Kejsersnit

1 ud af 5 fødsler ender i kejsersnit.
Men hvad så bagefter?

Senfølger efter kejsersnit

Et kejsersnit er en stor operation at skulle gennemgå, uanset om det er planlagt eller ikke planlagt, og ofte er der i perioden efter hverken særlig meget tid eller overskud til at fokusere på en god genoptræning, og man skal som oftest selv opsøge den hjælp man har brug for. Man er lige blevet mor, og man er begrænset af smerter og restriktioner på hvor meget man må løfte – og skal måske også etablere en amning. Ofte kommer genoptræningen i sidste række. 

 

Når man laver et kejsersnit, skærer man igennem 7 lag for at komme ned til baby. Det er altså ikke bare hud og livmoder man skal igennem, men også 3 lag muskel, flere lag fint bindevæv og det der hedder bughinden. Og så har man skåret dybt  i maveområdet, og dermed også forstyrret det system som kan lave overtryk hvis vi fx skal hoste, nyse eller have afføring. 

 

Modsat de fleste andre større operationer, så tilbydes man efter kejsersnit ikke genoptræning, ligesom man desværre heller ikke får så meget vejledning i hvordan man skal forholde sig til sit kejsersnit og sit kejsersnitsar. Kejsersnit har – som så meget andet der kun rammer kvinder – desværre været meget underprioriteret, og det er først nu at vi som samfund begynder at anerkende den store belastning det er – især når man også står med en lille baby bagefter, og partneren måske kun har 2 ugers barsel.

Typiske senfølger efter kejsersnit

På klinikken ser vi mange forskellige typer af senfølger efter kejsersnit. De fleste af dem er relateret til kejsersnit arrets måde at hele på, og hvordan arret er blevet. Når de 7 lag skal hele, skal vævet vokse sammen igen, og det kan det gøres på mange måder. Det mest optimale er, at fiberretningen minder om den der var før operationen, og at vævslagene er frit forskydelige ift. hinanden. Men ofte vokser lagene sammen, og klistrer sig til hinanden, og nogle gange påvirker denne sammenvoksning rigtig meget i resten af kroppen. 

 

Når vi ser senfølger efter kejsersnit på klinikken, så ser vi det ofte som smerter i ryggen, smerter i arret, en følelse af stramhed omkring arret, meget sensitivt ar, spændinger eller smerter i underlivet, eller påvirkning af vejrtrækningen. Et stort ar i mavemuskulaturen kan påvirke vejrtrækningen ganske meget, fordi man får sværere ved at lave en dyb indånding, når vævet er stramt og klistrer sammen i bunden af maven. Over tid kan det så påvirke vejrtrækningen, som bliver mere overfladisk – og man kan ende med at få det som hedder dysfunktionel vejrtrækning. Det kan du læse mere om her.

Genoptræning efter kejsersnit

Behandling af senfølger efter kejsersnit vil ofte handle om at behandle arområdet samt evt. sammenvoksninger af de underliggende lag og strukturer omkring der påvirker arret, så arret fungerer bedst muligt med resten af kroppen – men behandlingen kan også bestå af andre tiltag. Det kommer helt an på, hvilke symptomer du oplever, og hvordan din graviditet og dit kejsersnit var. 

 

Ud over arret kan det ofte være meget relevant også at lade en GynObs fysioterapeut kigge på og vurdere bækkenbunden. Bækkenbunden forstyrres også i et kejsersnit, og nogle gange bliver den enten overaktiv eller svag (eller begge dele. Bækkenbundens ubalancer kan også påvirke helheden i kroppen, ligesom den kan påvirke vejrtrækningen, fordi bækkenbunden faktisk er involveret i at lave en ind- og udånding. Du kan læse mere om muligheden for at få et GynObs-tjek af din bækkenbund her.

Arvæv efter kejsersnit

De mange lag af muskler og bindevæv skal vokse sammen igen efter et kejsersnit, men det går desværre ikke lige glat for alle kejserinder. Nogle er genetisk disponerede for at danne flotte, velfungerende ar, hvor spændingen i vævet bliver overført uden problemer over arret, der ingen smerter er, og vævet er ensartet vokset sammen – men stadig bevægeligt. Behandling efter kejsersnit vil derfor også være rettet mod, at arret bliver så frit, stærkt og bevægeligt som muligt igen.

Arret skal kunne bevæge sig

I den første periode efter et kejsersnit vil det være helt naturligt, at arret “sidder fast” i vævet, fordi der stadig er en helingsproces i gang.

Men når vi er nået frem til 6-12 måneder efter et kejsersnit, så skal arret, muskler og bindevæv kunne forskydes frit ift. hinanden, undtagen i en helt, helt tynd stribe. For mange vil arret danne “klister” igennem lagene, som ikke af sig selv bliver frit igen. 

Arret skal være relativt “fladt”

Hvor tykt et ar kroppen danner efter indgreb, er meget individuelt. Des tykkere et ar bliver, des mere forstyrrer og klistrer det typisk også, og derfor er vi altid interesserede i at se, at vævet er smidigt og glat på både yder- og inderside.

Nogle har tendens til at danne det som hedder keloide ar, som bliver meget tykke og danner meget arvæv også indvendigt. De har særligt behov for arvævsbehandling for at mindske tykkelsen af arret.

Arret skal tillade passage af væske,  men også af træk i vævet.

Selvom arret har forstyrret biomekanikken i området, så skal den meget gerne kunne gendannes igen, sådan at kroppen samlet fungerer næsten lige så godt som før kejsersnittet. Bindevævet i kroppen skal kunne overføre træk fra fx. hoften og ned i benet på modsatte side. Dét kan være svært, hvis der er et ubevægeligt ar i midten af forløbet. Samtidig er kroppen fuld af små kar som transporterer lymfevæske væk. Vi ser også ofte, at der kommer en væskelignende udbuling over arret, simpelt hen fordi stramheden i lagene gør, at væsken ikke kan transporteres frit over arret, og i stedet samler sig delvist i et mindre lager over kejsersnitsarret.

Smerter i ryg eller følsomt ar efter kejsersnit

Nogle gange handler senfølgerne mere om smerter eller ubehag, enten i arret eller typisk i ryggen.

Arret kan blive hyperfølsomt og føles ømt længe efter det burde være aftaget igen. Det kan også føles mærkeligt at røre ved det, frem for decideret smerte.

Ryggens biomekanik bliver udfordret, når man har pillet ved forsiden af kroppen. De præcist tilpassede træk kan gå lidt i kludder, så man ender med at have mere tendens til lændesmerter efter et kejsersnit. Det skyldes ofte, at arvævet på forsiden af kroppen er blevet stramt eller klistrer.

Tilskud

Du kan spare op til 133 kr.- ved første behandling og 88 kr.- på de efterfølgende behandlinger*.

Hvad indeholder behandling af senfølger efter kejsersnit?

Når man har fået kejsersnit, står man ofte med et stort behov for genoptræning bagefter. Hospitalet hjælper typisk med de første uger og lidt vejledning, men for mange er det ikke nok. Der kan være  langt fra at stå som nybagt mor med et stort sår og en lille ny baby, til igen at kunne kaste, løfte, løbe eller hvad man nu drømmer om at kunne. 

Mange henvender sig derfor til en efterfødselsfysioterapeut for at få hjælp til genoptræning efter kejsersnittet. Det kan både være genoptræning af mavemusklerne, men det kan også være genoptræning af rygstyrke og bækkenmuskulaturen.

Når du har været til tjek ved lægen efter dit kejsersnit, så plejer man at sige at der er grønt lys til at begynde at træne igen. Men det kan for mange alligevel være svært at vurdere, hvordan man starter bedst. Samtidig kan mange have brug for vejledning i, hvilke ting man skal være særligt opmærksom på. 

Når man foretager et kejsersnit, “forstyrrer” man mange muskler og deres samspil hen over både bækken, mave og ryg. Det er derfor vigtigt, at man i træningen holder øje med, om samspillet og aktiveringen er blevet genetableret af de enkelte muskelgrupper. Fx ser vi tit på klinikken, at bækkenbundens funktion og spændingsgrad er påvirket, også mange år efter kejsersnittet. 

Behandling af senfølger efter kejsersnit hos KompletFysio

I KompletFysio har vi specialiseret os i behandling af senfølger efter kejsersnit. Vi kigger både på muskelfunktion og -samspil, herunder særligt på bækkenbunden, og på arvævet. Udover vores fysioterapeuter med speciale i efterfødselsgener, har vi en GynObs-fysioterapeut tilknyttet, hvis der er behov for en særlig indsats i de dybe bækkenmuskler. Vi er nørdede inden for fascie (bindevæv) og har taget adskillige uddannelser inden for arvævsbehandling og fasciebehandling. Vi behandler med elstimulation for at “vække” muskler som ikke aktiverer fornuftigt, og vi behandler arvæv og lymfevæskeophobning med K-laser. Udover manuel behandling, tilbyder vi både individuel træning og holdtræning, og vi vurderer og behandler rygsmerter, bækkensmerter, problemer med at løfte eller smerter i selve arret. Vores behandling er altid målrettet, specialiseret og personlig. 

Heldigvis er det aldrig for sent at komme i gang med at behandle senfølger efter kejsersnit. 

Jo tidligere indsatsen påbegyndes, des bedre resultater får vi. Arvævet og evt. sammenklistringer kan altid løsnes, så uanset om det er 12 uger, 12 måneder eller 12 år siden du fik et kejsersnit, så kan vi hjælpe dig med at få kroppens samlede ressourcer bedre kørende igen. 

Er du i tvivl om vi kan hjælpe dig? Så send os en mail eller ring til os – vi står altid klar til at vejlede dig. 

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Vores behandlingsforløb hos KompletFysio

1. Undersøgelse

I vores klinik på Frederiksberg begynder vi altid hver undersøgelse med en samtale, hvor vi hører om dine udfordringer, erfaringer og ønsker. Måske spørger vi også ind til detaljer, som er vigtige for vores udredning. Dernæst vil vi kigge på din krop, både imens du står stille og ofte også imens du bevæger dig lidt. Til sidst vil vi mærke på muskler, led, bindevæv eller andre relevante strukturer, for at undersøge hvad der er årsagen til dit problem. Når vi er færdige med at undersøge dig, vil vi have lavet en grundig analyse af din udfordring, årsagerne hertil og hvad vi skal gøre ved det.

Læs mere

Efter undersøgelsen og analysen vil vi fortælle dig, hvad vi har fundet ud af. Nogle gange kan vi stille en helt præcis diagnose, og andre gange vil vi have en kraftig formodning om en diagnose, og en plan for hvordan vi afklarer om diagnosen er korrekt. I fysioterapi kan diagnoser overlappe i starten, så man begynder med en primært formodet diagnose, og så bliver endnu mere skarpe i diagnosticeringen efterhånden som behandlingen skrider frem.

2. Behandling

Når vi har fortalt, hvad vi mistænker som årsagen til problemet, så vil vi præsentere behandlingsplanen. Behandlingsplanen er de tiltag, vi vil anbefale for at komme problemet til livs. Ofte vil det bestå af manuel behandling eller træning, hvis det er mere aktuelt, og med hjemmeøvelser til at underbygge forløbet. Vi kan også foreslå brug af K-laser, akupunktur, tape mv, fordi vi vurderer at det vil være den bedste indsats. Behandlingsplanen er altid vores vurdering, men vi vil altid gerne høre dine præferencer, da du naturligvis skal være helt tryg ved din behandling hos os.

Læs mere

Når vi har talt om behandlingsplanen, vil vi igangsætte en behandling. Første gang når vi næsten altid også at behandle, og vil så gå videre næste gang vi ses. Behandlingsplanen revurderes løbende, og når vi ses vil vi altid revurdere både diagnose og plan, for at være så skarpe på din behandling som muligt.

3. Opfølgning

Er der noget du ønsker gjort anderledes i din behandling, så håber vi meget at du fortæller os det. I vores klinik bestræber vi os på at opnå vores eneste mål med behandlingen, som er at hjælpe dig i din proces mod dit mål, og derfor er det vigtigt at du giver os feedback hvis der er noget du kunne ønske dig anderledes. 

Hvor længe en behandling er nødvendig, kommer meget an på din problemstilling og eksterne faktorer. Vi forsøger altid at komme med et estimat hvis klienten ønsker det, og arbejder altid på at sætte klienten fri for behov for at få behandling på sigt.

Fremragende
På basis af 122 anmeldelser
Roesgo Gaming
30. April, 2025
Mit forløb hjalp meget med min smerter. Adam er flink og udfører 100% et godt stykke arbejde med stor empatisk forståelse og finder en god måde at tale til lige præcis den motivation, som du har brug for. Kæmpe anbefalinger.
Mohammad Mohammad
28. Marts, 2025
Startede hos Rasmus hos KompletFysio og det var den helt rette beslutning! Jeg startede hos ham efter en korsbåndsoperation for at genoptræne mit knæ, han var klasse gennem hele forløbet og fik mig tilbage til fodbolden stærkere og med mere selvtillid end før! Jeg kan med 100% sikkerhed anbefale ham!
Torbjørn Rosvoll
28. Marts, 2025
Dygtige folk! Både Andreas og Rasmus må anbefales - to sjove gutter med masser af humor og kundskab.
Malou Maxine
18. Marts, 2025
Jeg har været i et fys- og åndedræts forløb med Emma Bjørn Wiwe hos KompletFysio på Frederiksberg. Jeg mødte hende igennem et åndedræts foredrag på min uddannelse, og blev interesseret i hendes holistiske åndedræts og bindevævs tilgang. Hun har hjulpet mig med at optimere en åndedræts ubalance og identificeret et smerte/problem i min lænd, hvilket jeg har gået rundt med i længere tid. Jeg oplevede Emma som en nærværende, dygtig og rar person og behandler, og jeg kan anbefale hendes holistiske behandling. Jeg synes, at det var irriterende at skulle huske behandlings lagen til hver session, og savnede en overskuelig prisliste samt øvelses oversigt, men ellers har det været godt at gå hende :-)
Henrik Kjar
17. Marts, 2025
Jeg var første hos en anden klinik, men fik anbefalet Adam Elmdal Thagesen. Han har behandlet en kompleks skulderskade, hvor jeg døjede med smerter efter et voldsomt fald. Adam har arbejdet systematisk med skiftevis at kortlægge muskelspændingerne, give målrettet massage og præcis instruktion af øvelser. Efterhånden som de enkelte muskler blev løsnet opstod spændinger i andre muskler. 3 gange med ny kortlægning og nye øvelser. Samtidig har jeg fået integreret øvelserne med styrketræning til kajak, hvor Adam kan bruge sine store viden og erfaring med sportsskader. Det var et koncentreret forløb på 7 uger, og jeg kan kun anbefale Adam Elmdal Thagesen. Henrik 64 år.
Gustav B
15. Marts, 2025
Havde i en længere tid gået hos en anden fysioterapeut, hvor jeg ikke så nogen forbedring. Jeg tog derfor kontakt til Adam, som hurtigt fandt roden til min skade, og jeg så på kort tid så en stor forbedring med min skade. Havde et fremragende forløb hos ham. Kæmpe anbefaling!
Johanna J
12. Februar, 2025
Jeg kan varmt anbefale Adam som behandler. Med sin helhedsorienterede, lyttende og nærværende tilgang er han utrolig professionel og dygtig!
Anders Aarby
7. Februar, 2025
Markant fremgang allerede efter første besøg. Fagligt dygtig personale, man føler sig set og hørt i processen. Meget positiv oplevelse og stor hjælp. Kan klart anbefales!
Frederik Darmer
31. Januar, 2025
Rigtig godt sted, jeg har både haft forløb med Nicklas og Adam, begge er utrolig kompetente, imødekommende, og har enorm stor viden omkring andre faktorer som også kan have en effekt på de gener man har. Kæmpe anbefaling, jeg går i hvert fald ikke andre steder hen lige foreløbig.
mads steensen
30. Januar, 2025
Havde et forløb med Adam, hvilket jeg var rigtig tilfreds med. Der var høj faglighed og god sparring igennem hele forløbet. Kan helt klart anbefales

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.

Lad os hjælpe med din skade!

Kontaktoplysninger

Du kan ringe på (+45) 30 48 07 85 alle hverdage mellem 09 – 15.

Du kan også kontakte os via mail på kontakt@kompletfysio.dk.

Vores adresse

Sindshvilevej 15, 2000 Frederiksberg

Åbningstider

Mandag – Torsdag: 07:00 – 20:00
Fredag: 07:00 – 17:30

Sociale medier

I vores klinik på Frederiksberg, står vi hos KompletFysio altid klar til at hjælpe dig, uanset om du ønsker hjælp med en skade, forbyggelse af skade eller hjælp til bedre performance i din sport.

Vi skræddersyer forløbet til dig som en komplet person og vi tror derfor på at vi kan hjælpe dig med at skabe bedre resultater når vi tager det hele med i perspektivet. Kontakt os allerede nu eller book en tid, hvis du vil høre mere eller vil starte behandling.