Okklusionstræning

Effektiv genoptræning og præstationsoptimering.

Okklusionstræning

Okklusionstræning, også kendt som kaatsu eller Blood Flow Restriction-træning, er en træningsform der de senere år har vundet større og større indpas både for den almindelige sportsudøver og i elitesportsverdenen.

Okklusionstræning er helt genialt, fordi det medfører de samme fysiologiske forandringer i muskler, sener og led som meget tung styrketræning, men ikke belaster strukturerne lige så hårdt. Derfor er okklusionstræning særlig gavnlig for personer med slidgigt samt til genoptræning efter skader.

Hvad er Okklusionstræning?

Okklusionstræning er en træningsmetode, hvor man bevidst nedsætter blodforsyningen til den arm eller det ben man træner. Man sænker blodforsyningen ved at bruge okklusionsbånd eller okklusionsstropper, som bindes stramt rundt om armen eller benet og dermed delvist afklemmer blodkarrene. Begrænsningen af blodgennemstrømningen til musklerne under træningen skaber en række fysiologiske reaktioner i kroppen, som har vist sig at være meget gavnlige.

Ideen om at træne med nedsat blodforsyning stammer fra Japan, hvor træningsmetoden blev udviklet af dr. Yoshiaki Sato i 1960’erne for at at hjælpe patienter med muskelatrofi. I dag bruges okklusionstræning bredt til både genoptræning og præstationsoptimering, og det er et “hot topic” inden for forskning, fordi det viser sig at der er flere og flere sidegevinster ved træningen.

Studier har vist, at okklusionstræning kan øge muskelmasse, styrke, heling og udholdenhed. Forskning har også peget på, at de fysiologiske ændringer, der sker under okklusionstræning – fx øget produktion af væksthormon og muskelprotein – ikke kun skaber en påvirkning lokalt (der hvor man bruger musklerne under træningen), men i hele kroppen.

Men er det ikke farligt..?

Det kan lyde naturstridigt at træne med mindre blod til musklerne, når vi nu ved at man normalt har brug for blod til at transportere ilt og næringsstoffer rundt. Men fordelen ved at træne med mindre blod er, at musklerne så reagerer på det ændrede “hårdere” miljø, og simpelt hen skruer op for både ydeevnen og hormonpåvirkningen.

Det er vigtigt at bemærke, at okklusionstræning ikke er for alle. Enkelte sygdomme eller tilstande ved vi simpelt hen ikke nok om til at kunne vurdere om det er gavnligt eller sikkert at træne på denne måde.

Desuden er det af højeste vigtighed, at man ved præcis hvor meget tryk der skal til at ramme den specifikke procentuelle afklemning af blodkarrene, som er nødvendig. Vi mennesker har nemlig ikke samme tryk i blodkarrene i fx benet, så derfor er man nødt til at vide hvordan man beregner og dernæst rammer trykket helt præcist.

Derfor er okklusionstræning ikke noget man bør prøve hjemme, men i stedet noget man bør se på hos en okklusionsspecialiseret fysioterapeut.

Hos KompletFysio har vores sportsfysioterapeut Andreas været på efteruddannelse i okklusionstræning, og i træningen bruger vi kvalitetsmanchetter fra Occlude til at sikre en fuldstændig præcis afklemning, der er tilpasset dig og dit individuelle tryk i karrene i din krop.

For de fleste vil der være let ubehag forbundet med okklusionstræning, men det ophører kort efter endt træning, og din fysioterapeut kan altid hjælpe med at vejlede dig ift intensitet og teknik.

Okklusionstræning og Genoptræning

Okklusionstræning er meget relevant til genoptræning, især for dem, der har brug for at genvinde styrke efter en skade eller operation, men samtidig skal skåne fx et ledbånd. Når blodgennemstrømningen begrænses under træningen, aktiveres musklerne på en måde, der øger muskelmasse og styrke, selv ved lavere vægtbelastninger. Dette er afgørende for dem, der skal genoptræne og endnu ikke er clearet til tung belastning i begyndelsen af deres rehabiliteringsproces.

Okklusionstræning benyttes også til at reducere muskelatrofi (tab af muskelmasse), som vil opstå som følge af immobilisering efter en skade. Ved at stimulere musklerne, kan okklusionstræning hjælpe med at bevare og genopbygge muskelstyrken, selvom bevægeligheden er stærkt begrænset.

Okklusionstræning og Slidgigt

Lider man af slidgigt, kan det være svært at træne på grund af smerte og begrænset mobilitet. Okklusionstræning kan være en effektiv løsning, hvor man med lille belastning på leddet kan opnå samme effekt som meget tung styrketræning. Fordi træningen udføres med lavere vægtbelastning, reduceres stress og belastning på leddene. Samtidig kan øget muskelstyrke og muskelmasse hjælpe med at støtte og beskytte de berørte led, hvilket kan lindre smerter og forbedre funktionen. Noget tyder desuden på, at de væksthormoner der udløses i kroppen pga træningen kan have en positiv effekt på de ramte led.

Okklusionstræning for Elitesportsudøvere

Okklusionstræning er også blevet populært blandt elitesportsudøvere, der søger at optimere deres træningsresultater. Studier har vist, at okklusionstræning kan øge muskelmasse og styrke selv ved lavere intensiteter sammenlignet med traditionel styrketræning. Dette kan være en fordel, når sportsudøvere skal minimere risikoen for overbelastningsskader eller når de ønsker at variere deres træningsrutine. Og samtidig er okklusionstræning oplagt, hvis man som elitesportsudøver skal opereres og har brug for at vedligeholde eller genvinde styrken efter fx en skade.

Okklusionstræningsprogram

Et effektivt okklusionstræningsprogram indebærer omhyggelig planlægning og supervision. Det er vigtigt at anvende korrekte okklusionsbånd eller okklusionsstropper, som både er brede og lange nok til ens kropsbygning, og som kan ramme et præcist beregnet tryk.

De anbefalede retningslinjer for tryk og varighed skal overholdes, og ligesom anden træning skal programmet være skræddersyet til individets behov og mål, for at få det største udbytte.

Eksempler på okklusionstræningsøvelser omfatter knæbøjninger, benspark, bænkpres og curls for overkroppen.En fysioterapeut kan hjælpe dig med hvilke øvelser der er relevant for dig.

Hvordan kommer jeg igang?

Hos vores sportsfysioterapeut Andreas kan du få en indivudel vurdering af, om okklusionstræning er sikkert og relevant for dig. Hvis I sammen beslutter, at det er en god ide at fortsætte, vil Andreas udføre nogle målinger på dig for at finde ud af hvilket tryk du har brug for under træningen. Dernæst vil I kunne gå igang med selve træningen.
Andreas har også et okklusionshold, hvor man kan træne med andre og have adgang til at bruge okklusionsudstyret.

Fremragende
På basis af 101 anmeldelser
Allan Hansen
25. Juni, 2024
Adam hos KompletFysio er en utrolig dygtig fysioterapeut. Fra første besøg følte jeg mig godt taget imod og i gode hænder. Adam lytter til sine patienter og tilpasser behandlingen efter ens behov. Hans behandlinger har hjulpet mig meget, og de øvelser, han har anbefalet, har gjort en stor forskel i min hverdag. Jeg kan varmt anbefale Adam.
Ole Bjørn Andersen
18. Juni, 2024
Jeg har fået og får behandling af Nicklas. Det er en meget kompetent behandling, som har nedsat antallet af dage med spændingshovedpine. Jeg kan kun anbefale KompletFysio.
Claus Rasmussen
9. Juni, 2024
Blev opereret for en overrevet akillessene i oktober 23. Var til to konsultationer i slutningen af januar 24, og derefter på et "ankelhold" en gang om ugen frem til slutningen af april 24. Fik rigtig god vejledning og træning, samt gode råd til hjemmetræning. Kunne i slutningen af april gå 15 km uden problemer. Behandlingen var meget kompetent og der var en behagelig stemning.
Luis Grau
14. Maj, 2024
After becoming a father, the back gets surely compromised… I had a Great massage and service by Andreas, will definitely visit again.
Sebastian Billstrøm
13. Maj, 2024
Jeg har været hos Nicklas i snart et års tid og han har hjulpet mig igennem mange skader. Han kan virkelig anbefales og han er klart den bedste fys jeg har haft, by far.
Andreas Norup
28. April, 2024
Jeg kan stærkt anbefale Rasmus Frederiksen. Rasmus hjalp mig videre med mit løberknæ med nye øvelser, massage og laserbehandling. Lyttende og professionel.
Mathilde Holberg
28. April, 2024
Jeg havde et forløb hos Rasmus, til er længere forløb ang. mit knæ. Det var en super god individuel tilrettelagt behandling, jeg var yderst tilfreds, og kommer helt klart igen, hvis der skulle opstå noget andet. :)
Mathias Ørum
28. April, 2024
Jeg var et smut forbi Rasmus Frederiksen hos KompletFysio med et ankel problem. Behagelig oplevelse gennem hele behandlingsforløbet, sørger for at du forstår din situation og hvad der kommer til at ske fremadrettet! Professionel tilgang og venlig. Jeg kan varmt anbefale Rasmus!
Joanna Lopacinska
25. April, 2024
Det var rart at få professionel hjælp fra Nicklas
Taus Edwards
17. April, 2024
Professionel og kompetente behandlere der virkelig forstår sig på ens problem. Klinikken er hyggelig og sammen med personalet danner det en kanon atmosfærer. Efter 4 intense behandlinger hos Adem er min ryg igen god

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.