Hvad er kognitiv adfærdsterapi?
Kognitiv adfærdsterapi er en terapiform, der fokuserer på forholdet mellem vores tanker, følelser og handlemåder.
Målet med terapien er at hjælpe til at forstå og ændre evt. negative eller destruktive tankemønstre og handlinger, som ellers kan påvirke os på en uheldig måde.
Kognitiv adfærdsterapi er baseret på den grundlæggende idé, at vores tanker har en afgørende indflydelse på vores følelser og handlinger. Vores reaktioner på forskellige situationer er formet af de tanker, vi har om dem. Hvis vi har negative tanker, kan de føre til negative følelser og adfærdsmønstre, der kan ende med at forstærke vores problemer.
Vi har som mennesker længe vidst, at vores måde at tænke om det vi oplever former os. Allerede for 2500 år siden formulerede en kinesisk tænker det således:
“Overbevisning bliver til tanker,
tanker bliver til ord,
ord bliver til handlinger,
handlinger bliver til vaner,
vaner skaber karakter,
din karakter bliver din skæbne”
Lao Tse
I tiden siden har videnskaben på forskellig vis både belyst og undersøgt hvordan tanker og fysiske symptomer kan være relaterede.
Hvordan virker kognitiv adfærdsterapi?
I kognitiv adfærdsterapi arbejder du sammen med en terapeut for at identificere og analysere de tanker og adfærdsmønstre, der påvirker dit velvære. Terapeuten vil hjælpe dig med at udfordre og ændre disse negative mønstre ved hjælp af forskellige teknikker og strategier. Du vil lære at genkende og erstatte negative tanker med mere realistiske og positive tanker, hvilket gradvist vil påvirke dine følelser og din handlemåde i en mere konstruktiv retning.
Er det noget for mig?
Kognitiv adfærdsterapi er en mild og bred behandlingsform, som kan være relevant ved en lang række udfordringer som angst, depression, stress, fobier, spiseforstyrrelser, søvnproblemer, afhængighed, og mange andre tilstande. Uanset om det er en kortsigtet eller langsigtet udfordring du står med, kan kognitiv adfærdsterapi give gode værktøjer og strategier.
Men hvad er så kognitiv fysioterapi?
Når vi oplever vedvarende stress, bekymring eller angst, kan vores kroppe reagere ved at frigive stresshormoner, hvilket kan påvirke vores muskler, nerver og andre kropsfunktioner. Dette kan føre til fysiske symptomer såsom muskelspændinger, hovedpine, maveproblemer, søvnforstyrrelser og mange andre former for ubehag.
Når du ændrer dine tanker, kan det have en positiv indvirkning på dine fysiske symptomer. Du kan opleve, at spændingerne i dine muskler aftager, og at dine smerter gradvis mindskes. Ved at tackle de negative tanker og følelser, der bidrager til dit stressniveau, kan du hjælpe din krop med at slappe af og genvinde balance.
Denne sammenhæng mellem krop og tanker er årsagen til at vores fysioterapeut Lasse har taget en uddannelse som Kognitiv Terapeut. Ved at kombinere fysioterapi og kognitiv terapi har Lasse nu mulighed for at hjælpe dig på lige præcis den måde der er mest relevant for dig – ofte med en kombination af de to behandlingstyper.
Den kognitive terapi kommer kun i spil hvis I sammen bliver enige om, at det er relevant at arbejde med for dig.
Hvordan behandler Lasse med kognitiv fysioterapi?
“I min tilgang tilføjer jeg i min behandling det ekstra lag, som jeg har tilegnet mig gennem min uddannelse som fysioterapeut. For fysiske smerter er også lige det som ordet siger. Fysiske. Bare fordi smerter er noget der er opstået gennem en længere periode med negative tankemønstre, så gør det dem ikke mindre ægte. De er der, og de kan mærkes. Jeg har snakket med utallige smertepåvirkede mennesker, som alle har oplevet ikke at blive taget seriøst med deres smerter. Det kan være de har fået taget en masse prøver, fået foretaget scanninger, gennemgået en masse test, hvoraf intet af dette gav dem et svar på deres smerter. Derfor har mange også fået af vide at det ”bare” er noget oppe i deres hoved. Og det kan jo egentlig være rigtig nok. Men hvor mange har oplevet at blive efterladt med denne sætning som værende sidste punktum? Hvor lægevidenskaben herefter viser dem døren, så åbner jeg min.
For smerterne er rigtige nok, og skal tages seriøst. Det er her jeg mener, at jeg kan give en hjælp man ikke finder så mange andre steder.
Min behandling er en sammenføring af samtaleterapi og manuel behandling. En typisk session varer 1.5 time, med 45-60 minutters samtaleterapi, og den resterende tid bruges med manuel behandling, hvor jeg har hænder på. Dette kan selvfølgelig variere ud fra den individuelle og hende/hans behov. Men netop den sidste fysiske del mener jeg er essentiel, for med det berør vi både den psykiske udfordring, men vi behandler også på hvor det faktisk gør ondt.
Den form for helhedsorienteret behandling er unik i kraft af mine to uddannelser, og jeg har opnået rigtige mange gode, længevarende og permanente resultater igennem dette.
To evidensbaserede behandlingsformer bragt sammen til én behandling.
Jeg gør stor ære i et møde den enkelte i hvor de er i deres liv, hvad deres udfordringer er, og hvad de mener er essentielt for deres problem. Derfor er der sjældent to ens sessioner for mig, da vi jo alle er individer med hver vores behov, styrker og udfordringer.
Jeg er altid til rådighed hvis man vil vide mere om kognitiv fysioterapi, og mit nr. og e-mailadresse kan findes under siden ”holdet bag”.
Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder
KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.