Okklusionstræning

Effektiv genoptræning og præstationsoptimering.

Okklusionstræning

Okklusionstræning, også kendt som kaatsu eller Blood Flow Restriction-træning, er en træningsform der de senere år har vundet større og større indpas både for den almindelige sportsudøver og i elitesportsverdenen.

Okklusionstræning er helt genialt, fordi det medfører de samme fysiologiske forandringer i muskler, sener og led som meget tung styrketræning, men ikke belaster strukturerne lige så hårdt. Derfor er okklusionstræning særlig gavnlig for personer med slidgigt samt til genoptræning efter skader.

Hvad er Okklusionstræning?

Okklusionstræning er en træningsmetode, hvor man bevidst nedsætter blodforsyningen til den arm eller det ben man træner. Man sænker blodforsyningen ved at bruge okklusionsbånd eller okklusionsstropper, som bindes stramt rundt om armen eller benet og dermed delvist afklemmer blodkarrene. Begrænsningen af blodgennemstrømningen til musklerne under træningen skaber en række fysiologiske reaktioner i kroppen, som har vist sig at være meget gavnlige.

Ideen om at træne med nedsat blodforsyning stammer fra Japan, hvor træningsmetoden blev udviklet af dr. Yoshiaki Sato i 1960’erne for at at hjælpe patienter med muskelatrofi. I dag bruges okklusionstræning bredt til både genoptræning og præstationsoptimering, og det er et “hot topic” inden for forskning, fordi det viser sig at der er flere og flere sidegevinster ved træningen.

Studier har vist, at okklusionstræning kan øge muskelmasse, styrke, heling og udholdenhed. Forskning har også peget på, at de fysiologiske ændringer, der sker under okklusionstræning – fx øget produktion af væksthormon og muskelprotein – ikke kun skaber en påvirkning lokalt (der hvor man bruger musklerne under træningen), men i hele kroppen.

Men er det ikke farligt..?

Det kan lyde naturstridigt at træne med mindre blod til musklerne, når vi nu ved at man normalt har brug for blod til at transportere ilt og næringsstoffer rundt. Men fordelen ved at træne med mindre blod er, at musklerne så reagerer på det ændrede “hårdere” miljø, og simpelt hen skruer op for både ydeevnen og hormonpåvirkningen.

Det er vigtigt at bemærke, at okklusionstræning ikke er for alle. Enkelte sygdomme eller tilstande ved vi simpelt hen ikke nok om til at kunne vurdere om det er gavnligt eller sikkert at træne på denne måde.

Desuden er det af højeste vigtighed, at man ved præcis hvor meget tryk der skal til at ramme den specifikke procentuelle afklemning af blodkarrene, som er nødvendig. Vi mennesker har nemlig ikke samme tryk i blodkarrene i fx benet, så derfor er man nødt til at vide hvordan man beregner og dernæst rammer trykket helt præcist.

Derfor er okklusionstræning ikke noget man bør prøve hjemme, men i stedet noget man bør se på hos en okklusionsspecialiseret fysioterapeut.

Hos KompletFysio har vores sportsfysioterapeut Andreas været på efteruddannelse i okklusionstræning, og i træningen bruger vi kvalitetsmanchetter fra Occlude til at sikre en fuldstændig præcis afklemning, der er tilpasset dig og dit individuelle tryk i karrene i din krop.

For de fleste vil der være let ubehag forbundet med okklusionstræning, men det ophører kort efter endt træning, og din fysioterapeut kan altid hjælpe med at vejlede dig ift intensitet og teknik.

Okklusionstræning og Genoptræning

Okklusionstræning er meget relevant til genoptræning, især for dem, der har brug for at genvinde styrke efter en skade eller operation, men samtidig skal skåne fx et ledbånd. Når blodgennemstrømningen begrænses under træningen, aktiveres musklerne på en måde, der øger muskelmasse og styrke, selv ved lavere vægtbelastninger. Dette er afgørende for dem, der skal genoptræne og endnu ikke er clearet til tung belastning i begyndelsen af deres rehabiliteringsproces.

Okklusionstræning benyttes også til at reducere muskelatrofi (tab af muskelmasse), som vil opstå som følge af immobilisering efter en skade. Ved at stimulere musklerne, kan okklusionstræning hjælpe med at bevare og genopbygge muskelstyrken, selvom bevægeligheden er stærkt begrænset.

Okklusionstræning og Slidgigt

Lider man af slidgigt, kan det være svært at træne på grund af smerte og begrænset mobilitet. Okklusionstræning kan være en effektiv løsning, hvor man med lille belastning på leddet kan opnå samme effekt som meget tung styrketræning. Fordi træningen udføres med lavere vægtbelastning, reduceres stress og belastning på leddene. Samtidig kan øget muskelstyrke og muskelmasse hjælpe med at støtte og beskytte de berørte led, hvilket kan lindre smerter og forbedre funktionen. Noget tyder desuden på, at de væksthormoner der udløses i kroppen pga træningen kan have en positiv effekt på de ramte led.

Okklusionstræning for Elitesportsudøvere

Okklusionstræning er også blevet populært blandt elitesportsudøvere, der søger at optimere deres træningsresultater. Studier har vist, at okklusionstræning kan øge muskelmasse og styrke selv ved lavere intensiteter sammenlignet med traditionel styrketræning. Dette kan være en fordel, når sportsudøvere skal minimere risikoen for overbelastningsskader eller når de ønsker at variere deres træningsrutine. Og samtidig er okklusionstræning oplagt, hvis man som elitesportsudøver skal opereres og har brug for at vedligeholde eller genvinde styrken efter fx en skade.

Okklusionstræningsprogram

Et effektivt okklusionstræningsprogram indebærer omhyggelig planlægning og supervision. Det er vigtigt at anvende korrekte okklusionsbånd eller okklusionsstropper, som både er brede og lange nok til ens kropsbygning, og som kan ramme et præcist beregnet tryk.

De anbefalede retningslinjer for tryk og varighed skal overholdes, og ligesom anden træning skal programmet være skræddersyet til individets behov og mål, for at få det største udbytte.

Eksempler på okklusionstræningsøvelser omfatter knæbøjninger, benspark, bænkpres og curls for overkroppen.En fysioterapeut kan hjælpe dig med hvilke øvelser der er relevant for dig.

Hvordan kommer jeg igang?

Hos vores sportsfysioterapeut Andreas kan du få en indivudel vurdering af, om okklusionstræning er sikkert og relevant for dig. Hvis I sammen beslutter, at det er en god ide at fortsætte, vil Andreas udføre nogle målinger på dig for at finde ud af hvilket tryk du har brug for under træningen. Dernæst vil I kunne gå igang med selve træningen.
Andreas har også et okklusionshold, hvor man kan træne med andre og have adgang til at bruge okklusionsudstyret.

Fremragende
På basis af 91 anmeldelser
Rikke Emilia Klok Sander
4. April, 2024
Jeg er kommet hos først KuhreFysio og senere KompletFysio under og efter graviditet. Under graviditet har jeg modtaget behandling af svære bækkensmerter, hvilket løbende har øget mit funktionsniveau og lindret betragteligt. Til første behandling ankom jeg krummet sammen i smerte og tudende, hvilket allerede blev tryllet MEGET bedre efter én time. Kæmpe anbefaling af Anne og Pia, hvis du har graviditetsgener. Til behandling af respirationsgener, astma og længerevarende hoste er jeg kommet hos Emma. Hun får også min varmeste anbefaling. Alle er de yderst kompetente, initiativrige og meget, meget behagelige. Jeg har til enhver tid følt mig respekteret og taget alvorligt, hvilket ellers kan være en udfordring, især med graviditetsrelaterede skader og smerter. Stuhr 5-tal fra mig
Sascha Thoning
25. Marts, 2024
Pia Grønhøj er både dygtig, lydhør, hyggelig og tålmodig. Stor anbefaling herfra.
Chris Poole
23. Marts, 2024
Emma er en meget dygtig fysioterapeut. Hun har hjulpet mig med nogle problemer der bl.a. stammer fra mange års arbejde som fløjtenist. Hun fandt meget hurtigt hvor og hvordan at problemerne kunne forbedres. Hun kan anbefales til alle, men især til musikere der oplever gener når de spiller.
Jeanette Broe
11. Marts, 2024
Virkelig kompetente fys - uanset hvem jeg har været i forløb med. Fordi de alle har forskellige specialer er der altid en der kan det man har brug for! Kommer aldrig til at gå andre steder igen.
Afet Zilbeari (Dobroshti)
27. Februar, 2024
Godt service
Torbjørn Rosvoll
23. Februar, 2024
Dyktige folk!
nicoo E
21. Januar, 2024
Jeg kan varmt anbefale Adam Thagesen han er virkelig en sød og rar person, meget forstående og lyttende, og bedst af alt så kan han virkelig sit kram. 10 stjerner herfra
Audrux B
9. November, 2023
Jeg har gået til fysiopilates hos Pia i over et år. Det er hver gang en god oplevelse, som giver mere overskud til min hverdag. Jeg er næsten kommer helt af med mine smerter i lænd, så jeg vil helt klart anbefale denne blide form for træning hos Pia.
Yvonne Mørck
6. November, 2023
Jeg har haft ortopædiske indlæg det meste af livet, som har fungeret mere eller mindre godt. Ingen behandlere har dog noteret, at jeg har deforme tæer, således at min trædeflade er mindre end normalt. Det fik jeg konstateret hos en kompetent fysioterapeut hos Kompletfysio, som også fik tilpasset et særligt indlæg, Formthotics, til mine fødder. Det har gjort, at jeg nu kan gå længere end før uden smerter, og at jeg bedre kan holde balancen. Råd og vejledning af dygtige fagfolk er afgørende for den individuelle tilpasning af Formthotics indlæg. Yvonne Mørck (67 år)
Susanne Rosenild
14. Oktober, 2023
Emma Bjørn har hjulpet mig super professionelt gennem et udfordrende forløb med smerter. Hun ser på hele kroppen og den aktuelle situation jeg er i. Hun har en meget skarp og faglig vurdering og konkret behandling af det som skal til Hun kan se og mærke sig frem til hvor problemerne er. Gennem dialog om hverdagsforhold har jeg fået konkrete og realistiske råd og øvelser til at tage fat på. Og det hjælper! Uforbeholden anbefaling herfra!

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.