Okklusionstræning

Effektiv genoptræning og præstationsoptimering.

Okklusionstræning

Okklusionstræning, også kendt som kaatsu eller Blood Flow Restriction-træning, er en træningsform der de senere år har vundet større og større indpas både for den almindelige sportsudøver og i elitesportsverdenen.

Okklusionstræning er helt genialt, fordi det medfører de samme fysiologiske forandringer i muskler, sener og led som meget tung styrketræning, men ikke belaster strukturerne lige så hårdt. Derfor er okklusionstræning særlig gavnlig for personer med slidgigt samt til genoptræning efter skader.

Hvad er Okklusionstræning?

Okklusionstræning er en træningsmetode, hvor man bevidst nedsætter blodforsyningen til den arm eller det ben man træner. Man sænker blodforsyningen ved at bruge okklusionsbånd eller okklusionsstropper, som bindes stramt rundt om armen eller benet og dermed delvist afklemmer blodkarrene. Begrænsningen af blodgennemstrømningen til musklerne under træningen skaber en række fysiologiske reaktioner i kroppen, som har vist sig at være meget gavnlige.

Ideen om at træne med nedsat blodforsyning stammer fra Japan, hvor træningsmetoden blev udviklet af dr. Yoshiaki Sato i 1960’erne for at at hjælpe patienter med muskelatrofi. I dag bruges okklusionstræning bredt til både genoptræning og præstationsoptimering, og det er et “hot topic” inden for forskning, fordi det viser sig at der er flere og flere sidegevinster ved træningen.

Studier har vist, at okklusionstræning kan øge muskelmasse, styrke, heling og udholdenhed. Forskning har også peget på, at de fysiologiske ændringer, der sker under okklusionstræning – fx øget produktion af væksthormon og muskelprotein – ikke kun skaber en påvirkning lokalt (der hvor man bruger musklerne under træningen), men i hele kroppen.

Men er det ikke farligt..?

Det kan lyde naturstridigt at træne med mindre blod til musklerne, når vi nu ved at man normalt har brug for blod til at transportere ilt og næringsstoffer rundt. Men fordelen ved at træne med mindre blod er, at musklerne så reagerer på det ændrede “hårdere” miljø, og simpelt hen skruer op for både ydeevnen og hormonpåvirkningen.

Det er vigtigt at bemærke, at okklusionstræning ikke er for alle. Enkelte sygdomme eller tilstande ved vi simpelt hen ikke nok om til at kunne vurdere om det er gavnligt eller sikkert at træne på denne måde.

Desuden er det af højeste vigtighed, at man ved præcis hvor meget tryk der skal til at ramme den specifikke procentuelle afklemning af blodkarrene, som er nødvendig. Vi mennesker har nemlig ikke samme tryk i blodkarrene i fx benet, så derfor er man nødt til at vide hvordan man beregner og dernæst rammer trykket helt præcist.

Derfor er okklusionstræning ikke noget man bør prøve hjemme, men i stedet noget man bør se på hos en okklusionsspecialiseret fysioterapeut.

Hos KompletFysio har vores sportsfysioterapeut Rasmus været på efteruddannelse i okklusionstræning, og i træningen bruger vi kvalitetsmanchetter fra Occlude til at sikre en fuldstændig præcis afklemning, der er tilpasset dig og dit individuelle tryk i karrene i din krop.

For de fleste vil der være let ubehag forbundet med okklusionstræning, men det ophører kort efter endt træning, og din fysioterapeut kan altid hjælpe med at vejlede dig ift intensitet og teknik.

Okklusionstræning og Genoptræning

Okklusionstræning er meget relevant til genoptræning, især for dem, der har brug for at genvinde styrke efter en skade eller operation, men samtidig skal skåne fx et ledbånd. Når blodgennemstrømningen begrænses under træningen, aktiveres musklerne på en måde, der øger muskelmasse og styrke, selv ved lavere vægtbelastninger. Dette er afgørende for dem, der skal genoptræne og endnu ikke er clearet til tung belastning i begyndelsen af deres rehabiliteringsproces.

Okklusionstræning benyttes også til at reducere muskelatrofi (tab af muskelmasse), som vil opstå som følge af immobilisering efter en skade. Ved at stimulere musklerne, kan okklusionstræning hjælpe med at bevare og genopbygge muskelstyrken, selvom bevægeligheden er stærkt begrænset.

Okklusionstræning og Slidgigt

Lider man af slidgigt, kan det være svært at træne på grund af smerte og begrænset mobilitet. Okklusionstræning kan være en effektiv løsning, hvor man med lille belastning på leddet kan opnå samme effekt som meget tung styrketræning. Fordi træningen udføres med lavere vægtbelastning, reduceres stress og belastning på leddene. Samtidig kan øget muskelstyrke og muskelmasse hjælpe med at støtte og beskytte de berørte led, hvilket kan lindre smerter og forbedre funktionen. Noget tyder desuden på, at de væksthormoner der udløses i kroppen pga træningen kan have en positiv effekt på de ramte led.

Okklusionstræning for Elitesportsudøvere

Okklusionstræning er også blevet populært blandt elitesportsudøvere, der søger at optimere deres træningsresultater. Studier har vist, at okklusionstræning kan øge muskelmasse og styrke selv ved lavere intensiteter sammenlignet med traditionel styrketræning. Dette kan være en fordel, når sportsudøvere skal minimere risikoen for overbelastningsskader eller når de ønsker at variere deres træningsrutine. Og samtidig er okklusionstræning oplagt, hvis man som elitesportsudøver skal opereres og har brug for at vedligeholde eller genvinde styrken efter fx en skade.

Okklusionstræningsprogram

Et effektivt okklusionstræningsprogram indebærer omhyggelig planlægning og supervision. Det er vigtigt at anvende korrekte okklusionsbånd eller okklusionsstropper, som både er brede og lange nok til ens kropsbygning, og som kan ramme et præcist beregnet tryk.

De anbefalede retningslinjer for tryk og varighed skal overholdes, og ligesom anden træning skal programmet være skræddersyet til individets behov og mål, for at få det største udbytte.

Eksempler på okklusionstræningsøvelser omfatter knæbøjninger, benspark, bænkpres og curls for overkroppen.En fysioterapeut kan hjælpe dig med hvilke øvelser der er relevant for dig.

Hvordan kommer jeg igang?

Hos vores sportsfysioterapeut Rasmus kan du få en indivudel vurdering af, om okklusionstræning er sikkert og relevant for dig. Hvis I sammen beslutter, at det er en god ide at fortsætte, vil Rasmus udføre nogle målinger på dig for at finde ud af hvilket tryk du har brug for under træningen. Dernæst vil I kunne gå igang med selve træningen.
Rasmus har også et okklusionshold, hvor man kan træne med andre og have adgang til at bruge okklusionsudstyret.

Kontakt Rasmus og hør mere om muligheden for individuel træning eller holdtræning.

Fremragende
På basis af 122 anmeldelser
Roesgo Gaming
30. April, 2025
Mit forløb hjalp meget med min smerter. Adam er flink og udfører 100% et godt stykke arbejde med stor empatisk forståelse og finder en god måde at tale til lige præcis den motivation, som du har brug for. Kæmpe anbefalinger.
Mohammad Mohammad
28. Marts, 2025
Startede hos Rasmus hos KompletFysio og det var den helt rette beslutning! Jeg startede hos ham efter en korsbåndsoperation for at genoptræne mit knæ, han var klasse gennem hele forløbet og fik mig tilbage til fodbolden stærkere og med mere selvtillid end før! Jeg kan med 100% sikkerhed anbefale ham!
Torbjørn Rosvoll
28. Marts, 2025
Dygtige folk! Både Andreas og Rasmus må anbefales - to sjove gutter med masser af humor og kundskab.
Malou Maxine
18. Marts, 2025
Jeg har været i et fys- og åndedræts forløb med Emma Bjørn Wiwe hos KompletFysio på Frederiksberg. Jeg mødte hende igennem et åndedræts foredrag på min uddannelse, og blev interesseret i hendes holistiske åndedræts og bindevævs tilgang. Hun har hjulpet mig med at optimere en åndedræts ubalance og identificeret et smerte/problem i min lænd, hvilket jeg har gået rundt med i længere tid. Jeg oplevede Emma som en nærværende, dygtig og rar person og behandler, og jeg kan anbefale hendes holistiske behandling. Jeg synes, at det var irriterende at skulle huske behandlings lagen til hver session, og savnede en overskuelig prisliste samt øvelses oversigt, men ellers har det været godt at gå hende :-)
Henrik Kjar
17. Marts, 2025
Jeg var første hos en anden klinik, men fik anbefalet Adam Elmdal Thagesen. Han har behandlet en kompleks skulderskade, hvor jeg døjede med smerter efter et voldsomt fald. Adam har arbejdet systematisk med skiftevis at kortlægge muskelspændingerne, give målrettet massage og præcis instruktion af øvelser. Efterhånden som de enkelte muskler blev løsnet opstod spændinger i andre muskler. 3 gange med ny kortlægning og nye øvelser. Samtidig har jeg fået integreret øvelserne med styrketræning til kajak, hvor Adam kan bruge sine store viden og erfaring med sportsskader. Det var et koncentreret forløb på 7 uger, og jeg kan kun anbefale Adam Elmdal Thagesen. Henrik 64 år.
Gustav B
15. Marts, 2025
Havde i en længere tid gået hos en anden fysioterapeut, hvor jeg ikke så nogen forbedring. Jeg tog derfor kontakt til Adam, som hurtigt fandt roden til min skade, og jeg så på kort tid så en stor forbedring med min skade. Havde et fremragende forløb hos ham. Kæmpe anbefaling!
Johanna J
12. Februar, 2025
Jeg kan varmt anbefale Adam som behandler. Med sin helhedsorienterede, lyttende og nærværende tilgang er han utrolig professionel og dygtig!
Anders Aarby
7. Februar, 2025
Markant fremgang allerede efter første besøg. Fagligt dygtig personale, man føler sig set og hørt i processen. Meget positiv oplevelse og stor hjælp. Kan klart anbefales!
Frederik Darmer
31. Januar, 2025
Rigtig godt sted, jeg har både haft forløb med Nicklas og Adam, begge er utrolig kompetente, imødekommende, og har enorm stor viden omkring andre faktorer som også kan have en effekt på de gener man har. Kæmpe anbefaling, jeg går i hvert fald ikke andre steder hen lige foreløbig.
mads steensen
30. Januar, 2025
Havde et forløb med Adam, hvilket jeg var rigtig tilfreds med. Der var høj faglighed og god sparring igennem hele forløbet. Kan helt klart anbefales

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.