Fibersprængning – muscle tear
En fibersprængning er en skade, som kan opstå både under sport og andre aktiviteter. Enkelte eller flere muskelfibre belastes over evne, og springer.
Skaden er meget begrænsende, og kan springe op igen.
Her på siden kan du læse mere om, hvad en fibersprænging er, hvordan du kan forebygge en fibersprænging, og hvordan du skal behandle den, hvis skaden er ude.
Hvad er en fibersprængning?
Fibersprængning er en skade, der ofte påvirker sportsudøvere, især i sportsgrene, der involverer gentagne og intensiv muskelbelastning.
Skaden sker, når de mikroskopiske fibre i musklerne bliver strakt for voldsomt og helt eller delvist rives over på grund af for stor belastning. Fibersprængning kan forårsage smerte, hævelse og begrænset mobilitet, og kan variere i sværhedsgrad afhængigt af skadens omfang – altså hvor mange fibre der er involveret. Man taler om grader, hvor grad 1 er ganske få fibre, og grad 3 er en overrivning af hele musklen.
Symptomerne på en fibersprængning er pludselig opstået smerte, ofte under sport eller bevægelse, samt nedsat bevægelse og smerter under bevægelse. Der vil også hurtigt komme hævelse og måske et stort blåt mærke eller en bule der enten kan ses eller mærkes med fingrene. Nogle mærker også en tydelig fornemmelse af et smæld i den ramte muskel.
Hvor og hvorfor får man fibersprængninger?
Fibersprængninger kan principielt opstå i alle muskler i kroppen, men nogle er mere udsatte end andre. Det drejer sig især om inderlår, baglår og lægge. At disse muskler er særligt udsat handler nok både om deres anatomi – at de er lange og slanke – og at det er muskler der belastes særligt meget ved pludselige retningsskift, landinger mv.
Nogle gange kan det være svært at afgøre, hvorfor man får en fibersprængning – men generelt kan man sige, at des dårligere stand musklen er i, desto mere i risiko er man for at få en fibersprængning. Er musklen allerede skadet – måske endda med en tidligere fibersprængning – så er risikoen for en ny skade væsentligt højere.
Ellers handler det dybest set om mekanik, hvor fibrene kan give sig en vis længde, og tåle en vis vægtbelastning under træk, før de brister.
Behandling af fibersprængning
Behandlingen af en fibersprængning vil falde i to kategorier, nemlig skadesbegrænsning umiddelbart efter at skaden er sket, og behandling for at hjælpe kroppen af med skaden.
Akut behandling
Mistænker man en fibersprænging, skal den behandles ligesom andre akutte skader – dvs. stop med den aktivitet du var igang med da det skete, hæv den skadede kropsdel, prøv evt. med et kompressionsbind, og lav blide bevægelser med den del af det skadede område du kan bevæge uden stærke smerter. De blide bevægelser kan fx. være venepumpeøvelser.
Længeresigtet behandling
En fysioterapeut vil allerede i den akutte fase kunne hjælpe med råd og vejledning til den bedste videre behandling for dig, og kickstarte helingsprocessen med behandling med fx inflammationsdæmpende K-laser. Den videre behandling kan bestå af øvelser, tape eller manuel behandling, afhænging af graden og placeringen af fibersprængningen, og dine øvrige behov.
Vi har dygtige sportsfysioterapeuter på Frederiksberg siddende klar, til at kortlægge og afhjælpe din skade, så du kan komme godt videre. Kontakt os idag, og kom hurtigt igang.
Forebyggelse af fibersprængninger
Det er vigtigt for sportsfolk at træne korrekt, varme op ordentligt og give kroppen tilstrækkelig restitution for at minimere risikoen for fibersprægning. Men er skaden først sket, så omfatter behandlingen ofte hvile, is, kompression i den helt akutte fase, og dernæst fysioterapi for at fremskynde helingsprocessen og reducere risikoen for tilbagefald. Desværre er der netop stor risiko for tilbagefald når man først har haft én fibersprænging, så derfor er det vigtigt at din skade bliver fulgt helt til dørs, så du sikrer dig at fibrene igen er blevet så stærke og smidige som muligt. Sådan er du bedst beskytet mod samme skade i fremtiden.
K-laser til fibersprægninger
I den helt akutte fase (de første par dage) efter en fibersprængning kan traditionel fysioterapi ikke gøre så meget, andet end at vejlede og rådgive. Af samme grund er vi rigtig glade for, at vi på klinikken også kan tilbyde K-laserbehandling. Laseren kan nemlig bruges fra det sekund skaden er sket, og er meget velegnet til akutte skader.
Laseren påfører lys, som medfører gavnlige kemiske forandringer i vævet. Behandlingen mindsker hævelse og blødgører vævet, begge dele fordele når man står med en frisk fibersprængning. Desuden hjælper de kroppen til hurtigere at komme af med blødning i området, og til at sætte skub på helingsprocessen. Laser vil derfor næsten altid indgå i et behandlingsforløb for fibersprængning hos os.
Hvis du mistænker, at du har været så uheldig at få en fibersprængning, så book en tid ved en af vores fysioterapeuter og få en vurdering allerede idag. Laserbehandling kan iværksættes allerede på skadesdagen, og det giver ofte gode resultater at starte behandling tidligt.
Du kan læse mere om vores K-laser her.
Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder
KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.