Hælspore

Hælspore er en betegnelse for smerter under foden. Tilstanden kan være meget generende.

Hælspore (Fasciitis plantaris)

Symptomer

Det hyppigste symptom ved hælspore er smerter under foden ved gang. Smerterne er typisk værst om morgenen,  i starten af træningspas og dagen efter, eller hvis man skal igang igen efter at have siddet stille et stykke tid.

Hvorfor får man hælspore?

Det er stadig ikke helt klarlagt, hvorfor nogle er så uheldige at få en hælspore. Det menes, at det kan skyldes en irritation eller forkortelse i bindevævet på kroppens bagside. Alt bindevævet på bagsiden af kroppen hæfter nemlig under foden, lige ved hælen, på knoglehinden til hælen. Knoglehinden indeholder mange nerveender og er derfor meget følsom, og derfor kan et træk her irritere hinden. Hvis hinden bliver irriteret er det, at man kan få hælspore.

Nogle ting disponerer for udvikling af hælsporen, hvis man har ændret hvordan man bruger sin krop og sit bindevæv. Det kan fx. være, hvis man pludselig er begyndt at løbe meget mere, længere eller på hårdere underlag end man plejer. Er du i tvivl om, om det er din sport der er skyld i din skade, så er en sportsfysioterapeutisk vurdering en god ide.

Behandling

Selvom hælspore kan være en langvarig og generende problemstilling, så er der heldigvis mange fysioterapeutiske behandlingsmuligheder.

Øvelser

En del af behandlingen vil bestå i hjemmeøvelser til din hælspore, hvor du arbejder med styrken og smidigheden i bindevævet under foden og i resten af kroppen.

K-laser

En af de bedste behandlingsmuligheder vi har for hælspore er at give det laserbehandling. Laserbehandling mindsker irritationen i knoglehinden, og virker derfor lidt som en blokade ville gøre det. K-laseren er en af de kraftigste på markedet, og vi har investeret i den nyeste model for netop at have gode behandlingsmuligheder på fx. hælspore og lignende tilstande.

Selvmassage

Nogle har gavn af at massere fødderne selv, enten med hænderne eller med en massagebold eller ball stick.

Aflastning

I perioder kan aflastning være en vigtig del af behandlingen. Det kan være, at der skal skrues ned for mængden af træning og anden belastning, og det kan også blive aktuelt at tape foden for at mindske belastningen på de samme strøg af knoglehinden.

En anden effektiv måde at aflaste en hælspore på, er ved at udforme et sæt Formthotics såler til fødderne. Sålerne fordeler trykket ved stand og gang anderledes, og aflaster derfor knoglehinden. Samtidig kan man få særligt stødarpsorberende Formthotics, Shock Stop, som også vil kunne mindske belastningen. En fysioterapeut vil kunne vurdere hvilke tiltag der er relevante for dig.

Træning

Det kan være svært at vide hvordan man skal træne hvis man har eller har haft en hælspore, især hvis man gerne vil træne på højere plan end man gør nu, eller skal tilbage til en sport. Hvis du er sportsaktiv og får en hælspore, er det en god ide med en vurdering hos en sportsfysioterapeut.

Akupunktur

Nogle har – ud over ovenstående – også god gavn af at få akupunkturbehandling på fødder eller lægge. Nålene kan normalisere trækket i bindevævet ned igennem benene, så det ikke udøver så stort et træk i knoglehinden.

Fremragende
På basis af 91 anmeldelser
Rikke Emilia Klok Sander
4. April, 2024
Jeg er kommet hos først KuhreFysio og senere KompletFysio under og efter graviditet. Under graviditet har jeg modtaget behandling af svære bækkensmerter, hvilket løbende har øget mit funktionsniveau og lindret betragteligt. Til første behandling ankom jeg krummet sammen i smerte og tudende, hvilket allerede blev tryllet MEGET bedre efter én time. Kæmpe anbefaling af Anne og Pia, hvis du har graviditetsgener. Til behandling af respirationsgener, astma og længerevarende hoste er jeg kommet hos Emma. Hun får også min varmeste anbefaling. Alle er de yderst kompetente, initiativrige og meget, meget behagelige. Jeg har til enhver tid følt mig respekteret og taget alvorligt, hvilket ellers kan være en udfordring, især med graviditetsrelaterede skader og smerter. Stuhr 5-tal fra mig
Sascha Thoning
25. Marts, 2024
Pia Grønhøj er både dygtig, lydhør, hyggelig og tålmodig. Stor anbefaling herfra.
Chris Poole
23. Marts, 2024
Emma er en meget dygtig fysioterapeut. Hun har hjulpet mig med nogle problemer der bl.a. stammer fra mange års arbejde som fløjtenist. Hun fandt meget hurtigt hvor og hvordan at problemerne kunne forbedres. Hun kan anbefales til alle, men især til musikere der oplever gener når de spiller.
Jeanette Broe
11. Marts, 2024
Virkelig kompetente fys - uanset hvem jeg har været i forløb med. Fordi de alle har forskellige specialer er der altid en der kan det man har brug for! Kommer aldrig til at gå andre steder igen.
Afet Zilbeari (Dobroshti)
27. Februar, 2024
Godt service
Torbjørn Rosvoll
23. Februar, 2024
Dyktige folk!
nicoo E
21. Januar, 2024
Jeg kan varmt anbefale Adam Thagesen han er virkelig en sød og rar person, meget forstående og lyttende, og bedst af alt så kan han virkelig sit kram. 10 stjerner herfra
Audrux B
9. November, 2023
Jeg har gået til fysiopilates hos Pia i over et år. Det er hver gang en god oplevelse, som giver mere overskud til min hverdag. Jeg er næsten kommer helt af med mine smerter i lænd, så jeg vil helt klart anbefale denne blide form for træning hos Pia.
Yvonne Mørck
6. November, 2023
Jeg har haft ortopædiske indlæg det meste af livet, som har fungeret mere eller mindre godt. Ingen behandlere har dog noteret, at jeg har deforme tæer, således at min trædeflade er mindre end normalt. Det fik jeg konstateret hos en kompetent fysioterapeut hos Kompletfysio, som også fik tilpasset et særligt indlæg, Formthotics, til mine fødder. Det har gjort, at jeg nu kan gå længere end før uden smerter, og at jeg bedre kan holde balancen. Råd og vejledning af dygtige fagfolk er afgørende for den individuelle tilpasning af Formthotics indlæg. Yvonne Mørck (67 år)
Susanne Rosenild
14. Oktober, 2023
Emma Bjørn har hjulpet mig super professionelt gennem et udfordrende forløb med smerter. Hun ser på hele kroppen og den aktuelle situation jeg er i. Hun har en meget skarp og faglig vurdering og konkret behandling af det som skal til Hun kan se og mærke sig frem til hvor problemerne er. Gennem dialog om hverdagsforhold har jeg fået konkrete og realistiske råd og øvelser til at tage fat på. Og det hjælper! Uforbeholden anbefaling herfra!

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.