Løberknæ

Løberknæ er en relativt hyppig løbeskade, som mange løbere vil møde på et tidspunkt i deres løbeår. Skaden skyldes en irritation i hæftet fra den store sene på ydersiden af knæet, og giver smerter ved løb.

Hvad er et løberknæ?

Et løberknæ er en tilstand, der opstår i knæet, når hæftet af den store sene på ydersiden af benet bliver irriteret. Denne sene kaldes Tractus Iliotibialis og er den længste sene i vores krop. Den starter lige under hoften, løber ned langs ydersiden af låret, passerer knæet og hæfter sig fast på underbenet lige under knæet.

Denne sene er tæt forbundet med bindevævshinden omkring benet, og den fungerer som en slags forstærkning af bindevævet i låret. Den reagerer også på belastninger, når vi bruger vores ben, knæ og hofter.

Når Tractus Iliotibialis passerer knæet, glider den henover en lille blære (slimsæk) for at mindske friktionen mellem knæets knogler og sene. Samtidig hæfter senen sig også på knoglehinden på underbenet.

Når senen bliver stiv eller irriteret, opstår der mere friktion mellem sene og slimsæk, hvilket kan føre til smerter, hævelse og ubehag. Samtidig kan den øgede spænding i senen også give smerter, da den trækker på knoglehinden under knæet.

Så kort sagt: et løberknæ er, når den store sene på ydersiden af knæet bliver irriteret, hvilket kan forårsage smerter og hævelse i området.

Hvad er symptomerne på et løberknæ?

Symptomerne på løberknæ er primært smerter på ydersiden af knæet under løb. I starten kan det være svært at mærke præcis hvor smerterne sidder, men efter noget tid bliver de stærkere og mere tydelige, så man ikke er i tvivl om, at det er ydersiden af knæet der gør ondt. Disse smerter opstår typisk efter noget tid under løb, og det ses oftest hos langdistanceløbere, maraton- eller crossterrain-løbere, samt hos dem, der for nylig har øget træningsintensiteten eller skiftet sko.

Selvom navnet antyder, at det primært er en løberelateret skade, ses denne skade også hos personer, der ikke løber, og den forekommer også hyppigt hos cykelryttere.

Smertens intensitet kan variere afhængigt af, hvor irriteret senen er. Hos nogle løbere kan smerterne først opstå sent under løbeturen, men efter noget tid kan de komme hurtigt efter starten af løbeturen.

Udstrækning af løberknæ

Udstrækning kan være en effektiv måde at lindre symptomerne på løberknæ for mange mennesker. Man kan udføre de klassiske strækøvelser, der fokuserer på at strække ydersiden af benet. Men i de senere år er det også blevet populært at bruge en foamroller til at rulle henover selve senen. Mens effekten af foamrolling stadig er til debat, rapporterer mange om symptomlindring, og der er tegn på, at foamrolling gør bindevævet i låret mere smidigt, hvilket kan forklare den smertelindrende virkning.

Løberknæ er en skade, der har en tendens til at vende tilbage, hvis den ikke behandles grundigt. Derfor er det vigtigt at få en grundig undersøgelse og følge behandlingsplanen, så du kan komme tilbage til træning uden smerter.

Hvordan behandler vi et løberknæ?

Behandlingen af løberknæ afhænger af, hvilken sportsgren der dyrkes. Der kan være tale om tilpasning af fx. sædehøjden, hvis du er cykelrytter, eller af løb hvis du er løber. Uanset sportsgren vil målet med behandlingen være at smertelindre, og at mindske irritationen så kroppen får en chance for selv at reparere skaden.

Behandling af løberknæ

Hvis du har været uheldig at få et løberknæ, så er det vigtigt, at du bliver undersøgt grundigt for at afdække, hvad der skal iværksættes af behandilng.

Hvis du løbetræner og har fået et løberknæ, så vil det ofte være nødvendigt at justere på mængden af løb i en periode. Samtidig vil man sætte ind med styrketræning og udspænding, ligesom det kan være relevant at supplere med medicinsk behandling med NSAID-kur (Non-steroid anti-inflammatory drugs). Det vil være relevant at kigge på dine løbesko, stilling og sporing af fod, ankel, hofte og knæ samt løbestil. Desuden vil det ofte give mening at smertelindre med fx K-laserbehandling og tapening, ligesom manuel behandling af senen næsten altid vil være en del af behandlingen. Her ville sportsfysioterapi især være vigtigt i forhold vejledning og rådgivning.

Øvelser til løberknæ

Når det kommer til at behandle løberknæ, er træning af afgørende betydning, og der er forskellige aspekter, der bør tages i betragtning. Styrketræning spiller en vigtig rolle, da det kan bidrage til at stabilisere anklen, knæet og hoften. Den øgede stabilitet giver leddene mulighed for at bevæge sig mere naturligt og mindsker belastningen på senen, tractus iliotibialis. Det er især musklerne i balden, det er værd at fokusere på, da de ikke kun styrer bækkenets stabilitet, men også påvirker spændingen i den store sene.

Undersøgelser viser, at der kan være andre relevante øvelser ud over styrketræningen, afhængigt af hvad din krop har brug for for at komme sig over skaden. Det er vigtigt at tilpasse træningen til dine individuelle behov for at fremme helingen, og det står vi klar til at hjælpe med.

3 gode øvelser til løberknæ

 

Squat

Squat træner både baldemuskulatur og generel stabilitet i musklerne i fødder, ben og bækken.

Stå med benene let spredt. Gå ned i knæ, spænd i balderne og kom op igen. Gentag 2-3x 10 repetitioner. Er det for let, kan øvelsen udføres med vægt på, som Rasmus viser på billedet til venstre.

 

Lunges

Stå op, og tag et langt skridt fremad med det ene ben. Gå ned i knæ, så knæet længst tilbage næsten rører gulvet. Vær helt stabil og ret i overkroppen imens. Gentag 2-3x 10 repetitioner. Du kan variere sværhedesgraden ved at tage kortere skridt (lettere) eller længere skridt (sværere).

 

Små pistol squats / balanceøvelse på et ben

Stå på et ben, og gå let ned i knæ. Bliv her 3-4 sekunder, og kom op igen. Gentag 5x på hver side, og lav 2-3 sæt. Er det for let, så stil dig på en pude eller forsøg at lukke øjnene.

Fremragende
På basis af 122 anmeldelser
Roesgo Gaming
30. April, 2025
Mit forløb hjalp meget med min smerter. Adam er flink og udfører 100% et godt stykke arbejde med stor empatisk forståelse og finder en god måde at tale til lige præcis den motivation, som du har brug for. Kæmpe anbefalinger.
Mohammad Mohammad
28. Marts, 2025
Startede hos Rasmus hos KompletFysio og det var den helt rette beslutning! Jeg startede hos ham efter en korsbåndsoperation for at genoptræne mit knæ, han var klasse gennem hele forløbet og fik mig tilbage til fodbolden stærkere og med mere selvtillid end før! Jeg kan med 100% sikkerhed anbefale ham!
Torbjørn Rosvoll
28. Marts, 2025
Dygtige folk! Både Andreas og Rasmus må anbefales - to sjove gutter med masser af humor og kundskab.
Malou Maxine
18. Marts, 2025
Jeg har været i et fys- og åndedræts forløb med Emma Bjørn Wiwe hos KompletFysio på Frederiksberg. Jeg mødte hende igennem et åndedræts foredrag på min uddannelse, og blev interesseret i hendes holistiske åndedræts og bindevævs tilgang. Hun har hjulpet mig med at optimere en åndedræts ubalance og identificeret et smerte/problem i min lænd, hvilket jeg har gået rundt med i længere tid. Jeg oplevede Emma som en nærværende, dygtig og rar person og behandler, og jeg kan anbefale hendes holistiske behandling. Jeg synes, at det var irriterende at skulle huske behandlings lagen til hver session, og savnede en overskuelig prisliste samt øvelses oversigt, men ellers har det været godt at gå hende :-)
Henrik Kjar
17. Marts, 2025
Jeg var første hos en anden klinik, men fik anbefalet Adam Elmdal Thagesen. Han har behandlet en kompleks skulderskade, hvor jeg døjede med smerter efter et voldsomt fald. Adam har arbejdet systematisk med skiftevis at kortlægge muskelspændingerne, give målrettet massage og præcis instruktion af øvelser. Efterhånden som de enkelte muskler blev løsnet opstod spændinger i andre muskler. 3 gange med ny kortlægning og nye øvelser. Samtidig har jeg fået integreret øvelserne med styrketræning til kajak, hvor Adam kan bruge sine store viden og erfaring med sportsskader. Det var et koncentreret forløb på 7 uger, og jeg kan kun anbefale Adam Elmdal Thagesen. Henrik 64 år.
Gustav B
15. Marts, 2025
Havde i en længere tid gået hos en anden fysioterapeut, hvor jeg ikke så nogen forbedring. Jeg tog derfor kontakt til Adam, som hurtigt fandt roden til min skade, og jeg så på kort tid så en stor forbedring med min skade. Havde et fremragende forløb hos ham. Kæmpe anbefaling!
Johanna J
12. Februar, 2025
Jeg kan varmt anbefale Adam som behandler. Med sin helhedsorienterede, lyttende og nærværende tilgang er han utrolig professionel og dygtig!
Anders Aarby
7. Februar, 2025
Markant fremgang allerede efter første besøg. Fagligt dygtig personale, man føler sig set og hørt i processen. Meget positiv oplevelse og stor hjælp. Kan klart anbefales!
Frederik Darmer
31. Januar, 2025
Rigtig godt sted, jeg har både haft forløb med Nicklas og Adam, begge er utrolig kompetente, imødekommende, og har enorm stor viden omkring andre faktorer som også kan have en effekt på de gener man har. Kæmpe anbefaling, jeg går i hvert fald ikke andre steder hen lige foreløbig.
mads steensen
30. Januar, 2025
Havde et forløb med Adam, hvilket jeg var rigtig tilfreds med. Der var høj faglighed og god sparring igennem hele forløbet. Kan helt klart anbefales

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.