Hvad kan skyldes knæsmerter?
Der kan være mange årsager til at du går rundt med knæsmerter, men vi kan hjælpe dig med at blive klogere på hvad der skulle være galt. Der kan være mange årsager til knæsmeter men de mest normale er:
- Forreste korsbåndsskade (ACL ruptur)
- Forreste knæsmerter (Patellofemoralt smertesyndrom)
- Løberknæ (Tractus iliotibialis syndrom)
- Springerknæ (Infrapatellar tendinopati)
- Osgood Schlatters syndrom
- Sinding Larson sygdom
- Miniskskader
- Slidgigt (Artrose)
Forreste korsbåndsskade (ACL ruptur)
Det forreste korsbånd er en central del af knæets stabilitet, placeret dybt inde i knæet. I Danmark er skader på dette korsbånd desværre ganske almindelige, især blandt udøvere af sportsgrene som håndbold, fodbold og basket. Typisk opstår skaden, når knæet udsættes for en drejning, mens foden er fast forankret i underlaget, hvilket kan medføre, at ligamentet strækkes ud over sin grænse og enten helt eller delvist brister.
Er du uheldig at opleve en skade på dit forreste korsbånd, vil du sandsynligvis mærke smerter, opleve hævelse og over tid føle en usikkerhed i knæet.
Men der er gode nyheder. De fleste skader på det forreste korsbånd kan med succes behandles gennem specialiseret genoptræning. Denne træning fokuserer på at reducere hævelse, fremme helingsprocessen og styrke knæets stabilitet – hvilet især er vigtigt, da manglende stabilitet ofte er den primære bekymring efter skadens akutte fase. Selvom nogle få kan have behov for en operation, hvor korsbåndet rekonstrueres, er dette oftest ikke førstevalget, medmindre man dyrker idræt på elite-niveau. Din læge eller en sportsfysioterapeut vil altid være de bedste til at rådgive dig om den rette behandling.
Forreste knæsmerter (patellofemoralt smertesyndrom)
Forreste knæsmerterer er navnet for en smertefølelse i knæleddet mellem knæskallen og lårbensknoglen. Forestil dig knæskallen som en vogn, der kører i en rille eller et spor, hver gang du bøjer og strækker knæet. Dette spor styres af flere muskler, og en lille fejl i deres samspil kan over tid føre til smerter, stivhed og en følelse af ustabilitet i knæet.
Disse smerter træder ofte frem, når man går op eller ned ad trapper, bevæger sig i kuperet terræn, sidder på hug eller rejser sig efter at have siddet ned i en længere periode. Dette er en tilstand, der er særligt udbredt blandt unge sportsudøvere og ældre motionister.
Men der er hjælp at hente. Behandling af forreste knæsmerter fokuserer på skræddersyet træning og øvelser, der minimerer irritationen af knæskallen. Målet er at give det betændte område ro til at heles. Yderligere behandlingsmetoder kan inkludere tapening, laserbehandling og manuel behandling af de omkringliggende muskler.
Springerknæ (Infrapatellar tendinopati)
Springerknæ er en irritation i senen fra den store muskel på forsiden af låret. Senen løber ned til knæskallen og hæfter på forsiden af underbenet, og punktet hvor den hæfter på knoglen er udsat for irritation, især ved gentagne hop og spring.
Skaden ses derfor især i sportsgrene hvor spring er almindeligt, som atletik, fodbold, basketball, volleyball og ski.
Symptomerne er tiltagende smerter i nedre del af knæskallen, som bliver værre ved fysisk aktivitet, trappegang, når man rejser sig fra at have siddet længere tid, og når man sidder på hug.
Behandlingen af springerknæ vil forsøge at mindske fortsat irritation af senen, så kroppen får tid til at bekæmpe irritationen selv. Der vil ofte være tale om tilpasning af træningsmængde, relevante øvelser samt manuel behandling af knæet, musklerne og senerne i området. Da der er tale om senevæv, som er noget af det der heler langsomt, kan healingprocessen tage alt fra et par dage til 3-4 måneder.
Løberknæ (Tractus iliotibialis syndrom)
Løberknæ er en skade, mange løbere kender alt for godt. Den opstår på grund af irritation i den store sene på ydersiden af låret, som er fastgjort på ydersiden af knæleddet. Efterhånden som irritationen udvikler sig, vil smerter begynde at manifestere sig, især hos dem, der løber lange distancer. Disse løbere vil typisk mærke smerter på ydersiden af knæet allerede efter kort tid på løbeturen. Det er også værd at bemærke, at skaden kan være relateret til kroppens biomekanik, især i ankel, knæ og hofte, som kan øge risikoen for denne tilstand.
Når det kommer til behandling, er målet klart: reducere irritationen. Dette kan opnås ved at justere løbeteknikken eller træningsrutinen og ved at behandle selve senen for at mindske dens friktion mod knæet.
Osgood-schlatters syndrom
Osgood-Schlatters syndrom er en vækstrelateret irritation, som oftest optræder i børns voksealder, typisk mellem 10 og 15 år. Denne tilstand er især udbredt blandt drenge, der oplever hurtige vækstspurter. Årsagen til syndromet er en uoverensstemmelse mellem knoglevækst og seneudvikling: mens benets knogler vokser hurtigt, kan senen have svært ved at tilpasse sig denne hurtige vækst.
De mest fremtrædende symptomer er smerter, som ofte forstærkes efter fysisk aktivitet, samt ømhed og hævelse ved senens fæste på underbenet.
Behandling af Osgood-Schlatters syndrom handler om at hjælpe senen godt på vej i sin tilpasning, og at dæmpe irritationen. Det vil sige, at senen skal trænes stimulerende, ligesom der skal lægges en plan for aflastning af knæet, så senen ikke irriteres yderligere. Slutteligt vil der også være forskellige muligheder for at smertelindre, så længe irritationen står på.
Sinding Larson sygdom
Sinding Larsons sygdom er en irritation i senen, der forbinder den store muskel på forsiden af låret og knæskallen. Denne sene fortsætter ned til underbenet, og netop ved dette fæstepunkt kan irritation opstå, især under børns hurtige vækstperioder. Tilstanden er beslægtet med Osgood-Schlatter, da begge involverer irritation i samme sene, men på forskellige steder. Det kan derfor være udfordrende at afgøre, hvilken af de to tilstande der forårsager knæsmerter.
Tilstanden opstår som regel i 10-11-års alderen, og oftere hos drenge end hos piger.
Symptomerne er knæsmerter og evt. hævelse efter at barnet har været fysisk aktiv, og at senens hæfte er ømt når man rører ved det.
Behandlingen af Sinding Larsons sygdom er målrettet at mindske symptomerne, og give senen bedst mulige betingelser for at komme af med irritationen igen. Der vil tit være brug for at kigge på hvordan du træner, så senen ikke belastes for meget, men samtidig styrkes.
Meniskskader
Meniskskader kan ramme hele livet, og kan både skyldes et uheld i forbindelse med sport, et færdselsuheld, eller at menisken slet og ret er blevet dårligere i stand med tiden. Vi har to menisker i knæet, som støtter knæets stabilitet og tilpasser ledskålen til lårbensknoglen. Begge menisker kan blive skadet, og det vil resultere i smerter og hævelse. Smerterne vil især kunne mærkes hvis du skal dreje knæet eller kroppen imens foden står fast i underlaget.
Behandling af meniskskade vil handle om genoptræning af knæet, både i forhold til at mindske hævelse og smerte, og genopbygge muskelstyrke og stabiliteten af knæet. Mange har tilstrækkelig gavn af genoptræning, men nogle få skal opereres. Din læge eller fysioterapeut vil kunne vejlede dig i, hvilken plan der er bedst for dig.
Slidgigt (Artrose)
Slidgigt, eller artrose som man også kalder det, dukker op i leddene hos de fleste af os efterhånden som årene går. Det er genetisk bestemt hvornår vi får artrose, og hvor generet vi er af det. Dog kan en tidligere skade i fx. knæet gøre, at man er mere disponeret over for at udvikle artrose.
Artrose giver smerter i knæet ved belastning, men kan også forekomme i hvile. Smerterne vil især mærkes når man skal igang med en aktivtet, og aftage når kroppen er kommet igang. Ved mere fremadskreden artrose kan man også have smerter i hvile og om natten.
Behandlingen af artrose handler om at forsinke udvikling af flere symptomer. De fleste med artrose vil kunne forsinke forværringen af tilstanden ved at træne målrettet styrke- og stabilitetstræning, især efter princippet GLAiD (Godt Liv med Artrose i Danmark). En del oplever en klar forbedring af smerterne efter at have gennemført et GLAiD-forløb.
Studierabat
Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.
Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder
KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.