Meniskskade

En menisk kan være skadet pga slid / degenerative forandringer eller traumatisk opstået, ofte i en sportssituation.

Hvad er meniskskade i knæet?

I knæleddet ligger de to menisker som to halvmåneformede brusklignende skiver, en på ydersiden som kaldes den laterale menisk, og en på indersiden som kaldes den mediale menisk. Meniskerne sidder fast på overfladen af skinnebensdelen af knæleddet og bidrager til stabilitet i knæet ved at beskytte brusken og udbygge ledskålen, sådan at lårbenet passer bedre i leddet. Desuden har de en støddæmpende funktion i knæet.

Der findes to typer meniskskader

Meniskskade er en relativt hyppigt forekommende knæskade, som kan deles ind i to typer skader: degenerative og overload-skader.

Degenerative meniskskader opstår uden at der er en skadessituation hvor stor kraft har påvirket knæet. Nogle oplever fx. at de blot rejser sig fra sofaen, og så gør det pludselig ondt i knæet. Degenerative menisskader skyldes, at menisken stille og roligt er blevet mindre stærk til et punkt hvor der ikke skal ret meget belastning til før en del af den går i stykker. Det er primært genetisk bestemt hvor godt menisken holder, men menisken kan også være påvirket af andre faktorer.

En overload-menisskade derimod opstår på grund af for stor kraft mod knæet, ofte i et vridtraume. Det ses ofte i sportsgrene som fodbold og anden kontaktsport. Skaden sker, når der opstår pres på et bøjet knæ, samtidig med at knæet vrides. Det kunne fx. være når man er midt i et retningsskifte med foden forankret i underlaget, men overkroppen drejer.

Den mediale menisk sidder på en måde hvor dens tilhæftning på ledkapslen inde i knæleddet begrænser bevægeligheden i knæet, hvorfor der oftere ses skader på den mediale menisk end den laterale, som er mere mobil.

Meniskskade genoptræning

I den første uge af genoptræning for meniskskade er det vigtigt, at hævelsen kontrolleres. Det vil sige, at belastningen skal reduceres sådan at blodgennemstrømningen fortsat stimuleres, fordi det bidrager til helingen, men at belastningen skal være så lille, at menisken ikke irriteres yderligere og dermed producerer øget væske.

I anden fase (1-2 uger) søger vi at mindske væskeophobningen så vidt muligt, og samtidig begynder vi at arbejde mod at opnå fuld bevægelighed i knæleddet. Der kan trænes hårdere med baglårest muskler, hvilket igen er gavnligt for blodgennemstrømning og minimering af væskeophobning.

I tredje fase (2-3 uger) begynder man at træne med fuld styrke. Det kan fx være med øvelser som fuld squat, dynamisk proprioceptiv træning, retur til løb – eller hvad der nu er relevant for dig og dit knæ.

I sidste fase (3-5 uger) sættes udholdenhed og eksplosiv træning, retningsskifte og sportsspecifikke øvelser på træningsprogrammet. Denne fase har også en effekt i forhold til at forebygge en ny meniskskade.

Meniskskade hold

Det kan være gavnligt for de fleste at få råd og vejledning af en professionel, når man skal i gang med genoptræning efter en meniskskade. Det er vigtigt, at niveauet i øvelserne er tilpasset dig og din skade, og at denne tilpasning løbende justeres, så man er sikker på at få det maksimale udbytte uden at risikere unødvendige tilbagefald.

Hos os har vi flere muligheder, enten individuelt forløb med en fysioterapeut eller deltagelse på hold. Vores hold er små, så der altid er god tid til at tilpasse træningen til den enkeltes niveau, og ledes af vores fysioterapeut Andreas, som har mange års erfaring med meniskskader. Vi har hold med flere sværhedsgrader, så du er sikker på at komme på et hold der passer til netop dig.

Du kan læse mere om vores knæhold her.

Fremragende
På basis af 91 anmeldelser
Andreas Norup
28. April, 2024
Jeg kan stærkt anbefale Rasmus Frederiksen. Rasmus hjalp mig videre med mit løberknæ med nye øvelser, massage og laserbehandling. Lyttende og professionel.
Mathilde Holberg
28. April, 2024
Jeg havde et forløb hos Rasmus, til er længere forløb ang. mit knæ. Det var en super god individuel tilrettelagt behandling, jeg var yderst tilfreds, og kommer helt klart igen, hvis der skulle opstå noget andet. 🙂
Mathias Ørum
28. April, 2024
Jeg var et smut forbi Rasmus Frederiksen hos KompletFysio med et ankel problem. Behagelig oplevelse gennem hele behandlingsforløbet, sørger for at du forstår din situation og hvad der kommer til at ske fremadrettet! Professionel tilgang og venlig. Jeg kan varmt anbefale Rasmus!
Joanna Lopacinska
25. April, 2024
Det var rart at få professionel hjælp fra Nicklas
Taus Edwards
17. April, 2024
Professionel og kompetente behandlere der virkelig forstår sig på ens problem. Klinikken er hyggelig og sammen med personalet danner det en kanon atmosfærer. Efter 4 intense behandlinger hos Adem er min ryg igen god
Gert Reykdalh
8. April, 2024
Hyggelig klinik, professionel behandling, og det lykkedes da min terapeut, Adam, at få bugt med mine smerter. Yderst tilfreds !
Rikke Emilia Klok Sander
4. April, 2024
Jeg er kommet hos først KuhreFysio og senere KompletFysio under og efter graviditet. Under graviditet har jeg modtaget behandling af svære bækkensmerter, hvilket løbende har øget mit funktionsniveau og lindret betragteligt. Til første behandling ankom jeg krummet sammen i smerte og tudende, hvilket allerede blev tryllet MEGET bedre efter én time. Kæmpe anbefaling af Anne og Pia, hvis du har graviditetsgener. Til behandling af respirationsgener, astma og længerevarende hoste er jeg kommet hos Emma. Hun får også min varmeste anbefaling. Alle er de yderst kompetente, initiativrige og meget, meget behagelige. Jeg har til enhver tid følt mig respekteret og taget alvorligt, hvilket ellers kan være en udfordring, især med graviditetsrelaterede skader og smerter. Stuhr 5-tal fra mig
Sascha Thoning
25. Marts, 2024
Pia Grønhøj er både dygtig, lydhør, hyggelig og tålmodig. Stor anbefaling herfra.
Chris Poole
23. Marts, 2024
Emma er en meget dygtig fysioterapeut. Hun har hjulpet mig med nogle problemer der bl.a. stammer fra mange års arbejde som fløjtenist. Hun fandt meget hurtigt hvor og hvordan at problemerne kunne forbedres. Hun kan anbefales til alle, men især til musikere der oplever gener når de spiller.
Jeanette Broe
11. Marts, 2024
Virkelig kompetente fys - uanset hvem jeg har været i forløb med. Fordi de alle har forskellige specialer er der altid en der kan det man har brug for! Kommer aldrig til at gå andre steder igen.

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.