Meniskskade

En menisk kan være skadet pga slid / degenerative forandringer eller traumatisk opstået, ofte i en sportssituation.

Hvad er meniskskade i knæet?

I knæleddet ligger de to menisker som to halvmåneformede brusklignende skiver, en på ydersiden som kaldes den laterale menisk, og en på indersiden som kaldes den mediale menisk. Meniskerne sidder fast på overfladen af skinnebensdelen af knæleddet og bidrager til stabilitet i knæet ved at beskytte brusken og udbygge ledskålen, sådan at lårbenet passer bedre i leddet. Desuden har de en støddæmpende funktion i knæet.

Der findes to typer meniskskader

Meniskskade er en relativt hyppigt forekommende knæskade, som kan deles ind i to typer skader: degenerative og overload-skader.

Degenerative meniskskader opstår uden at der er en skadessituation hvor stor kraft har påvirket knæet. Nogle oplever fx. at de blot rejser sig fra sofaen, og så gør det pludselig ondt i knæet. Degenerative menisskader skyldes, at menisken stille og roligt er blevet mindre stærk til et punkt hvor der ikke skal ret meget belastning til før en del af den går i stykker. Det er primært genetisk bestemt hvor godt menisken holder, men menisken kan også være påvirket af andre faktorer.

En overload-menisskade derimod opstår på grund af for stor kraft mod knæet, ofte i et vridtraume. Det ses ofte i sportsgrene som fodbold og anden kontaktsport. Skaden sker, når der opstår pres på et bøjet knæ, samtidig med at knæet vrides. Det kunne fx. være når man er midt i et retningsskifte med foden forankret i underlaget, men overkroppen drejer.

Den mediale menisk sidder på en måde hvor dens tilhæftning på ledkapslen inde i knæleddet begrænser bevægeligheden i knæet, hvorfor der oftere ses skader på den mediale menisk end den laterale, som er mere mobil.

Meniskskade genoptræning

I den første uge af genoptræning for meniskskade er det vigtigt, at hævelsen kontrolleres. Det vil sige, at belastningen skal reduceres sådan at blodgennemstrømningen fortsat stimuleres, fordi det bidrager til helingen, men at belastningen skal være så lille, at menisken ikke irriteres yderligere og dermed producerer øget væske.

I anden fase (1-2 uger) søger vi at mindske væskeophobningen så vidt muligt, og samtidig begynder vi at arbejde mod at opnå fuld bevægelighed i knæleddet. Der kan trænes hårdere med baglårest muskler, hvilket igen er gavnligt for blodgennemstrømning og minimering af væskeophobning.

I tredje fase (2-3 uger) begynder man at træne med fuld styrke. Det kan fx være med øvelser som fuld squat, dynamisk proprioceptiv træning, retur til løb – eller hvad der nu er relevant for dig og dit knæ.

I sidste fase (3-5 uger) sættes udholdenhed og eksplosiv træning, retningsskifte og sportsspecifikke øvelser på træningsprogrammet. Denne fase har også en effekt i forhold til at forebygge en ny meniskskade.

Meniskskade hold

Det kan være gavnligt for de fleste at få råd og vejledning af en professionel, når man skal i gang med genoptræning efter en meniskskade. Det er vigtigt, at niveauet i øvelserne er tilpasset dig og din skade, og at denne tilpasning løbende justeres, så man er sikker på at få det maksimale udbytte uden at risikere unødvendige tilbagefald.

Hos os har vi flere muligheder, enten individuelt forløb med en fysioterapeut eller deltagelse på hold. Vores hold er små, så der altid er god tid til at tilpasse træningen til den enkeltes niveau, og ledes af vores fysioterapeut Andreas, som har mange års erfaring med meniskskader. Vi har hold med flere sværhedsgrader, så du er sikker på at komme på et hold der passer til netop dig.

Du kan læse mere om vores knæhold her.

Fremragende
På basis af 65 anmeldelser
Yvonne Mørck
6. November, 2023
Jeg har haft ortopædiske indlæg det meste af livet, som har fungeret mere eller mindre godt. Ingen behandlere har dog noteret, at jeg har deforme tæer, således at min trædeflade er mindre end normalt. Det fik jeg konstateret hos en kompetent fysioterapeut hos Kompletfysio, som også fik tilpasset et særligt indlæg, Formthotics, til mine fødder. Det har gjort, at jeg nu kan gå længere end før uden smerter, og at jeg bedre kan holde balancen. Råd og vejledning af dygtige fagfolk er afgørende for den individuelle tilpasning af Formthotics indlæg. Yvonne Mørck (67 år)
Susanne Rosenild
14. Oktober, 2023
Emma Bjørn har hjulpet mig super professionelt gennem et udfordrende forløb med smerter. Hun ser på hele kroppen og den aktuelle situation jeg er i. Hun har en meget skarp og faglig vurdering og konkret behandling af det som skal til Hun kan se og mærke sig frem til hvor problemerne er. Gennem dialog om hverdagsforhold har jeg fået konkrete og realistiske råd og øvelser til at tage fat på. Og det hjælper! Uforbeholden anbefaling herfra!
iara hansen
5. Oktober, 2023
As the name says it is a complete physiotherapist and sports treatment towards rehabilitation. I was treated by the Physiotherapist Adam, very professional, careful, and mindful of providing information, and exercises for my specific needs. Back and full body treatment for complexes pain it is effective on his treatment. I can say that every day I felt better after each treatment. I highly recommend the place, the Physiotherapist works towards your full recovery and pain relief with confidence. After going to many places I can safely say this one is effective. About the place, Personnel are very polite and the premises are charming, extremely clean and cozy.
Stine
3. Oktober, 2023
Jeg har gået til Annes gravid- og efterfødselshold med begge mine børn og kan varmt anbefale det. Det har været med til både at minimere gener og styrke kroppen samtidig med at holdene er hyggelige at gå på.
Raffaella Di Molfetta
30. August, 2023
Very positive experience kompletFysio physiotherapy center is well organised, with equipment and machinery capable of responding to the various needs of patients. The availability and empathy of ADAMA and staff made my therapeutic journey light and almost fun, despite some inevitable pain. On the other hand, that was exactly what had brought me there!! 🙂 I really recommend Adam 🙂 !! Thanks again
Sarah Borrell
18. August, 2023
Dejlig behandling og kæmpe fremskridt med min skulder. Jeg fik nogle gode øvelser som jeg kan bruge på længere sigt.
Mette Matthiesen
10. August, 2023
Jeg har gået på Lineas ankelhold og kan kun anbefale det. Linea leverer med sin positive og energiske tilgang virkelig god træning 😊
Nanna Nielsen
9. August, 2023
Meget imødekommende og professionelt personale på stedet, som er meget kompentente. Jeg har haft en rigtig god oplevelse med KompletFysio v. Lasse, hvor jeg følte mig set, og der blev taget godt hånd om mit problem.
Lotte Spanggaard
7. August, 2023
KompletFysio er den bedste fysioterapeut/fysioterapi, som jeg nogensinde har oplevet. Jeg bliver altid behandlet af Lasse (igennem 5 år), som er en af ejerne. Men har også modtaget behandling af andre. Alle er super professionelle, vidende inden for både deres specialer, men også generel fysioterapi. Der er også adgang til at få lindrende massage og akupunktør behandlinger. Jeg er kæmpe fan. Alle - men især Lasse - har hjulpet mig helt utroligt. Kan give klinikken mine allerbedste anbefalinger.
Josefine Minor Christensen
4. August, 2023
Jeg har gået hos Lasse fra KompletFysio i snart 6 år on/off, og jeg er aldrig gået derfra uden en mærkbar forbedret forskel. Lasse har særlig hjulpet med mine ryg/lænde problemer, og hans kompetente og lyttende væsen er en fornøjelse.

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.