Hvad er meniskskade i knæet?
I knæleddet ligger de to menisker som to halvmåneformede brusklignende skiver, en på ydersiden som kaldes den laterale menisk, og en på indersiden som kaldes den mediale menisk. Meniskerne sidder fast på overfladen af skinnebensdelen af knæleddet og bidrager til stabilitet i knæet ved at beskytte brusken og udbygge ledskålen, sådan at lårbenet passer bedre i leddet. Desuden har de en støddæmpende funktion i knæet.
Der findes to typer meniskskader
Meniskskade er en relativt hyppigt forekommende knæskade, som kan deles ind i to typer skader: degenerative og overload-skader.
Degenerative meniskskader opstår uden at der er en skadessituation hvor stor kraft har påvirket knæet. Nogle oplever fx. at de blot rejser sig fra sofaen, og så gør det pludselig ondt i knæet. Degenerative menisskader skyldes, at menisken stille og roligt er blevet mindre stærk til et punkt hvor der ikke skal ret meget belastning til før en del af den går i stykker. Det er primært genetisk bestemt hvor godt menisken holder, men menisken kan også være påvirket af andre faktorer.
En overload-menisskade derimod opstår på grund af for stor kraft mod knæet, ofte i et vridtraume. Det ses ofte i sportsgrene som fodbold og anden kontaktsport. Skaden sker, når der opstår pres på et bøjet knæ, samtidig med at knæet vrides. Det kunne fx. være når man er midt i et retningsskifte med foden forankret i underlaget, men overkroppen drejer.
Den mediale menisk sidder på en måde hvor dens tilhæftning på ledkapslen inde i knæleddet begrænser bevægeligheden i knæet, hvorfor der oftere ses skader på den mediale menisk end den laterale, som er mere mobil.
Meniskskade genoptræning
I den første uge af genoptræning for meniskskade er det vigtigt, at hævelsen kontrolleres. Det vil sige, at belastningen skal reduceres sådan at blodgennemstrømningen fortsat stimuleres, fordi det bidrager til helingen, men at belastningen skal være så lille, at menisken ikke irriteres yderligere og dermed producerer øget væske.
I anden fase (1-2 uger) søger vi at mindske væskeophobningen så vidt muligt, og samtidig begynder vi at arbejde mod at opnå fuld bevægelighed i knæleddet. Der kan trænes hårdere med baglårest muskler, hvilket igen er gavnligt for blodgennemstrømning og minimering af væskeophobning.
I tredje fase (2-3 uger) begynder man at træne med fuld styrke. Det kan fx være med øvelser som fuld squat, dynamisk proprioceptiv træning, retur til løb – eller hvad der nu er relevant for dig og dit knæ.
I sidste fase (3-5 uger) sættes udholdenhed og eksplosiv træning, retningsskifte og sportsspecifikke øvelser på træningsprogrammet. Denne fase har også en effekt i forhold til at forebygge en ny meniskskade.
Meniskskade hold
Det kan være gavnligt for de fleste at få råd og vejledning af en professionel, når man skal i gang med genoptræning efter en meniskskade. Det er vigtigt, at niveauet i øvelserne er tilpasset dig og din skade, og at denne tilpasning løbende justeres, så man er sikker på at få det maksimale udbytte uden at risikere unødvendige tilbagefald.
Hos os har vi flere muligheder, enten individuelt forløb med en fysioterapeut eller deltagelse på hold. Vores hold er små, så der altid er god tid til at tilpasse træningen til den enkeltes niveau, og ledes af vores fysioterapeut Andreas, som har mange års erfaring med meniskskader. Vi har hold med flere sværhedsgrader, så du er sikker på at komme på et hold der passer til netop dig.
Du kan læse mere om vores knæhold her.
Studierabat
Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.
Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder
KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.