Løbeskader

Løbeskader kan udgøre en stor udfordring hvis man gerne vil fortsætte med at løbe. Her på siden kan du læse mere om de forskellige typer løbeskader, og hvornår du skal søge behandling.

Hvorfor får man løbeskader?

Når man pludselig står med symptomer på en løbeskade kan det være svært at afgøre hvorfor man pludselig har fået en skade. Måske er skaden sket akut efter fx et fald, og så er det nemmere at gennemskue. Men skaden kan også komme snigende over tid, eller man kan være i tvivl om de smerter man har overhovedet har noget med løb at gøre.

Her kan du blive klogere på, hvorfor man får løbeskader.

Akutte løbeskader

Akutte skader er skader som skyldes en hurtig belastning ud over hvad vævet kan tåle, fx ved slag på vævet. Akutte skader opstår derfor pludseligt – ofte som et smæld, vrid, fald eller slag, og kan være en fiberskade, forstuvning eller lignende. Der vil ofte være pludselig smerte, evt. stivhed og hævelse. Er du i tvivl om du har fået en akut løbeskade, så stop din løbetur, og gå hjem og behandl skaden som man behandler akutte sportsskader helt generelt. Du kan læse mere om hvordan du gør her. Efter den helt akutte fase har mange stor gavn af hjælp fra en sportfysioterapeut.

Overbelastningsskader

Overbelastningsskader opstår, når du – over tid -belaster vævet lidt for meget. Overbelastningsskader opstår ofte snigende, over lang tid, eller når belastningsniveauet øges pludseligt. Nogle gange kan det ligne en akut skade, men er snarere dråben der fik bægeret til at flyde over på en overbelastningsskade der har været længe undervejs. Har man tendens til dysfunktioner eller fejlstillinger i kroppen, vil man ofte have øget risiko for at få en overbelastningsskade. En sportsfysioterapeut som ser på helheden kan hjælpe med at forebygge løbeskader.

Langvarige løbeskader

Hos nogle ser man, at skaden varer i flere måneder uden bedring, eller at samme skade altid opstår med det samme, når man begynder at løbe igen. Så taler man om langvarige løbeskader. Før kaldte vi dem kroniske, men selvom en skade er blevet dømt som “kronisk” er det ikke udelukket at den kan bedres, så vi kan bedre lide udtrykket “langvarig” nu.

En langvarig løbeskade begynder typisk som enten en akut skade eller især en overbelastningsskade – som så ikke lægger sig igen, men i stedet bliver ved med at give symptomer.

Døjer man med en langvarig løbeskade så er der al mulig grund til at få en kompetent sportsfysioterapeut til at kigge på den. Ofte er der mulighed for at kigge på kroppens samlede ressourcer, og skrue på de rigtige knapper, så vi kan hjælpe kroppen godt igang med at reparere skaden effektivt.

Læs mere om forskellige typer løbeskader

Løberknæ

Løberknæ er en tilstand hvor hæftet af den store sene på ydersiden af låret er irriteret. Senen løber fra forsiden af bækkenet og hæfter på ydersiden af benet lige under knæet. Hvis senen bruges meget over en længere periode (fx under løb), kan hæfte begynde at gøre ondt. Læs mere om løberknæ her.

Ankelsmerter eller forstuvninger

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Skinnebensbetændelse

Skinnebensbetændelse dækker over en kraftig irritation i muskler eller fascier i underbenet. Typisk kommer skaden over en længere periode, og det kan være svært at komme af med irritationen igen hvis ikke man får hjælp til træning og behandling af irritationen. Bl.a kan K-laserbehandling være ganvligt. Du kan læse mere om K-laserbehandling her.

Knæsmerter

En af de mest almindelige løbeskader er knæsmerter. Smerterne kan både skyldes en irritation i muskler, sener eller fascievæv i eller omkring knæet, men kan også være tegn på, at menisken i knæet er presset. Smerter i knæet kan dog også skyldes biomekaniske forhold eller dysfunktioner andre steder i kroppen, fx i anklen eller hoften. Læs mere om knæskader her.

Springerknæ

Har man fået springerknæ, så skyldes det at senen fra den store knæstrækkermuskel på lårets forside er blevet irriteret. I senen ligger også knæskallen, og under knæskallen hæfter senen på forsiden af underbenets største knogle. Irritation her kan skyldes spring, men også løb. Læs mere om springerknæ her.

Hofte- eller lyskesmerter

For nogle løbere er skaden de møder diffus. Det kan fx være smerter i området omkring hoften, altså på siden af hoften eller bækkenet, eller dybt i i siden af balden. Det kan også være smerter i lysken, som er området hvor låret sidder fast på torsoen.

I begge områder ligger der en del sener og muskler, som kan blive irriterede ved løb. Du kan læse mere om hoftesmerter her, og om lyskeskader her.

Iskias/piriformissyndrom

Har man en (evt skjult) tendens til at få problemer med iskiassmerter, så kan løb nogle gange forværre tilstanden, eller få den til at bryde ud for første gang.

Iskias er en tilstand, hvor musklerne dybt i balden (bl.a. piriformis – deraf også navnet “piriformissyndrom”) bliver irriterede, og så igen irriterer den store iskiasnerve der løber fra bækkenet, ned i balden og videre ned i benet. Iskias kan give symptomer som smerter i balden eller ned i benet. Læs mere om iskias her. 

Rygsmerter

Løb er en sport hvor kroppen udsættes for en del stød eller “impact”. Egentlig er det kun positivt, at vævet skal vænnes til at håndtere små stød op igennem kroppen, for de fleste vævstyper reagerer meget positivt på at blive eksponeret for impact. Men hos nogle er ændringen for pludselig, eller måske døjer man med andre tilstande i kroppen som gør det sværere for vævet at håndtere. Derfor ser vi, at nogle får smerter i ryggen når de prøver at løbe. Du kan læse mere om rygsmerter her.

Smerter i foden

Når man tænker på løb og på belastningen af kroppen, så vil mange nok tænke at fødderne virkelig belastes når man løber. Og det er også helt rigtigt, at fødderne er de første til at skulle absorbere det stød der kommer op igennem kroppen hver gang vi lander på foden. Derfor ser vi, at man kan få smerter i foden, især i starten når man påbegynder løbetræning. Smerterne kan have mange forskellige årsager, alt fra låsninger i fodroden til nedfalden forfod eller hælspore. Du kan læse mere om fod- og ankelskader her.

Hælspore/fasciitis plantaris

Hælspore er et udtryk for, at overgangen mellem bindevævet under foden og knoglerne i foden er temmelig irriteret. En sådan irritation kan opstå hvis man fx begynder at løbe og går for hurtigt frem med træningen, men den kan også påvirkes af andre faktorer. Hælspore kan desværre være en både meget smertefuld og langvarig tilstand. Du kan læse mere om hælspore her.

Behandling af løbeskader

Uanset hvilken løbeskade du er rendt ind i, kan man heldigvis ofte gøre en hel del for at komme skaden til livs. Det kan handle om at ændre på hvor langt eller hurtigt du løber, eller på terræn eller fodtøj. Men det kan også handle om at kigge på, hvordan hele kroppen fungerer som en helhed, og hvordan de muskler og led som er en del af løbebiomekanikken arbejder. Findes der irritationer, skal disse aflastes og dæmpes, og der skal lægges en plan for, hvordan man mindsker symptomerne på sigt, og undgår tilbagefald.

Fysioterapeutisk behandling af løbeskader

Første skridt i den fysioterapeutiske behandling af løbeskader vil være en grundig udredning af, præcis hvilken skadesmekanisme der er tale om hos dig. Dernæst vil din fysioterapeut sammen med dig lægge en plan for behandling og opfølgning på din skade. Selve behandlingen kan bestå af manuel behandling af muskler, sener eller fascie, men også tapening, træning, øvelser eller behandling med akupunktur eller K-laser.

På vores fysioterapiklinik på Frederiksberg står vores dygtige sportfysioterapeuter klar til at hjælpe dig. Du kan bestille tid online, men du er også altid velkommen til at kontakte klinikken eller sportsfysioterapeuterne direkte, hvis du har spørgsmål til din skade.

Fremragende
På basis af 104 anmeldelser
frederik-emil dahm-rasmussen
15. Juli, 2024
Andreas fra komplet fysio har behandlet mange af mine skader. Jeg har altid oplevet en god behandling samt kvalificeret og seriøs genoptræningsforløb, der har fået skader til at gå væk. Kæmpe anbefaling af komplet teamet herfra
Joséphine Helena
1. Juli, 2024
At træne med fysioterapeut Anne Felskov på efterfødselshold er den bedste gave, man kan give sig selv som nybagt mor. Man træner med 3 andre i et aflukket rum, hvor babyerne kan tumle rundt, hvis de vågner fra lur, og på en måde, så man langsomt bygger på gang for gang, hvilket er super skånsomt for kroppen. Min veninde og jeg var så glade for det, at vi også købte plads på fortsætterholdet. Kan varmt anbefales.
Amalie Thorgaard
1. Juli, 2024
Jeg kan varmt anbefale efterfødseltræning hos Anne Felskov. Man er kun fire på et hold, det giver mulighed for fokus på den enkelte. Derudover får man mange gode øvelser, der også kan laves hjemme. Det fungerer også rigtig fint at have baby med, og Anne er sød til at aktivere babyer, så man kan få trænet. Jeg kommer igen på min næste barsel! :)
Allan Hansen
25. Juni, 2024
Adam hos KompletFysio er en utrolig dygtig fysioterapeut. Fra første besøg følte jeg mig godt taget imod og i gode hænder. Adam lytter til sine patienter og tilpasser behandlingen efter ens behov. Hans behandlinger har hjulpet mig meget, og de øvelser, han har anbefalet, har gjort en stor forskel i min hverdag. Jeg kan varmt anbefale Adam.
Ole Bjørn Andersen
18. Juni, 2024
Jeg har fået og får behandling af Nicklas. Det er en meget kompetent behandling, som har nedsat antallet af dage med spændingshovedpine. Jeg kan kun anbefale KompletFysio.
Claus Rasmussen
9. Juni, 2024
Blev opereret for en overrevet akillessene i oktober 23. Var til to konsultationer i slutningen af januar 24, og derefter på et "ankelhold" en gang om ugen frem til slutningen af april 24. Fik rigtig god vejledning og træning, samt gode råd til hjemmetræning. Kunne i slutningen af april gå 15 km uden problemer. Behandlingen var meget kompetent og der var en behagelig stemning.
Luis Grau
14. Maj, 2024
After becoming a father, the back gets surely compromised… I had a Great massage and service by Andreas, will definitely visit again.
Sebastian Billstrøm
13. Maj, 2024
Jeg har været hos Nicklas i snart et års tid og han har hjulpet mig igennem mange skader. Han kan virkelig anbefales og han er klart den bedste fys jeg har haft, by far.
Andreas Norup
28. April, 2024
Jeg kan stærkt anbefale Rasmus Frederiksen. Rasmus hjalp mig videre med mit løberknæ med nye øvelser, massage og laserbehandling. Lyttende og professionel.
Mathilde Holberg
28. April, 2024
Jeg havde et forløb hos Rasmus, til er længere forløb ang. mit knæ. Det var en super god individuel tilrettelagt behandling, jeg var yderst tilfreds, og kommer helt klart igen, hvis der skulle opstå noget andet. :)

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.