Væske i kroppen
Væskebalancen er afgørende for at opretholde kroppens normale funktioner, men nogle gange oplever man at have væske i kroppen på en uhensigtsmæssig måde.
Kroppen består primært af væske, der udgør omkring 60% af en voksens vægt. Denne væske er fordelt i celler, væv, organer og blodbanen. En sund væskebalance opretholdes gennem væskeindtag, gennem drikkevarer og fødevarer, og udskillelse gennem urin, sved og afføring. Men opstår der en ubalance eller påvirkning af balancen, kan man opleve det ubehagelige fænomen at have væske i kroppen.
Vand i kroppen som gravid
Graviditet er en særlig tid i en kvindes liv, hvor hendes krop gennemgår en række betydningsfulde ændringer for at støtte fosterets vækst og udvikling. En af disse ændringer er en dramatisk stigning i den samlede mængde af væske i kroppen. Dette skyldes flere faktorer, herunder hormonelle ændringer, øget blodvolumen og udviklingen af moderkagen. Hormonpåvirkningen og den ekstra mængde væske i kroppen vil gøre, at der både er mere væske i kroppen som udgangspunkt, og at tilbageløbet af væsken til blodbanen og hjertet er dårligere. Det kan være stærkt generende at have væske i kroppen, og går ofte ud over komforten for den gravide.
Graviditet medfører bl.a. en betydelig stigning i den samlede mængde blod i kroppen. Dette er nødvendigt for at opretholde en tilstrækkelig blodforsyning til både moderen og fosteret. Den øgede blodmængde betyder, at kroppen skal bevare mere væske for at opretholde blodets normale konsistens og blodtryk.
Når der opstår øget væsketryk i den gravides krop, vil væsken oftest samle sig i især ben, fødder og hænder. Dette kalder man ødem.
Heldigvis kan man gøre en hel del for at minimere generne fra væsken i kroppen.
Man kan behandle med hænderne for at hjælpe væsken tilbage i vævet igen, hvilket ofte vil give øjeblikkelig lindring. Man kan også lære øvelser, som kan hjælpe med at omfordele væsken i løbet af dagen. Og til sidst kan det være relevant at kigge på hvordan du fx sidder, om støttestrømper er relevant, og evt hvad du spiser – for at se om væskeophobningen kan minimeres yderligere.
Vi har flere dygtige fysioterapeuter der er eksperter i gravidbehandling, og som kan vejlede og hjælpe dig med både væske i kroppen og øvrige graviditetsgener.
Vand i kroppen efter fødsel
Efter fødslen gennemlever kvinder en række fysiologiske ændringer, der påvirker deres væskebalance. Under fødslen mistes en betydelig mængde væske, både i form af sved, blodtab, fostervand og ved udstødelsen af moderkagen. Hvis moderen vælger at amme, vil dette også have en stor indvirkning på hendes væskebalance. Produktionen af modermælk kræver øget væskeindtag, da mælken består af en betydelig mængde vand.
I døgnene umiddelbart efter fødslen kan der desuden opstå en temmelig stor ophobning af væske pga de store skift i hormonniveauer. Dette er helt normalt, men kan være meget generende.
Det bedste man kan gøre efter fødslen er at drikke rigeligt med vand, lave venepumpeøvelser og – når du er klar – begynde at genoptræne bækkenbunden, som er vigtig for tilbageløbet af væske i kroppen. Du kan læse mere om træning efter fødsel på vores side om efterfødselstræning.
Væske i kroppen ved menstruation
Ud over de store forandringer i forbindelse med graviditet og fødsel, oplever mange kvinder også ændringer i deres krops væskeniveauer i løbet af menstruationscyklussen. Udsvinget i væskeniveauet kan påvirke deres velvære og aktivitetsniveau.
Under selve menstruationen kan hormonelle svingninger, især østrogen og progesteron, påvirke væskebalance og føre til øget væskeretention. Dette kan resultere i hævelse og ømhed i bryster og maven samt generel oppustethed og ubehag.
Heldigvis kan disse gener lindres hos en fysiotereapeut. Lette træningsøvelser kan fremme cirkulationen og reducere hævelse, og strækøvelser kan bidrage til at lindre symptomerne.
Væske i kroppen ved stress
Væskebalancen i kroppen kan også blive påvirket betydeligt af stress.
Når en person oplever stress, udløses kroppens kamp-eller-flugt respons, der påvirker flere systemer, herunder både hormonelle og neurologiske. Ændringer i især kroppens hormonniveauer vil påvirke væskebalancen på flere måder.
Stress øger først og fremmest produktionen af stresshormoner som cortisol. Stresshormoner kan påvirke kroppen til øget vandladning og efterfølgende let dehydrering. Stress påvirker desuden fordøjelsessystemet ganske kraftigt, fordi det ikke er så praktisk at skulle på toilettet imens man bliver jagtet af en løve. Kroppen gemmer affaldsprodukterne væk, indtil der er “sikkert igen”, og det betyder at stress kan få fordøjelsen til at gå mere eller mindre i stå. Symptomerne på dette vil være oppustethed og forstoppelse, og forstoppelsen vil påvirke væskefordelingen i kroppen.
Og slutteligt kan stress øge hjertefrekvensen og blodtrykket, hvilket kan påvirke blodvolumen og dermed væskebalance.
Studierabat
Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.
Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder
KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.