Okklusionstræning

Effektiv genoptræning og præstationsoptimering.

Okklusionstræning

Okklusionstræning, også kendt som kaatsu eller Blood Flow Restriction-træning, er en træningsform der de senere år har vundet større og større indpas både for den almindelige sportsudøver og i elitesportsverdenen.

Okklusionstræning er helt genialt, fordi det medfører de samme fysiologiske forandringer i muskler, sener og led som meget tung styrketræning, men ikke belaster strukturerne lige så hårdt. Derfor er okklusionstræning særlig gavnlig for personer med slidgigt samt til genoptræning efter skader.

Hvad er Okklusionstræning?

Okklusionstræning er en træningsmetode, hvor man bevidst nedsætter blodforsyningen til den arm eller det ben man træner. Man sænker blodforsyningen ved at bruge okklusionsbånd eller okklusionsstropper, som bindes stramt rundt om armen eller benet og dermed delvist afklemmer blodkarrene. Begrænsningen af blodgennemstrømningen til musklerne under træningen skaber en række fysiologiske reaktioner i kroppen, som har vist sig at være meget gavnlige.

Ideen om at træne med nedsat blodforsyning stammer fra Japan, hvor træningsmetoden blev udviklet af dr. Yoshiaki Sato i 1960’erne for at at hjælpe patienter med muskelatrofi. I dag bruges okklusionstræning bredt til både genoptræning og præstationsoptimering, og det er et “hot topic” inden for forskning, fordi det viser sig at der er flere og flere sidegevinster ved træningen.

Studier har vist, at okklusionstræning kan øge muskelmasse, styrke, heling og udholdenhed. Forskning har også peget på, at de fysiologiske ændringer, der sker under okklusionstræning – fx øget produktion af væksthormon og muskelprotein – ikke kun skaber en påvirkning lokalt (der hvor man bruger musklerne under træningen), men i hele kroppen.

Men er det ikke farligt..?

Det kan lyde naturstridigt at træne med mindre blod til musklerne, når vi nu ved at man normalt har brug for blod til at transportere ilt og næringsstoffer rundt. Men fordelen ved at træne med mindre blod er, at musklerne så reagerer på det ændrede “hårdere” miljø, og simpelt hen skruer op for både ydeevnen og hormonpåvirkningen.

Det er vigtigt at bemærke, at okklusionstræning ikke er for alle. Enkelte sygdomme eller tilstande ved vi simpelt hen ikke nok om til at kunne vurdere om det er gavnligt eller sikkert at træne på denne måde.

Desuden er det af højeste vigtighed, at man ved præcis hvor meget tryk der skal til at ramme den specifikke procentuelle afklemning af blodkarrene, som er nødvendig. Vi mennesker har nemlig ikke samme tryk i blodkarrene i fx benet, så derfor er man nødt til at vide hvordan man beregner og dernæst rammer trykket helt præcist.

Derfor er okklusionstræning ikke noget man bør prøve hjemme, men i stedet noget man bør se på hos en okklusionsspecialiseret fysioterapeut.

Hos KompletFysio har vores sportsfysioterapeut Andreas været på efteruddannelse i okklusionstræning, og i træningen bruger vi kvalitetsmanchetter fra Occlude til at sikre en fuldstændig præcis afklemning, der er tilpasset dig og dit individuelle tryk i karrene i din krop.

For de fleste vil der være let ubehag forbundet med okklusionstræning, men det ophører kort efter endt træning, og din fysioterapeut kan altid hjælpe med at vejlede dig ift intensitet og teknik.

Okklusionstræning og Genoptræning

Okklusionstræning er meget relevant til genoptræning, især for dem, der har brug for at genvinde styrke efter en skade eller operation, men samtidig skal skåne fx et ledbånd. Når blodgennemstrømningen begrænses under træningen, aktiveres musklerne på en måde, der øger muskelmasse og styrke, selv ved lavere vægtbelastninger. Dette er afgørende for dem, der skal genoptræne og endnu ikke er clearet til tung belastning i begyndelsen af deres rehabiliteringsproces.

Okklusionstræning benyttes også til at reducere muskelatrofi (tab af muskelmasse), som vil opstå som følge af immobilisering efter en skade. Ved at stimulere musklerne, kan okklusionstræning hjælpe med at bevare og genopbygge muskelstyrken, selvom bevægeligheden er stærkt begrænset.

Okklusionstræning og Slidgigt

Lider man af slidgigt, kan det være svært at træne på grund af smerte og begrænset mobilitet. Okklusionstræning kan være en effektiv løsning, hvor man med lille belastning på leddet kan opnå samme effekt som meget tung styrketræning. Fordi træningen udføres med lavere vægtbelastning, reduceres stress og belastning på leddene. Samtidig kan øget muskelstyrke og muskelmasse hjælpe med at støtte og beskytte de berørte led, hvilket kan lindre smerter og forbedre funktionen. Noget tyder desuden på, at de væksthormoner der udløses i kroppen pga træningen kan have en positiv effekt på de ramte led.

Okklusionstræning for Elitesportsudøvere

Okklusionstræning er også blevet populært blandt elitesportsudøvere, der søger at optimere deres træningsresultater. Studier har vist, at okklusionstræning kan øge muskelmasse og styrke selv ved lavere intensiteter sammenlignet med traditionel styrketræning. Dette kan være en fordel, når sportsudøvere skal minimere risikoen for overbelastningsskader eller når de ønsker at variere deres træningsrutine. Og samtidig er okklusionstræning oplagt, hvis man som elitesportsudøver skal opereres og har brug for at vedligeholde eller genvinde styrken efter fx en skade.

Okklusionstræningsprogram

Et effektivt okklusionstræningsprogram indebærer omhyggelig planlægning og supervision. Det er vigtigt at anvende korrekte okklusionsbånd eller okklusionsstropper, som både er brede og lange nok til ens kropsbygning, og som kan ramme et præcist beregnet tryk.

De anbefalede retningslinjer for tryk og varighed skal overholdes, og ligesom anden træning skal programmet være skræddersyet til individets behov og mål, for at få det største udbytte.

Eksempler på okklusionstræningsøvelser omfatter knæbøjninger, benspark, bænkpres og curls for overkroppen.En fysioterapeut kan hjælpe dig med hvilke øvelser der er relevant for dig.

Hvordan kommer jeg igang?

Hos vores sportsfysioterapeut Andreas kan du få en indivudel vurdering af, om okklusionstræning er sikkert og relevant for dig. Hvis I sammen beslutter, at det er en god ide at fortsætte, vil Andreas udføre nogle målinger på dig for at finde ud af hvilket tryk du har brug for under træningen. Dernæst vil I kunne gå igang med selve træningen.
Andreas har også et okklusionshold, hvor man kan træne med andre og have adgang til at bruge okklusionsudstyret.

Fremragende
På basis af 65 anmeldelser
Yvonne Mørck
6. November, 2023
Jeg har haft ortopædiske indlæg det meste af livet, som har fungeret mere eller mindre godt. Ingen behandlere har dog noteret, at jeg har deforme tæer, således at min trædeflade er mindre end normalt. Det fik jeg konstateret hos en kompetent fysioterapeut hos Kompletfysio, som også fik tilpasset et særligt indlæg, Formthotics, til mine fødder. Det har gjort, at jeg nu kan gå længere end før uden smerter, og at jeg bedre kan holde balancen. Råd og vejledning af dygtige fagfolk er afgørende for den individuelle tilpasning af Formthotics indlæg. Yvonne Mørck (67 år)
Susanne Rosenild
14. Oktober, 2023
Emma Bjørn har hjulpet mig super professionelt gennem et udfordrende forløb med smerter. Hun ser på hele kroppen og den aktuelle situation jeg er i. Hun har en meget skarp og faglig vurdering og konkret behandling af det som skal til Hun kan se og mærke sig frem til hvor problemerne er. Gennem dialog om hverdagsforhold har jeg fået konkrete og realistiske råd og øvelser til at tage fat på. Og det hjælper! Uforbeholden anbefaling herfra!
iara hansen
5. Oktober, 2023
As the name says it is a complete physiotherapist and sports treatment towards rehabilitation. I was treated by the Physiotherapist Adam, very professional, careful, and mindful of providing information, and exercises for my specific needs. Back and full body treatment for complexes pain it is effective on his treatment. I can say that every day I felt better after each treatment. I highly recommend the place, the Physiotherapist works towards your full recovery and pain relief with confidence. After going to many places I can safely say this one is effective. About the place, Personnel are very polite and the premises are charming, extremely clean and cozy.
Stine
3. Oktober, 2023
Jeg har gået til Annes gravid- og efterfødselshold med begge mine børn og kan varmt anbefale det. Det har været med til både at minimere gener og styrke kroppen samtidig med at holdene er hyggelige at gå på.
Raffaella Di Molfetta
30. August, 2023
Very positive experience kompletFysio physiotherapy center is well organised, with equipment and machinery capable of responding to the various needs of patients. The availability and empathy of ADAMA and staff made my therapeutic journey light and almost fun, despite some inevitable pain. On the other hand, that was exactly what had brought me there!! 🙂 I really recommend Adam 🙂 !! Thanks again
Sarah Borrell
18. August, 2023
Dejlig behandling og kæmpe fremskridt med min skulder. Jeg fik nogle gode øvelser som jeg kan bruge på længere sigt.
Mette Matthiesen
10. August, 2023
Jeg har gået på Lineas ankelhold og kan kun anbefale det. Linea leverer med sin positive og energiske tilgang virkelig god træning 😊
Nanna Nielsen
9. August, 2023
Meget imødekommende og professionelt personale på stedet, som er meget kompentente. Jeg har haft en rigtig god oplevelse med KompletFysio v. Lasse, hvor jeg følte mig set, og der blev taget godt hånd om mit problem.
Lotte Spanggaard
7. August, 2023
KompletFysio er den bedste fysioterapeut/fysioterapi, som jeg nogensinde har oplevet. Jeg bliver altid behandlet af Lasse (igennem 5 år), som er en af ejerne. Men har også modtaget behandling af andre. Alle er super professionelle, vidende inden for både deres specialer, men også generel fysioterapi. Der er også adgang til at få lindrende massage og akupunktør behandlinger. Jeg er kæmpe fan. Alle - men især Lasse - har hjulpet mig helt utroligt. Kan give klinikken mine allerbedste anbefalinger.
Josefine Minor Christensen
4. August, 2023
Jeg har gået hos Lasse fra KompletFysio i snart 6 år on/off, og jeg er aldrig gået derfra uden en mærkbar forbedret forskel. Lasse har særlig hjulpet med mine ryg/lænde problemer, og hans kompetente og lyttende væsen er en fornøjelse.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.