Meniskskade

Menisken er knæets stødpude, og en skade her er ret almindelig.
Læs mere om skadestyper, symptomer og behandling af meniskskader.

Hvad er en menisk?

Meniskene er to halvmåneformede bruskskiver, som sidder oven på skinnebenet. Den ene sidder inderst (det man kalder medialt), og den anden sidder yderst (lateralt) inde i knæleddet. 

Meniskenes funktion er at øge kontaktfladen mellem lårbensknoglen og skinnebensknoglen. Pga. deres udformning og tykkelse medvirker meniskene desuden til, at der er en god stødabsorbering i knæleddet. Når du lander på foden, vil meniskene absorbere noget af det impact, som løber igennem vævet i fod og ben.  Meniskene har også en anden vigtig rolle, nemlig at skabe stabilitet i knæet ved at begrænse bøj og stræk af knæet.

Hvad er symptomerne på meniskskade?

  • Hævelse
  • Smerter, særligt omkring midten af ledet hvor knoglerne mødes
  • Nedsat bevægelighed
  • Knæklyde fra knæet
  • Låsninger af knæet
  • Instabilitet

Mange af disse symptomer kan også gøre sig gældende ved andre knæskader, og det er derfor vigtigt at få undersøgt hos en fysioterapeut, om der er tale om en meniskskade eller noget helt andet.

Skade på menisken

Meniskskade er en ret hyppigt forekommende knæskade, som man overordnet opdeler i to typer skader: degenerative og overload-skader.

Degenerative meniskskader opstår uden at der er et traume, altså uden at knæet bliver påvirket af en kraft udefra som fx en takling. Degenerative menisskader skyldes, at menisken stille og roligt igennem et liv kommer i dårligere stand. Denne type meniskskade er ret almindelig, og man kan faktisk have en degenerativ meniskskade helt uden at mærke det.  

Det er primært genetisk bestemt hvor godt og hvor længe menisken holder, men meniskens stand kan også påvirkes af andre faktorer livet igennem, som fx om man ryger eller ej.

En overload-menisskade derimod, opstår på grund af for stor kraftpåvirkning mod knæet, ofte i et vridtraume. Det ses især i sportsgrene som fodbold og anden kontaktsport. Skaden sker, når der opstår pres på et bøjet knæ, samtidig med at knæet vrides. Det kunne fx. være når man er midt i et retningsskifte med foden forankret i underlaget, men overkroppen drejer.

Den mediale menisk sidder på en måde hvor dens tilhæftning på ledkapslen inde i knæleddet begrænser bevægeligheden i knæet, og derfor er den mediale menisk mere udsat for skader end den laterale, som er mere mobil. 

Behandling af meniskskader hos KompletFysio

På vores klinik på Frederiksberg står vores specialiserede behandlere klar til at vurdere og behandle din meniskskade –  både fysioterapeuter, sportsfysioterapeuter og osteopatstuderende.

Hos os begynder behandlingen altid med en grunding undersøgelse og vurdering af dine smerter, og en samtale om dine symptomer og evt skadesmekanisme. Herfra vil vi vurdere og behandle din skade ud fra den nyeste forskning og vores mange års erfaring.

Behandlingen vil både sigte mod at smertelindre dig her og nu, men også mod en langsigtet bedring af din skade.

Sådan behandles meniskskade

Generelt benyttes 3 former for behandling af meniskskader. Enten behandles man det man kalder “konservativt” (altså uden operation), eller med to former for operation: menisk-reinsertion (syning) eller menisk-resektion (fjernelse).

Valget af behandlingsmetoden afhænger meget af forskellige faktorer bla. placeringen af skaden og symptomerne. 

Generelt har meniskene langsom blodtilførsel, hvilket betyder, at helingstiden er længere end for andre vævstyper. Meniskene har bedst blodtilførsel i yderkanten i det man kalder rød-rød-zonen. Her er der de bedste forudsætninger for, at menisken kan hele flot af sig selv igen. Jo længere man kommer ind mod midten, jo dårligere bliver forudsætningerne for, at menisken kan hele efter skaden.

Men skal man så have konservativ behandling eller operation? Typisk vælger man i første omgang kun operation til folk der ikke kan strække knæet overhovedet, har låst knæ, kraftige smerter eller nedsat bevægelighed. Hvis man ikke opnår gode resultater ved konservativ behandling vil man også overveje operation. Operationsmetoden afgøres af kirurgen ift. mulighederne for heling, alt efter hvor på menisken skaden sidder.

Konservativ behandling

Den konservative behandling betyder genoptræning og aflastning. Formålet med behandlingen er, at genoprette funktionen af knæet uden at behøve at operere. I grove træk handler den konservative behandling om at aflaste det skadede område, og stille og roligt genvinde bevægelighed, styrke og kontrol af knæet. Her sigter man efter med træning at få de omkringliggende muskler og sener til at tage mere over for menisken, sådan at belastningen på menisken bliver mindre. Særligt musklerne omkring knæ og hofte vil have et stort fokus i den konservative genoptræning efter meniskskade. 

Forløbet er meget afhængigt af dine symptomer og deres udvikling/ændringer. Oplever man fortsat gener efter 12 uger, kan man begynde at overveje operation. 

Fysioterapi

Fysioterapi er en stor del af behandling af meniskskade, uanset om der er tale om konservativ behandling eller operation. Det er ofte fysioterapeuten som mistænker skaden og anbefaler diagnosticerende undersøgelser.

I konservativ behandling er træning hos en fysioterapeut den vigtigste del af behandlingen, og efter operationer vil der være behov for specialiseret genoptræning hos en fysioterapeut. I slutfasen af genoptræningen vil der være nogle helt specifikke krav ift. bevægelighed, styrke, kontrol og funktion, som løbende bør tjekkes og opfyldes, for at sikre det bedst mulige resultat af hele forløbet og operationen – og for at du kan vide, hvornår du må gå igang med din sport eller almindelige træning igen. 

Menisk-reinsertion (operation)

En menisk insertion er et operativt indgreb, hvor kirurgen går ind og syer menisken sammen igen. Efter denne type operation vil du få det der hedder en Don-joy på. En Don-Joy er den slags skinne til knæet, som skal mindske din bevægelighed i en periode imens vævet heler. Grunden til at dét er vigtigt er, at der er enkelte bevægelser man ikke må lave i en periode efter operationen, for at beskytte menisken – fx må man ikke bøje knæet mere end 90 grader.

Som så mange operationer er der ingen garanti for at den virker bedre end konservativ behandling. Man kan derfor ende med at være nødsage til at få foretaget en menisk resektion senere i forløbet. 

Menisk-resektion (operation)

Menisk resektion er et operativt indgreb, hvor kirurgen går ind og fjerner den del af menisken som er beskadiget. 

Efter operationen anbefales det på det kraftigste at opstarte genoptræning af knæet hurtigst muligt, for at genvinde normal funktion af knæet. En resektion er en lidt større operation end en reinsertion, og derfor er det sidste valg af de to operationstyper – og endnu mere vigtigt med genoptræning efter. 

Generelt tager det 12 uger før du kan genoptage en evt. sport. Dog kan dette variere en hel del fra person til person, og det er derfor vigtigt at få grønt lys af en fagperson. 

Tilskud

Du kan spare op til 133 kr.- ved første behandling og 88 kr.- på de efterfølgende behandlinger*.

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Vores behandlingsforløb hos KompletFysio

1. Undersøgelse

I vores klinik på Frederiksberg begynder vi altid hver undersøgelse med en samtale, hvor vi hører om dine udfordringer, erfaringer og ønsker. Måske spørger vi også ind til detaljer, som er vigtige for vores udredning. Dernæst vil vi kigge på din krop, både imens du står stille og ofte også imens du bevæger dig lidt. Til sidst vil vi mærke på muskler, led, bindevæv eller andre relevante strukturer, for at undersøge hvad der er årsagen til dit problem. Når vi er færdige med at undersøge dig, vil vi have lavet en grundig analyse af din udfordring, årsagerne hertil og hvad vi skal gøre ved det.

Læs mere

Efter undersøgelsen og analysen vil vi fortælle dig, hvad vi har fundet ud af. Nogle gange kan vi stille en helt præcis diagnose, og andre gange vil vi have en kraftig formodning om en diagnose, og en plan for hvordan vi afklarer om diagnosen er korrekt. I fysioterapi kan diagnoser overlappe i starten, så man begynder med en primært formodet diagnose, og så bliver endnu mere skarpe i diagnosticeringen efterhånden som behandlingen skrider frem.

2. Behandling

Når vi har fortalt, hvad vi mistænker som årsagen til problemet, så vil vi præsentere behandlingsplanen. Behandlingsplanen er de tiltag, vi vil anbefale for at komme problemet til livs. Ofte vil det bestå af manuel behandling eller træning, hvis det er mere aktuelt, og med hjemmeøvelser til at underbygge forløbet. Vi kan også foreslå brug af K-laser, akupunktur, tape mv, fordi vi vurderer at det vil være den bedste indsats. Behandlingsplanen er altid vores vurdering, men vi vil altid gerne høre dine præferencer, da du naturligvis skal være helt tryg ved din behandling hos os.

Læs mere

Når vi har talt om behandlingsplanen, vil vi igangsætte en behandling. Første gang når vi næsten altid også at behandle, og vil så gå videre næste gang vi ses. Behandlingsplanen revurderes løbende, og når vi ses vil vi altid revurdere både diagnose og plan, for at være så skarpe på din behandling som muligt.

Behandlingen kan bestå af smertelindrende tiltag, øvelser, manuel behandling, massage, træning, akupunktur, laserbehandling, tapening, samtale eller andre elementer – vi vælger altid behandlingen ud fra vores erfaring og evidens på området.

I vores klinik bestræber vi os på at opnå vores eneste mål med behandlingen, som er at hjælpe dig i din proces mod dit mål, og derfor er det vigtigt at du giver os feedback hvis der er noget du kunne ønske dig anderledes. 

Hvor længe en behandling varer, kommer meget an på din problemstilling og andre faktorer. Vi forsøger altid at komme med et estimat hvis klienten ønsker det, og arbejder altid på at sætte klienten fri for behov for at få behandling på sigt. Har du spørgsmål til behandlingen, så husk endelig at spørg. Der er altid plads til spørgsmål, og det er vigtigt for os at du er så involveret i processen som du ønsker at være. 

3. Opfølgning

Når vi når et stykke hen i forløbet, og der begynder at være god og stabil effekt af behandlingen, så vil vi begynde at udfase behandlingsforløbet. Typisk vil det gøres i form af, at der i begyndelsen af udfasningen går længere imellem at vi ses til en konsultation på klinikken.

Til sidst vurderer vi, at nu er der formentlig kun et lille behov for behandling, og der vil vi ofte aftale en opfølgning, som typisk ligger en månedstid ud i fremtiden. Til opfølgningen vil vi tale om, om du har mærket nogle symptomer igen, og vi vil teste og undersøge igen for at se om vi også ser og mærker, at problemet er væk.

Læs mere

Hvis alt ser fint ud til opfølgningen vil vi afslutte dig, og så kan du henvende dig igen hvis der mod forventning skulle komme et tilbagefald.

Nogle ønsker at have planlagt flere opfølgninger. Det kan give en god tryghed, at man ved at man får tjekket status og kan fange evt tilbagefald eller nye problemer i opløbet – især hvis man har tendens til at få skader. Det er altid op til dig, om du ønsker flere opfølgninger. Vi anbefaler altid mindst en opfølgning, men er åbne for at se dig igen hvis du ønsker det.

Er der noget du ønsker gjort anderledes i din behandling? Så håber vi meget, at du fortæller os det. Vi ønsker at levere specialiseret fysioterapi af høj kvalitet, og vi vil altid søge at imødekomme dine ønsker og forventninger. Hos os er behandling et teamwork mellem os og dig. 

Fremragende
På basis af 111 anmeldelser
Magnus Hansen
9. December, 2024
Rigtig god oplevelse og virkelig flink fyr ved navn Adam der behandlede mig!
Thomas Armour
4. December, 2024
Fik rigtig god behandling af Adam
Hadiel Ali
18. Oktober, 2024
God service og med gode behandlere. Jeg har været til et forløbs behandling hos Adam i flere måneder nu. Jeg har følt mig tryg. Adam er behagelig, imødekommende og professionel til sit arbejde. Man føler sig godt tilpas og i trygge hænder. Han bruger god tid til at besvare mine spørgsmål og giver mig øvelser der hjælper på mine smerter. Man kan godt mærke, at man bliver taget godt imod fra man træder ind i klinikken til man går, og man går altid derfra med smil på læben! Jeg kan varmt anbefale kompletFysio, til alle der døjer med alle slags smerter. Personalet er søde og smilene. Jeg er fortsat igang med mit forløb og er glad for det!
David S
8. Oktober, 2024
Jeg har lidt af hovedpiner næsten dagligt og migræner flere gange om året siden jeg var 12 år gammel. I en alder af 36 har Lasse med nogle få observationer, kropsbehandlinger og øvelser fået dem til at gå næsten helt væk. Jeg har haft færre timers hovedpiner de sidste 4 måneder end jeg havde på en gennemsnitlig mandag. Det er helt vildt og giver ekstremt meget livskvalitet. Jeg kan på det kraftigste anbefale Lasse. Han har gjort en ekstrem forskel i mit liv.
Jonatan Gottfred Esmarch
16. September, 2024
Har været afsted to gange hos Adam og kan varmt anbefale ham og KompletFysio. Oplevede der 1. gang blev lyttet til min problemstilling, at Adam havde kompetente øvelser (og instruerede mig grundigt og udførligt i dem) i værktøjskassen, at jeg til 2. gang fik relevant og dygtig opfølgning. Anbefales på det varmeste!
Kenneth Ringgaard
2. August, 2024
Helt exceptionelt gode behandlere. De går op i deres proffesion med et smil på læben
frederik-emil dahm-rasmussen
15. Juli, 2024
Andreas fra komplet fysio har behandlet mange af mine skader. Jeg har altid oplevet en god behandling samt kvalificeret og seriøs genoptræningsforløb, der har fået skader til at gå væk. Kæmpe anbefaling af komplet teamet herfra
Joséphine Helena
1. Juli, 2024
At træne med fysioterapeut Anne Felskov på efterfødselshold er den bedste gave, man kan give sig selv som nybagt mor. Man træner med 3 andre i et aflukket rum, hvor babyerne kan tumle rundt, hvis de vågner fra lur, og på en måde, så man langsomt bygger på gang for gang, hvilket er super skånsomt for kroppen. Min veninde og jeg var så glade for det, at vi også købte plads på fortsætterholdet. Kan varmt anbefales.
Amalie Thorgaard
1. Juli, 2024
Jeg kan varmt anbefale efterfødseltræning hos Anne Felskov. Man er kun fire på et hold, det giver mulighed for fokus på den enkelte. Derudover får man mange gode øvelser, der også kan laves hjemme. Det fungerer også rigtig fint at have baby med, og Anne er sød til at aktivere babyer, så man kan få trænet. Jeg kommer igen på min næste barsel! :)

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.

Lad os hjælpe med din skade!

Kontaktoplysninger

Du kan ringe på (+45) 30 48 07 85 alle hverdage mellem 09 – 15.

Du kan også kontakte os via mail på kontakt@kompletfysio.dk.

Vores adresse

Sindshvilevej 15, 2000 Frederiksberg

Åbningstider

Mandag – Torsdag: 07:00 – 20:00
Fredag: 07:00 – 17:30

Sociale medier

I vores klinik på Frederiksberg, står vi hos KompletFysio altid klar til at hjælpe dig, uanset om du ønsker hjælp med en skade, forbyggelse af skade eller hjælp til bedre performance i din sport.

Vi skræddersyer et delvist eller komplet forløb til dig som en person efter dine ønsker, og vi tror på, at vi kan hjælpe dig med at skabe bedre resultater når vi tager det hele med i perspektivet. Kontakt os allerede nu eller book en tid, hvis du vil høre mere eller vil starte behandling.