Hvad er springerknæ?
Springerknæ, også kaldet infrapatellar tendinopati, er en smertefuld overbelastningsskade, der påvirker senerne omkring knæskallen (patella). Tilstanden viser sig som gradvist tiltagende smerter i den nederste del af knæskallen, nærmere bestemt i senen der løber over knæskallen. Springerknæ tilstand rammer ofte idrætsudøvere, især dem, der udfører gentagne springbevægelser som løbere og basketballspillere. Symptomerne omfatter smerter og ømhed under og omkring knæskallen, især under belastning. Risikofaktorer inkluderer overanstrengelse og uhensigtsmæssige træningsmetoder.
På forsiden af låret sidder den store knæmuskel Quadriceps femoris, og den ender i en tyk sene ned mod knæet, hvori knæskallen sidder. Ved gentagne hop belastes senen, og hvis belastningen bliver for stor i forhold til senens styrke, så kan der opstå irritation. Over tid og ved gentagne hop eller spring, vil denne irritation blive forværret, og kan give så store smerter, at man må holde pause fra sin sport.
Smerterne man oplever i knæet ved springerknæ skyldes denne kraftige irritation af senen omkring knæskallen. Er man rigtig uheldig, kan der endda opstå forandringer i senevævet over tid, som kan ses på en ultralydsscanning. Dette ses især i sportsgrene med mange gentagne hop.
Styrketræning til springerknæ
Forskningen viser, at styrketræning er meget gavnligt for seneproblematikker, og da springerknæ jo netop er en iritation af en sene, vil styrketræning ofte være en del af behandlingen.
Når man styrketræner bliver muskelfibrene stærkere på sigt. Men hvis man styrketræner excentrisk og langsomt, så sættes der turbo på regenerationen af senevæv. Senen bliver dermed både stærkere og sundere. Der er også en forebyggende effekt i, at senen opbygger mere modstandskraft til fremtidige belastninger.
Excentrisk styrketræning er den del af bevægelsen, hvor man holder igen. Typisk vil det være når man skal tilbage til udgansstillingen efter at have fx strukket knæet mod en modstand. Når man så holder imod imens man sænker benet langsomt, så træner man excentrisk.
Excentrisk styrketræning skal udføres et par gange om ugen, og øvelserne og dosen er meget afhængig af dine symptomer. Det er derfor bedst at få et fysioterapeut til at vurdere din skade og lave et præcist program målrettet netop dit niveau. Vores sportsfysioterapeuter på Frederiksberg sidder klar til at hjælpe dig igang, hvis du gerne vil prøve styrketræning til dit springerknæ.
Ønsker man at påvirke senen, så tager det nogle måneder. Senevævet er det væv der reagerer langsommest, og ofte går der 2-4 måneder før man kan begynde at se effekten af styrketræningen.
Behandling af springerknæ
Behandling af springerknæ omfatter ofte hvile, manuel behandling, strækøvelser og styrketræning for at opbygge muskulaturen omkring knæet. Genoptræning er afgørende for at forhindre tilbagevendende skader. Langvarig ubehandlet springerknæ kan føre til kroniske smerter og nedsat ydeevne, hvilket gør tidlig diagnose rigtig vigtig.
Er man i den spæde start af udviklingen af et springerknæ, kan man nogle gange være heldig at aflastning og midlertidig pause fra sport kan være nok til at vende irritationstilstande til langsom bedring. Desværre er dette vindue kort, ligesom det kan være svært selv at vende tilbage til sporten bagefter – senen vil være særligt udsat for tilbagefald hvis ikke du bliver klædt på til at styrke den.
Har du haft smerter i flere måneder, vil du se ind i en længere genoptræningsperiode, hvor det også vil være en fordel at tage pause fra den udløsende sportsgren, og i stedet dyrke andre typer sport. Din fysioterapeut kan hjælpe dig med præcis vejledning, og vil vurdere præcis hvilke tiltag der er nødvendige i dit forløb.
Øvelser til springerknæ
Behandlingen af springerknæ sigter helt overordnet på at opbygge en stærkere sene, der bedre kan holde til belastningen den bliver udsat for. Det gør man ved at følge et tilrettelagt træningsprogram med tung styrketræning, hvor man træner senen på en specifikt stimulerende måde. Hvis man træner senen tungt under kontrollerede forhold, vil man opnå en øget nydannelse i senenvævet, som både kan være med til at reparere en eksisterende irritation eller arvæv, samt at gøre senen bedre i stand til at tåle hop og spring, og dermed mindske risikoen for tilbagefald.
Ud over træningen vil din fysioterapeut, ud fra dine symptomer og undersøgelsesfund, iværksætte andre relevante behandlingstiltag, som f.eks. udspænding, laserbehandling, taping, eller hvad der måtte være relevant for dit forløb.
Forløb hos os
Hvis du er i tvivl om, om du har springerknæ, så kontakt os i dag for en vurdering. Det er altid en fordel at tage skader lidt i opløbet, hvis muligt, så det er aldrig for tidligt at få tjekket dit knæ. Er man hurtigt ude når man mistænker et springerknæ, kan man være heldig at det kun vil tage et par uger at komme ovenpå igen.
Hvis du allerede ved at du døjer med springerknæ, og gerne vil have kvalificeret behandling og træning så du kan komme godt videre, så kontakt os idag for at komme i gang.
Vi har flere dygtige sportsfysioterapeuter som står klar til at undersøge og hjælpe dig, og som har mange års erfaring med behandling af springerknæ, og med behandling af atleter inden for en lang række sportsgrene.
Studierabat
Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.
Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder
KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.