Dysfunktionel respiration

Vores vejrtrækning styres ubevidst og er designet til at foregå uhindret og let – men stress, smerter eller indgreb i kroppens balance kan forstyrre dette system. Vi kalder det dysfunktionel respiration, fordi der ikke som sådan er noget galt med selve luftvejene – men arbejdsfordelingen over hvilke muskler der laver hvad når man trækker vejret (funktion) er blevet forstyrret (dys-).

Hvorfor får man dysfunktionel respiration?

Normalt har vi et finstemt system der sørger for, at vi ikke bruger ret meget energi på at trække vejret. Indåndingen foregår ved, at mellemgulvet trækker sig sammen og trækker lungerne nedad og ud, så deres rumfang øges og luften suges ned i lungerne. Indåndingen skabes ved at mellemgulvet slapper af, og lader det udspændte, elastiske lungevæv trække sig selv tilbage til udgangspunktet.

Men nogle gange bliver dette system forstyrret, og det kan ske af en lang række årsager. Stress eller smerter kan påvirke vejrtrækningen, men også operationer i kroppen, infektioner – som fx. Covid-19 – brækkede knogler, fald eller ubehagelige oplevelser kan alt sammen være med til at starte et alternativt vejrtrækningsmønster.

Hvad er dysfunktionel respiration og hvordan føles det?

Mønsteret vil være forskelligt fra menneske til menneske, men overordnet kan man sige, at mange af de muskler der sidder omkring skuldre, nakke, hals og bryst begynder at forsøge at hjælpe til med at øge rumfanget i lungerne. På kort sigt gør det ikke så meget, men der skal ikke gå mange dage før det vil give andre problemer i form af stivhed af muskulaturen mellem ribbenene, af de muskler der forsøger at hjælpe, og af mellemgulvet selv. Måske mærker du, at det er sværere at trække vejret eller føler dig hurtigere forpustet, eller måske har du smerter i brystkasse, ryg, mave eller skuldre.

Når man har trukket vejret anderledes i en periode sker der også det, at hjernen, vores hovedcomputer, automatisk regulerer vejrtrækningen efter det nye mønster, og det er en af årsagerne til at det kan være svært selv at normalisere sit vejrtrækningsmønster når det først er blevet dysfunktionelt.

Hvordan behandler man dysfunktionel respiration?

Behandlingen vil altid starte med en grundig udredning og undersøgelse af både din bevægelighed i ryg, skuldre og nakke såvel som en separat undersøgelse af dit åndedræt. Åndedrætsmønsteret – de strategier man benytter til at øge lungerumfanget – er forskelligt hos alle, så første step er at vi sammen klarlægger præcis hvad der sker i din krop, og hvordan du trækker vejret.

Med udgangspunkt i dette vil vi dernæst gennemgå åndedrætsøvelser for at gen-lære det naturlige vejrtrækningsmønster, og arbejde manuelt med de muskler der i stedet arbejder og er blevet stivgjort. Behandlingen vil derfor altid være en kombination af manuel behandling og øvelser, og øvelserne vil i høj grad tage udgangspunkt i dit åndedræt og nervesystemets regulering af dette.

Mellemgulvet

Vores åndedrætsmuskel

Mellemgulvsmusklen diaphragma er vores primære åndedrætsmuskel og ligger som en faldskærm under lungerne og adskiller brystkassen fra mavesækken. Ved sammentrækning presses musklen ned mod maven, mens lungerne udvides og man indånder luft. Det modsatte sker når vi puster luften ud igen.

Fun fact

Når åndedrætsmusklen trækker sig sammen og presser ned mod maven, skubber musklen til organerne i maven. Dette er lettere i stående stilling end liggende og derfor er det lettere at synge når man står op end når man ligger ned.

Åndedrætsterapeutisk behandling består af:

  • Neurofysiologisk træning af respirationsmønstre
  • Behandling og træning af gener fra m. diaphragma
  • Behandling af synke-, tale- og sangbesvær
  • Behandling af øvrige gener fra struben og tungen
  • Visualiseringsøvelser
  • Mindfulness
  • Parasympaticusstimulation
  • Behandling af nedsat eller ophørt peristaltik
  • Behandling af lungelidelser
  • Mestringsstrategier til lungelidelser
  • Graded exposure
  • Covid-19-rehabilitering
  • Mentaltræningsøvelser
  • Patientinformation om åndedrætscentret, respirationsmønstre mv
  • Pleurastræk for stimulation af surfaktantproduktion
  • Træning af CO2-tolerancen
  • Performanceoptimering og træning af O2-udnyttelsesgraden
Fremragende
På basis af 122 anmeldelser
Roesgo Gaming
30. April, 2025
Mit forløb hjalp meget med min smerter. Adam er flink og udfører 100% et godt stykke arbejde med stor empatisk forståelse og finder en god måde at tale til lige præcis den motivation, som du har brug for. Kæmpe anbefalinger.
Mohammad Mohammad
28. Marts, 2025
Startede hos Rasmus hos KompletFysio og det var den helt rette beslutning! Jeg startede hos ham efter en korsbåndsoperation for at genoptræne mit knæ, han var klasse gennem hele forløbet og fik mig tilbage til fodbolden stærkere og med mere selvtillid end før! Jeg kan med 100% sikkerhed anbefale ham!
Torbjørn Rosvoll
28. Marts, 2025
Dygtige folk! Både Andreas og Rasmus må anbefales - to sjove gutter med masser af humor og kundskab.
Malou Maxine
18. Marts, 2025
Jeg har været i et fys- og åndedræts forløb med Emma Bjørn Wiwe hos KompletFysio på Frederiksberg. Jeg mødte hende igennem et åndedræts foredrag på min uddannelse, og blev interesseret i hendes holistiske åndedræts og bindevævs tilgang. Hun har hjulpet mig med at optimere en åndedræts ubalance og identificeret et smerte/problem i min lænd, hvilket jeg har gået rundt med i længere tid. Jeg oplevede Emma som en nærværende, dygtig og rar person og behandler, og jeg kan anbefale hendes holistiske behandling. Jeg synes, at det var irriterende at skulle huske behandlings lagen til hver session, og savnede en overskuelig prisliste samt øvelses oversigt, men ellers har det været godt at gå hende :-)
Henrik Kjar
17. Marts, 2025
Jeg var første hos en anden klinik, men fik anbefalet Adam Elmdal Thagesen. Han har behandlet en kompleks skulderskade, hvor jeg døjede med smerter efter et voldsomt fald. Adam har arbejdet systematisk med skiftevis at kortlægge muskelspændingerne, give målrettet massage og præcis instruktion af øvelser. Efterhånden som de enkelte muskler blev løsnet opstod spændinger i andre muskler. 3 gange med ny kortlægning og nye øvelser. Samtidig har jeg fået integreret øvelserne med styrketræning til kajak, hvor Adam kan bruge sine store viden og erfaring med sportsskader. Det var et koncentreret forløb på 7 uger, og jeg kan kun anbefale Adam Elmdal Thagesen. Henrik 64 år.
Gustav B
15. Marts, 2025
Havde i en længere tid gået hos en anden fysioterapeut, hvor jeg ikke så nogen forbedring. Jeg tog derfor kontakt til Adam, som hurtigt fandt roden til min skade, og jeg så på kort tid så en stor forbedring med min skade. Havde et fremragende forløb hos ham. Kæmpe anbefaling!
Johanna J
12. Februar, 2025
Jeg kan varmt anbefale Adam som behandler. Med sin helhedsorienterede, lyttende og nærværende tilgang er han utrolig professionel og dygtig!
Anders Aarby
7. Februar, 2025
Markant fremgang allerede efter første besøg. Fagligt dygtig personale, man føler sig set og hørt i processen. Meget positiv oplevelse og stor hjælp. Kan klart anbefales!
Frederik Darmer
31. Januar, 2025
Rigtig godt sted, jeg har både haft forløb med Nicklas og Adam, begge er utrolig kompetente, imødekommende, og har enorm stor viden omkring andre faktorer som også kan have en effekt på de gener man har. Kæmpe anbefaling, jeg går i hvert fald ikke andre steder hen lige foreløbig.
mads steensen
30. Januar, 2025
Havde et forløb med Adam, hvilket jeg var rigtig tilfreds med. Der var høj faglighed og god sparring igennem hele forløbet. Kan helt klart anbefales

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.