Lægkramper under graviditeten
Lægkramper er en almindelig graviditets-gene, som skyldes smertefulde sammentrækninger i lægmuskulaturen. Fire ud af fem kvinder har kun kramper om natten.
Hvorfor får man lægkramper i graviditeten?
Der er begrænset sikker viden, på hvorfor kramper i lægmusklen opstår når man er gravid.
Øget tryk på blodårerne (venerne) begrænser blod/ilt i at strømme til – og særligt fra benene. Nedsat venøs drænering menes at påvirke kramper i benene, pga. øget syrerophobning, som vi kender det fra sportens verden også. Ved den gravidekrop, skyldes det øgede pres muskulære ændringer i bækkenområdet pga. holdning, pres fra den voksende livmoder, samt generel øget væske i kroppen.
Enkelte studier har påvist at et lavt niveau af magnesium i blodet, kan for gravide resulterer i gener med lægkramper.
Hvad kan du selv gøre?
Daglig udspænding og moderat aktivitet af lægmusklerne kan være gavnlig. Flere oplever også lindring af kramper ved massage af underben, mobilisering af bækkenet og generel gravidbehandling.
Læs mere om gravidbehandling her

Bækkensmerter
Bækkensmerter under graviditeten generer mange gravide i en periode eller igennem hele graviditeten. For nogle kan smerterne være så invaliderende at de bliver del – eller fuldtidssygemeldt og har svært ved at fuldføre almindelig små dagligdags opgaver.
Bækkenet belastes under hele graviditeten pga. vægtøgning og ændret kropsholdning i takt med at maven vokser. Derudover sker der under graviditeten en ”blødgøring” af alle led og ledbånd pga. hormonelle påvirkninger. Dette er en proces der sker igennem hele graviditeten, så bækkenet kan blive større og mere eftergivelig under fødslen.
Spændte lårmuskler, baldemuskler og lyskemuskler kan medføre til bækkensmerter da øget spænding kan føre til nedsat bevægelighed i leddene.
Typisk er smerterne placeret tværs over lænden, eller mest i den ene side grundet låst bækken.
Ved bækkensmerter har man ofte kun ondt i et led.
Væske i kroppen og graviditet
Væske i kroppen er en meget almindelig graviditetsgene for de fleste kvinder. Væske i kroppen er oftest værst om sommeren eller i slutningen af graviditeten. Nogle vil opleve genen tidligere.
Væske i kroppen skyldes stigende hormonniveauer og øget væskeudtrængning gennem væggen i blodårerne.
En øget mængde af hormonet progesteron giver ineffektive veneklapper og reducerer tilbagestrømningen af blod til hjertet og kan give væske i kroppen. Væske i kroppen er oftest værst i underben, fødder og tæer, og i hænder og fingrene.
Væskeophobning tidligt i graviditeten er en god ide at få tjekket hos egen læge. Væske i koppen kan også være et tegn på svangerskabsforgiftning, men derudover vil du også have symptomer som hovedpine, synsforstyrrelser, kvalme og mavesmerter. Flere vil derudover have forhøjet blodtyrk og protein i urinen.
Graviditetshovedpine
Mange kvinder vil igennem deres graviditet opleve spændingshovedpine. Faktorer som stress, ømme og spændte nakke muskler og væskemangel, væske i kroppen, manglende søvn kan være årsag til hovedpine. Derudover kan den pludselig stigning af hormoner i starten af graviditeten udløse hovedpine. Svangerskabsforgiftning kan også være en udløsende faktor for hovedpine idet hurtig vægtstigning og hævelser og vand i kroppen kan påvirke den indre balance i kroppen.
Flere kvinder oplever færre migræneanfald i løbet af deres graviditet. Det antages at mere stabile hormonniveauer er årsag til dette.
Det siger vores kunder
Der er bare ikke noget bedre
end at starte weekenden med en
god omgang effektiv fysioterapi.
Tak for al jeres hjælp.
– Nina Lind
3. september 2019
Jeg er blevet behandlet af Linea for problemer med min ene skulder. Linea er meget dygtig og jeg følte jeg var i gode hænder fra første minut. Efter en række behandlinger og mange hjemmeøvelser senere er min skulder nu blevet normal igen. Så behandlingen var helt klart været en succes.
– Anders Thrane Michelsen
12. maj 2019
Imødekommende og super dygtigt personale. Jeg har gået hos Anne siden februar grundet graviditet og hun har hjulpet mig igennem smerter så jeg kan nyde min graviditet alligevel.
KompletFysio får min varmeste anbefaling.
– Henriette Skaarup
29. maj 2018
Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder
Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder
KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.
