mange års arbejde som fløjtenist. Hun fandt meget hurtigt hvor og hvordan at problemerne kunne forbedres. Hun kan anbefales til alle, men især til musikere der oplever gener når de spiller.
Jeanette Broe
11. Marts, 2024
Virkelig kompetente fys - uanset hvem jeg har været i forløb med. Fordi de alle har forskellige specialer er der altid en der kan det man har brug for! Kommer aldrig til at gå andre steder igen.
Afet Zilbeari (Dobroshti)
27. Februar, 2024
Godt service
Torbjørn Rosvoll
23. Februar, 2024
Dyktige folk!
nicoo E
21. Januar, 2024
Jeg kan varmt anbefale Adam Thagesen han er virkelig en sød og rar person, meget forstående og lyttende, og bedst af alt så kan han virkelig sit kram. 10 stjerner herfra
Audrux B
9. November, 2023
Jeg har gået til fysiopilates hos Pia i over et år. Det er hver gang en god oplevelse, som giver mere overskud til min hverdag. Jeg er næsten kommer helt af med mine smerter i lænd, så jeg vil helt klart anbefale denne blide form for træning hos Pia.
Yvonne Mørck
6. November, 2023
Jeg har haft ortopædiske indlæg det meste af livet, som har fungeret mere eller mindre godt. Ingen behandlere har dog noteret, at jeg har deforme tæer, således at min trædeflade er mindre end normalt. Det fik jeg konstateret hos en kompetent fysioterapeut hos Kompletfysio, som også fik tilpasset et særligt indlæg, Formthotics, til mine fødder. Det har gjort, at jeg nu kan gå længere end før uden smerter, og at jeg bedre kan holde balancen. Råd og vejledning af dygtige fagfolk er afgørende for den individuelle tilpasning af Formthotics indlæg. Yvonne Mørck (67 år)
Susanne Rosenild
14. Oktober, 2023
Emma Bjørn har hjulpet mig super professionelt gennem et udfordrende forløb med smerter. Hun ser på hele kroppen og den aktuelle situation jeg er i. Hun har en meget skarp og faglig vurdering og konkret behandling af det som skal til Hun kan se og mærke sig frem til hvor problemerne er. Gennem dialog om hverdagsforhold har jeg fået konkrete og realistiske råd og øvelser til at tage fat på. Og det hjælper! Uforbeholden anbefaling herfra!

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.