Forstuvninger

Forstuvninger er en akut skade, som ikke er farlig,
men alligevel kan være meget generende.
Den rigtige træning er afgørende for at forebygge gentagne forstuvninger.

Hvad er en forstuvning?

Forstuvninger og opstår, når ledbåndene, der forbinder knoglerne i et led, og ligger beskyttende rundt om leddet, overstrækkes. Ofte kan en sådan overstrækning ske fordi man kommer for langt ud i yderstilling i en pludselig bevægelse, eller fordi underlaget har en fordybning man ikke havde opdaget.

En forstuvning er smertefuld, og kan resultere i hævelse, blå mærker og nedsat mobilitet. De led i kroppen der er mest udsat for at blive forstuvede er er ankler, knæ, håndled og fingre. Rigtig mange mennesker oplever på et tidspunkt i deres liv at få en forstuvning, men selvom det er en almindelig skade er det vigtigt at have opmærksomhed på at hjælpe leddet godt tilbage igen. Det skyldes, at det pludselige og hårde stræk i ledbåndet river nogle små nerveceller over, som er vigtige for leddets fremtidige stabilitet. Heldigvis kan man træne disse celler op igen, så du igen kan opnå fuld funktion og minimere risikoen for fremtidige skader.

Forstuvning af anklen

Anklen er det led i kroppen, som er aller mest udsat for forstuvninger. Dét gælder især i retningen udad, altså hvor undersiden af foden peger indad, og kroppens vægt lander på ydersiden af foden, der er vredet udad.

En af grundene til, at dette område er særligt udsat er, at de ligamenter der holder anklen på plads på ydersiden, ikke er så stærke. Især et af dem, ligamentum talofibulare anterior, kan kun tåle en belastning på 20 kg før det bliver for meget. Så hvis man vrikker om, og får meget af kroppens vægt ud på siden af foden, så skal der ikke så meget til før dette ledbånd bliver enten forstuvet, eller – endnu værre – springer helt eller delvist.

En forstuvning i anklen vil ofte betyde, at man har svært ved at støtte på foden i en kortere periode, og at den bliver hævet og gør ondt. Hævelsen vil oftest ses på ydersiden af foden.

Nogle gange kan man være i tvivl om den er brækket eller forstuvet, og da kan det være en god idé at opsøge en fysioterapeut eller læge, som kan hjælpe med at vurdere om det er den ene eller anden skade – der er nemlig forskel på behandlingen af de to forskellige skader.

Forstuvninger af anklen er også særligt problematiske ift. beskadigelse af stillingssansen i ligamenterne i anklen. De fortæller hjernen hvad foden laver, og hvis de bliver ødelagt i en forstuvning har hjernen svært ved at forstå hvad ankel og fod – som jo er kroppens base – laver af bevægelser. Det er derfor rigtig vigtigt at få hjælp til at genoptræne anklen efter en forstuvning. Det er sjældent et langvarigt projekt, men det kan hurtigt betale sig, fordi risikoen for en genforstuvning er meget høj uden genoptræning. Hos fysioterapeuterne på Frederiksberg kan du få et tilpasset øvelsesprogram, som du kan udføre hjemme, og derved følge din forstuvede ankel trygt tilbage til normal funktion.

Skade på stillingssansen (proprioceptionen) efter en forstuvning

Når man får en forstuvning, så vil de fleste være mest optagede af de umiddelbare symptomer – hævelse og smerte, og besvær med at bruge den ramte kropsdel. Men faktisk er en af de mest problematiske vævsskader i en forstuvning dem man ikke kan se eller mærke, og som ofte først giver problemer lang tid efter opheling af det skadede ligament.

Ligamenter er ledbånd, som stabiliserer et led, men som også er meget vigtige ift. kontrollen og stabiliteten af det led. Ligamenter er nemlig tæt besat af små nerveender, proprioceptorer, som fortæller hjernen hvilken bevægelse der er i ligamenterne rundt om leddet. Hjernen omsætter signalerne til en 3D-model af, hvor leddet er og hvor langt leddet kan bevæge sig uden vævvsskade.

Når man får en forstuvning, så ødelægges proprioceptorerne, og hjernen får sværere ved at styre leddet på en sikker måde. Derfor ser vi desværre hyppigt at klienter kommer ind og har fået den ene forstuvning efter den anden samme sted. For hver forstuvning ryger flere og flere proprioceptorer, og risikoen for næste forstuvning stiger og stiger.

Men heldigvis er proprioceptorerne meget trænbare – de reagerer godt på træning og kommer sig også ret hurtigt. Så selvom man har været uheldig at forstuve fx en ankel igen og igen, så kan man med den rette træning styrke proprioceptorerne og hjernens kontrol med leddet.

Behandling af forstuvninger

Ofte er en forstuvning nem at genkende, især hvis man har haft det før. Men en fysioterapeutisk behandling af en forstuvning vil alligevel altid begynde med en grundig undersøgelse for at fastlægge, at det faktisk er en forstuvning og ikke fx en fraktur i stedet. Undersøgelsen kan omfatte undersøgelse med hænderne, funktionelle tests og evaluering af dit bevægelsesmønster. Vi kan hjælpe med at smertelindre ved at anvende forskellige teknikker, såsom massage, terapeutiske øvelser, laser og tape.

Pga risikoen for påvirkning af stillingssansen vil fysioterapeutisk behandling af en forstuvning ikke kun mønte sig på smertelindring og afhjælpning af hævelse, men også i høj grad på, at leddets nerveceller kommer til at virke optimalt igen, så du minimerer risikoen for nye forstuvninger senere. 

Det kan også være aktuelt at overveje indlæg, hvis der er biomekaniske forhold i foden som gør den mere udsat for skader. På klinikken bruger og tilpasser vi Formthotics, som vi har meget god erfaring for at bruge til en lang række forskellige problemstillinger.

Vi har dygtige sportsfysioterapeuter på Frederiksberg siddende klar, til at kortlægge og afhjælpe din skade, så du kan komme godt videre. Kontakt os idag, og kom hurtigt igang.

Fremragende
På basis af 101 anmeldelser
Allan Hansen
25. Juni, 2024
Adam hos KompletFysio er en utrolig dygtig fysioterapeut. Fra første besøg følte jeg mig godt taget imod og i gode hænder. Adam lytter til sine patienter og tilpasser behandlingen efter ens behov. Hans behandlinger har hjulpet mig meget, og de øvelser, han har anbefalet, har gjort en stor forskel i min hverdag. Jeg kan varmt anbefale Adam.
Ole Bjørn Andersen
18. Juni, 2024
Jeg har fået og får behandling af Nicklas. Det er en meget kompetent behandling, som har nedsat antallet af dage med spændingshovedpine. Jeg kan kun anbefale KompletFysio.
Claus Rasmussen
9. Juni, 2024
Blev opereret for en overrevet akillessene i oktober 23. Var til to konsultationer i slutningen af januar 24, og derefter på et "ankelhold" en gang om ugen frem til slutningen af april 24. Fik rigtig god vejledning og træning, samt gode råd til hjemmetræning. Kunne i slutningen af april gå 15 km uden problemer. Behandlingen var meget kompetent og der var en behagelig stemning.
Luis Grau
14. Maj, 2024
After becoming a father, the back gets surely compromised… I had a Great massage and service by Andreas, will definitely visit again.
Sebastian Billstrøm
13. Maj, 2024
Jeg har været hos Nicklas i snart et års tid og han har hjulpet mig igennem mange skader. Han kan virkelig anbefales og han er klart den bedste fys jeg har haft, by far.
Andreas Norup
28. April, 2024
Jeg kan stærkt anbefale Rasmus Frederiksen. Rasmus hjalp mig videre med mit løberknæ med nye øvelser, massage og laserbehandling. Lyttende og professionel.
Mathilde Holberg
28. April, 2024
Jeg havde et forløb hos Rasmus, til er længere forløb ang. mit knæ. Det var en super god individuel tilrettelagt behandling, jeg var yderst tilfreds, og kommer helt klart igen, hvis der skulle opstå noget andet. :)
Mathias Ørum
28. April, 2024
Jeg var et smut forbi Rasmus Frederiksen hos KompletFysio med et ankel problem. Behagelig oplevelse gennem hele behandlingsforløbet, sørger for at du forstår din situation og hvad der kommer til at ske fremadrettet! Professionel tilgang og venlig. Jeg kan varmt anbefale Rasmus!
Joanna Lopacinska
25. April, 2024
Det var rart at få professionel hjælp fra Nicklas
Taus Edwards
17. April, 2024
Professionel og kompetente behandlere der virkelig forstår sig på ens problem. Klinikken er hyggelig og sammen med personalet danner det en kanon atmosfærer. Efter 4 intense behandlinger hos Adem er min ryg igen god

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.