Løberknæ

Løberknæ er en relativt hyppig løbeskade, som mange løbere vil møde på et tidspunkt i deres løbeår. Skaden skyldes en irritation i hæftet fra den store sene på ydersiden af knæet, og giver smerter ved løb.

Hvad er et løberknæ?

Et løberknæ er en tilstand, der opstår i knæet, når hæftet af den store sene på ydersiden af benet bliver irriteret. Denne sene kaldes Tractus Iliotibialis og er den længste sene i vores krop. Den starter lige under hoften, løber ned langs ydersiden af låret, passerer knæet og hæfter sig fast på underbenet lige under knæet.

Denne sene er tæt forbundet med bindevævshinden omkring benet, og den fungerer som en slags forstærkning af bindevævet i låret. Den reagerer også på belastninger, når vi bruger vores ben, knæ og hofter.

Når Tractus Iliotibialis passerer knæet, glider den henover en lille blære (slimsæk) for at mindske friktionen mellem knæets knogler og sene. Samtidig hæfter senen sig også på knoglehinden på underbenet.

Når senen bliver stiv eller irriteret, opstår der mere friktion mellem sene og slimsæk, hvilket kan føre til smerter, hævelse og ubehag. Samtidig kan den øgede spænding i senen også give smerter, da den trækker på knoglehinden under knæet.

Så kort sagt: et løberknæ er, når den store sene på ydersiden af knæet bliver irriteret, hvilket kan forårsage smerter og hævelse i området.

Hvad er symptomerne på et løberknæ?

Symptomerne på løberknæ er primært smerter på ydersiden af knæet under løb. I starten kan det være svært at mærke præcis hvor smerterne sidder, men efter noget tid bliver de stærkere og mere tydelige, så man ikke er i tvivl om, at det er ydersiden af knæet der gør ondt. Disse smerter opstår typisk efter noget tid under løb, og det ses oftest hos langdistanceløbere, maraton- eller crossterrain-løbere, samt hos dem, der for nylig har øget træningsintensiteten eller skiftet sko.

Selvom navnet antyder, at det primært er en løberelateret skade, ses denne skade også hos personer, der ikke løber, og den forekommer også hyppigt hos cykelryttere.

Smertens intensitet kan variere afhængigt af, hvor irriteret senen er. Hos nogle løbere kan smerterne først opstå sent under løbeturen, men efter noget tid kan de komme hurtigt efter starten af løbeturen.

Udstrækning af løberknæ

Udstrækning kan være en effektiv måde at lindre symptomerne på løberknæ for mange mennesker. Man kan udføre de klassiske strækøvelser, der fokuserer på at strække ydersiden af benet. Men i de senere år er det også blevet populært at bruge en foamroller til at rulle henover selve senen. Mens effekten af foamrolling stadig er til debat, rapporterer mange om symptomlindring, og der er tegn på, at foamrolling gør bindevævet i låret mere smidigt, hvilket kan forklare den smertelindrende virkning.

Løberknæ er en skade, der har en tendens til at vende tilbage, hvis den ikke behandles grundigt. Derfor er det vigtigt at få en grundig undersøgelse og følge behandlingsplanen, så du kan komme tilbage til træning uden smerter.

Hvordan behandler vi et løberknæ?

Behandlingen af løberknæ afhænger af, hvilken sportsgren der dyrkes. Der kan være tale om tilpasning af fx. sædehøjden, hvis du er cykelrytter, eller af løb hvis du er løber. Uanset sportsgren vil målet med behandlingen være at smertelindre, og at mindske irritationen så kroppen får en chance for selv at reparere skaden.

Behandling af løberknæ

Hvis du har været uheldig at få et løberknæ, så er det vigtigt, at du bliver undersøgt grundigt for at afdække, hvad der skal iværksættes af behandilng.

Hvis du løbetræner og har fået et løberknæ, så vil det ofte være nødvendigt at justere på mængden af løb i en periode. Samtidig vil man sætte ind med styrketræning og udspænding, ligesom det kan være relevant at supplere med medicinsk behandling med NSAID-kur (Non-steroid anti-inflammatory drugs). Det vil være relevant at kigge på dine løbesko, stilling og sporing af fod, ankel, hofte og knæ samt løbestil. Desuden vil det ofte give mening at smertelindre med fx K-laserbehandling og tapening, ligesom manuel behandling af senen næsten altid vil være en del af behandlingen.

Øvelser til løberknæ

Når det kommer til at behandle løberknæ, er træning af afgørende betydning, og der er forskellige aspekter, der bør tages i betragtning. Styrketræning spiller en vigtig rolle, da det kan bidrage til at stabilisere anklen, knæet og hoften. Den øgede stabilitet giver leddene mulighed for at bevæge sig mere naturligt og mindsker belastningen på senen, tractus iliotibialis. Det er især musklerne i balden, det er værd at fokusere på, da de ikke kun styrer bækkenets stabilitet, men også påvirker spændingen i den store sene.

Undersøgelser viser, at der kan være andre relevante øvelser ud over styrketræningen, afhængigt af hvad din krop har brug for for at komme sig over skaden. Det er vigtigt at tilpasse træningen til dine individuelle behov for at fremme helingen, og det står vi klar til at hjælpe med.

Fremragende
På basis af 65 anmeldelser
Yvonne Mørck
6. November, 2023
Jeg har haft ortopædiske indlæg det meste af livet, som har fungeret mere eller mindre godt. Ingen behandlere har dog noteret, at jeg har deforme tæer, således at min trædeflade er mindre end normalt. Det fik jeg konstateret hos en kompetent fysioterapeut hos Kompletfysio, som også fik tilpasset et særligt indlæg, Formthotics, til mine fødder. Det har gjort, at jeg nu kan gå længere end før uden smerter, og at jeg bedre kan holde balancen. Råd og vejledning af dygtige fagfolk er afgørende for den individuelle tilpasning af Formthotics indlæg. Yvonne Mørck (67 år)
Susanne Rosenild
14. Oktober, 2023
Emma Bjørn har hjulpet mig super professionelt gennem et udfordrende forløb med smerter. Hun ser på hele kroppen og den aktuelle situation jeg er i. Hun har en meget skarp og faglig vurdering og konkret behandling af det som skal til Hun kan se og mærke sig frem til hvor problemerne er. Gennem dialog om hverdagsforhold har jeg fået konkrete og realistiske råd og øvelser til at tage fat på. Og det hjælper! Uforbeholden anbefaling herfra!
iara hansen
5. Oktober, 2023
As the name says it is a complete physiotherapist and sports treatment towards rehabilitation. I was treated by the Physiotherapist Adam, very professional, careful, and mindful of providing information, and exercises for my specific needs. Back and full body treatment for complexes pain it is effective on his treatment. I can say that every day I felt better after each treatment. I highly recommend the place, the Physiotherapist works towards your full recovery and pain relief with confidence. After going to many places I can safely say this one is effective. About the place, Personnel are very polite and the premises are charming, extremely clean and cozy.
Stine
3. Oktober, 2023
Jeg har gået til Annes gravid- og efterfødselshold med begge mine børn og kan varmt anbefale det. Det har været med til både at minimere gener og styrke kroppen samtidig med at holdene er hyggelige at gå på.
Raffaella Di Molfetta
30. August, 2023
Very positive experience kompletFysio physiotherapy center is well organised, with equipment and machinery capable of responding to the various needs of patients. The availability and empathy of ADAMA and staff made my therapeutic journey light and almost fun, despite some inevitable pain. On the other hand, that was exactly what had brought me there!! 🙂 I really recommend Adam 🙂 !! Thanks again
Sarah Borrell
18. August, 2023
Dejlig behandling og kæmpe fremskridt med min skulder. Jeg fik nogle gode øvelser som jeg kan bruge på længere sigt.
Mette Matthiesen
10. August, 2023
Jeg har gået på Lineas ankelhold og kan kun anbefale det. Linea leverer med sin positive og energiske tilgang virkelig god træning 😊
Nanna Nielsen
9. August, 2023
Meget imødekommende og professionelt personale på stedet, som er meget kompentente. Jeg har haft en rigtig god oplevelse med KompletFysio v. Lasse, hvor jeg følte mig set, og der blev taget godt hånd om mit problem.
Lotte Spanggaard
7. August, 2023
KompletFysio er den bedste fysioterapeut/fysioterapi, som jeg nogensinde har oplevet. Jeg bliver altid behandlet af Lasse (igennem 5 år), som er en af ejerne. Men har også modtaget behandling af andre. Alle er super professionelle, vidende inden for både deres specialer, men også generel fysioterapi. Der er også adgang til at få lindrende massage og akupunktør behandlinger. Jeg er kæmpe fan. Alle - men især Lasse - har hjulpet mig helt utroligt. Kan give klinikken mine allerbedste anbefalinger.
Josefine Minor Christensen
4. August, 2023
Jeg har gået hos Lasse fra KompletFysio i snart 6 år on/off, og jeg er aldrig gået derfra uden en mærkbar forbedret forskel. Lasse har særlig hjulpet med mine ryg/lænde problemer, og hans kompetente og lyttende væsen er en fornøjelse.

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.